Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Οριστική λύση για το Κτηματολόγιο Ρόδου: Σηματοδοτεί την νέα ψηφιακή εποχή, σημείωσε ο Τσιάρας – ΦΩΤΟ

«Είναι σημαντικό για τη Ρόδο να βρεθεί το Κτηματολόγιο σε ένα σύγχρονο κτήριο και να απαντήσει στις ανάγκες μίας σύγχρονης πραγματικότητας που φέρνει η ψηφιακή εποχή. Ολοκληρώνεται με την ομόφωνη επιλογή μίας λύσης που θα σηματοδοτήσει την νέα εποχή και για το Κτηματολόγιο και για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οριστική λύση για το Κτηματολόγιο Ρόδου: Σηματοδοτεί την νέα ψηφιακή εποχή, σημείωσε ο Τσιάρας – ΦΩΤΟ dimokratiki.gr

Την άμεση μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου Ρόδου στην νέα πτέρυγα του Παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έκανε λόγο για “μία λύση που σηματοδοτεί την νέα ψηφιακή εποχή στην οποία μπαίνει πλέον το Κτηματολόγιο”.

Ο κ. Τσιάρας βρέθηκε στη Ρόδο για το μείζον θέμα της επαναλειτουργίας του Κτηματολογίου, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. του Υπουργείου, Πάνο Αλεξανδρή, ο οποίος είχε επισκεφθεί το νησί πριν από λίγο καιρό και είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς.

Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός μετέβη στο Κτηματολόγιο, και στο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ επισκέφθηκε και την πτέρυγα του Παλαιού Νοσοκομείου, όπου πρόκειται να μεταφερθεί το Κτηματολόγιο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δήμου Ρόδου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου, του δημάρχου, Α. Καμπουράκη, των βουλευτών Γ. Παππά, Μ. Κόνσολα και Μ. Ιατρίδη, του προέδρου του ΔΣΡ, Β. Περίδη, του διευθυντή του Κτηματολογίου, Νίκου Ματσάκη, των αντιδημάρχων Τηλέμαχου Καμπούρη, Στράτου Καρίκη και Στέφανου Δράκου, εκπροσώπων των δικαστικών αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Βρεθήκαμε στη Ρόδο για να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία εδώ και μήνες και που βεβαίως αφορά στη μη λειτουργία του Κτηματολογίου. Μετά την επίσκεψη στο υφιστάμενο κτήριο και στους νέους προτεινόμενους χώρους και έπειτα από εκτενή συζήτηση με όλους τους φορείς του νησιού, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τους βουλευτές, αποφασίσαμε να υπάρξει η δυνατότητα της μετεγκατάστασης στην νέα πτέρυγα του παλαιού Νοσοκομείου. Είναι μία λύση που σηματοδοτεί την νέα ψηφιακή εποχή στην οποία μπαίνει πλέον το Κτηματολόγιο“, σημείωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε πως “Ολοκληρώνεται η νομοθετική πρωτοβουλία με βάση το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ώστε να υπάρχει εναρμονισμός του Κτηματολογίου της Ρόδου με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα με αυτή την επιλογή, τη μετεγκατάσταση δηλαδή σε ένα νέο κτήριο που πληροί τους όρους και τις προδιαγραφές μίας σύγχρονης κρατικής υπηρεσίας, την έναρξη της νέας εποχής”.

Ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον κ. Χατζημάρκο και τον κ. Καμπουράκη για τη συνεργασία και τη συμβολή της Περιφέρειας και του Δήμου στη μετεγκατάσταση του κτηματολογίου.

Όπως είπε, αυτή η σύμπραξη, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση μπορεί να συνεργάζεται και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και να δρομολογούνται λύσεις από κοινού σε κρίσιμα θέματα.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του και προς τους βουλευτές αλλά και προς τους τοπικούς φορείς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιάρας είπε ότι προτείνει η μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου στην νέα πτέρυγα του παλαιού Νοσοκομείου να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. «Είναι σημαντικό για τη Ρόδο να βρεθεί το Κτηματολόγιο σε ένα σύγχρονο κτήριο και να απαντήσει στις ανάγκες μίας σύγχρονης πραγματικότητας που φέρνει η ψηφιακή εποχή. Ολοκληρώνεται με την ομόφωνη επιλογή μίας λύσης που θα σηματοδοτήσει την νέα εποχή και για το Κτηματολόγιο και για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η μεταφορά του αρχειακού υλικού

Η συζήτηση με τους τοπικούς φορείς επικεντρώθηκε στη μεταφορά του αρχειακού υλικού του Κτηματολογίου. Τελικά, όπως δήλωσε ο κ. Τσιάρας, υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του ιστορικού αρχείου, ώστε στο συντομότερο χρονικό διάστημα να ικανοποιηθεί η ανάγκη των πολιτών να επαναλειτουργήσει το Κτηματολόγιο.

Το κτηριακό πρόβλημα των δικαστηρίων

Σχετικά με το κτηριακό πρόβλημα των δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η λύση της μετεγκατάστασης του Πρωτοδικείου στους χώρους του Παλαιού Νοσοκομείου.

Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Ήταν ευκαιρία να συνομιλήσω με πολλούς δικηγόρους και να καταγράψω την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το κτηριακό ζήτημα των δικαστηρίων της Ρόδου. Διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό κτήριο που μάλλον δεν επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές προτάσεις. Η ανολοκλήρωτη προσπάθεια που δεν οδήγησε στο να αξιοποιηθεί ο χώρος του Παλαιού Νοσοκομείου για να καλύψει τις ανάγκες του Πρωτοδικείου, είναι μία συζήτηση που ξαναβρίσκεται στην επικαιρότητα. Βεβαίως, εξετάζουμε όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες ώστε να κινηθούμε σε αυτή τη λογική. Πέραν της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται στον κλάδο της Δικαιοσύνης, θέλουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τα προβλήματα των κτηριακών υποδομών. Άλλωστε, το έχουμε αποδείξει με την ένταξη μεγάλων έργων ΣΔΙΤ νέων δικαστικών μεγάρων σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και με τις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηριχτούν με την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση όλα τα αιτήματα των διοικήσεων των δικαστικών μεγάρων, ώστε αυτά να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν όπου χρειάζεται». επαναλειτουργία του Κτηματολογίου

Γιώργος Χατζημάρκος: «Προχωρούμε με νέα ταχύτητα»

Ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά το πέρας της σύσκεψης: «Η πιο σύντομη οδός για να γίνονται όλα τα πράγματα είναι η εμπιστοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποτελεί παρακαταθήκη για τον τόπο είναι η εξεύρεση λύσεων. Και σήμερα συμφωνήθηκαν οι λύσεις από όλους όσοι συμμετείχαν, ώστε να δοθεί τέλος σε μία υπόθεση που μας έχει βασανίσει. Από σήμερα τα πράγματα προχωρούν με νέα ταχύτητα και σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον και αυτό είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης του υπουργού στη Ρόδο». Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή αρχή, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίσκεψη του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ρόδο, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τα γρήγορά της αντανακλαστικά, ολοκλήρωσε τη διαδικασία δημοπράτησης της επισκευής και αποκατάστασης του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου. Μέσα σε διάστημα μόλις 30 εργάσιμων ημερών από τις 16 Φεβρουαρίου 2021, οπότε το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ) ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου της επισκευής του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκλήρωσε τις διαδικασίες δημοπράτησής του και στις 6 Απριλίου 2021, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε την εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο, για να ξεκινήσει η υλοποίησή του, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των υπαλλήλων και των εξυπηρετούμενων πολιτών.

Αντώνης Καμπουράκης: «Όχι συμβιβασμός, αλλά ένα βήμα μπροστά»

Ο δήμαρχος Ρόδου, δήλωσε ότι το Κτηματολόγιο μπορεί σε ένα μήνα από σήμερα να λειτουργήσει κατά 30% ενώ μετά το πέρας τριών μηνών, μπορεί να επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα. Τόνισε δε ότι η προωθούμενη λύση δεν αποτελεί συμβιβασμό, αλλά ένα βήμα μπροστά.

Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. υπουργός εξέπεμψε ένα μήνυμα. Πάντα από το πρώτο λεπτό ήταν η φωνή της λογικής, που κατά την προσωπική μου άποψη, υπαγορεύει ότι ο πολίτης της Ρόδου έχει το δικαίωμα να ζητά εύκολη πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου. Αυτό θα επιτευχθεί με τη συνεργασία του κ. Ματσάκη, του Δικηγορικού Συλλόγου και δια της συμβολής όλων ημών. Όλοι μας αποτελούμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η εμβληματική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρήσει άμεσα για ένα χρονικό διάστημα την νέα πτέρυγα του Παλαιού Νοσοκομείου για τη μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου, νομίζω ότι εκφράζει την πεποίθησή μας ότι Ροδίτης έχει δικαίωμα σε αυτή τη νέα εποχή στην οποία περνά το Κτηματολόγιο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή την νέα μέρα και θέλω να εκφράσω ότι με κοινή βοήθεια και πίστη στο στόχο μας θα προχωρήσουμε μπροστά. Χωρίς να χάνουμε άλλο χρόνο θέσαμε τους όρους και τις προδιαγραφές της μετεγκατάστασης, συζητώντας πλέον για τη μόνιμη εγκατάσταση του Κτηματολογίου στους προτεινόμενους χώρους, (ζήτημα πάνω στο οποίο θα ερωτηθεί ξανά το δημοτικό συμβούλιο). Πιστεύω πως εάν τα πράγματα προχωρήσουν απρόσκοπτα, θα μπορούσε το Κτηματολόγιο να επανέλθει στο 30% της κανονικής του λειτουργίας σε ένα μήνα από τώρα και σε πλήρη κανονικότητα σε ένα διάστημα μάξιμουμ τριών μηνών. Όλοι όμως πρέπει να έχουν ένα πράγμα κατά νου, ότι δεν είναι συμβιβασμός αυτό που γίνεται αλλά ένα βήμα μπροστά! Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε για 3-10 μήνες μπροστά αλλά για τα επόμενα χρόνια».

ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ