Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Π. Μαρινάκης: “Υπάρχει υπερβολική στοχοποίηση των δικηγόρων, αλλά έχουν πολλές φορές ευθύνη για κατάχρηση των αναβολών” – ΒΙΝΤΕΟ 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, παραπέμποντας και στην αλλαγή σύνθεσης δικαστηρίων. Χαρακτήρισε “χαρά του εγκληματία” τον Π.Κ. του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Π. Μαρινάκης: “Υπάρχει υπερβολική στοχοποίηση των δικηγόρων, αλλά έχουν πολλές φορές ευθύνη για κατάχρηση των αναβολών” – ΒΙΝΤΕΟ  (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Στο πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την εξάλειψη της παθογένειας στην καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και σημειώνοντας το «αγκάθι των αναβολών όπου μεταξύ άλλων είπε πως «έχουν ευθύνη και οι δικηγόροι σε αυτό».

«Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις, ως προς το νομικό σύστημα. Η πρώτη είναι η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης. Ζούμε σε μία χώρα, που είναι δεδομένο, σχεδόν, ότι όταν έρχεται μία υπόθεση, όταν πάει στο ακροατήριο, θα έχει μία, δύο, τρεις, τέσσερις αναβολές. Υπάρχει μία υπερβολική στοχοποίηση πολλές φορές των δικηγόρων. Έχουν ευθύνη και οι δικηγόροι σε αυτό, πολλές φορές και οι πελάτες, οι εντολείς, κάνουν κατάχρηση αυτής της δυνατότητας και ζητάνε από τους δικηγόρους να βρουν λόγους αναβολής. Κάποιες φορές οι αναβολές είναι πραγματικές, κάποιες φορές είναι προσχηματικές» τόνισε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν είναι μόνον το θέμα των αναβολών παράγοντας καθυστέρησης. «Είναι και η αλλαγή στη σύνθεση πολλών δικαστηρίων, για να γίνονται πιο γρήγορα οι υποθέσεις, με άλλη σύνθεση» είπε, σημειώνοντας πως όλα θα τεθούν προς συζήτηση.

Μαρινάκης για αλλαγές στους Κώδικες: «Έβγαλε έναν Ποινικό Κώδικα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 που ήταν η χαρά του εγκληματία»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην μετατροπή πολλών κακουργημάτων σε πλημμελήματα, κάνοντας λόγο για «κανόνα, δυστυχώς, που ίσχυε πάρα πολλά χρόνια και ήρθε και το αποτελείωσε ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «η μόνη κατηγορία στην οποία είχε κατά πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ την εμπιστοσύνη ήταν στους φυλακισμένους. Κέρδισε τις εκλογές μόνο στις φυλακές. Έβγαλε έναν Ποινικό Κώδικα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 που ήταν η χαρά του εγκληματία. Μετέτρεπε πολλά κακουργήματα σε πλημμελήματα».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η παθογένεια που περιγράφω με τα πλημμελήματα, που σχεδόν όλα οδηγούνταν σε αναστολή, νομίζω ότι έπρεπε ν’ αλλάξει. Αυτά όλα τα «καλόπαιδα», όπως τα συζητάμε, δεν κάνουν μόνο βαριά κακουργήματα, κάνουν και κάποια πλημμελήματα. Τι γίνεται, λοιπόν; Οδηγούνται στον Εισαγγελέα, την επόμενη ημέρα πηγαίνουν στο Αυτόφωρο, αναβολή, ελεύθεροι κατά κανόνα και κάποια στιγμή δικάζονται με αναστολή. Ε, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να συνεχίζεται να συμβαίνει. Προφανώς θα υπάρχουν κοινωφελείς εργασίες, μετατροπές».

Το ζήτημα με την «υφ’ όρον απόλυση»

Μνεία έκανε ο κ. Μαρινάκης και στην «υφ’ όρον απόλυση», που όπως δήλωσε ένα θέμα λιγότερο δημοφιλές, γιατί αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία σκληρών εγκληματιών.

«Δηλαδή, «έφαγε» ο άλλος 15 χρόνια, γιατί έτσι έκρινε το Δικαστήριο ―η Δικαιοσύνη αποφασίζει― και εξέτισε πάρα πολύ λιγότερα. Ποια είναι η κρίσιμη συζήτηση; Να έρθει ο νομικός κόσμος, που είναι πολύτιμη η συνδρομή του και χωρίς τη δική του συνδρομή δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο νομοθέτημα, και να πει τις ενστάσεις του. Αλλά να δούμε όλοι μαζί το δάσος. Όχι να μην κάνουμε συζήτηση για σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά επιμέρους ζητήματα, να την κάνουμε, αλλά να αποδεχθούμε το πρόβλημα» τόνισε.

«Στην ανθρωποκτονία, εν ψυχρώ, η μόνη ποινή που επιτρεπόταν ήταν τα ισόβια. Βάλανε τα ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη, μέχρι τα 15 χρόνια. Οι άνθρωποι που φωνάζουν, βγαίνουν στους δρόμους για τις γυναικοκτονίες, δώσανε τη δυνατότητα για αυτό», συνέχισε.

Να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στους δρόμους

Μήνυμα για την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και την παρουσία αστυνομικών στους δρόμους για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας έστειλε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουν γίνει, λοιπόν, πάρα πολλές κινήσεις, γιατί για μένα το πρώτο που πρέπει να βελτιωθεί – έχουν γίνει κινήσεις και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, τον κ. Θεοδωρικάκο και τώρα από τον Γιάννη Οικονόμου – είναι να επιστρέψουν οι αστυνομικοί στα τμήματα και στους δρόμους και με την αποδέσμευση από φύλαξη προσώπων. Επιπλέον όσοι τελειώνουν πηγαίνουν κατευθείαν στην Αττική. Γιατί για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στους δρόμους» σχολίασε.

Ως άλλο μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε τις κάμερες. «Και στους δρόμους και στους αστυνομικούς και στα οχήματα. Ως προς τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, και για τα οχήματα που συζητάτε και για όλα τα υπόλοιπα, να πούμε το πρόβλημα με το όνομά του. Το πρόβλημα είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς, αντιμετωπιζόταν ένα μέρος αυτών των πρωτοβουλιών, με βάση το πολιτικό κόστος. Δηλαδή, να είμαστε αρεστοί συνολικά, να έχουμε τις μεταθέσεις που πρέπει. Χρειάζεται, λοιπόν, μια μετάβαση, γίνεται σταδιακά. Μην περιμένετε από τη μια μέρα στην άλλη να εξαφανιστεί η εγκληματικότητα. Σε κανένα Κράτος του κόσμου δεν έχει γίνει αυτό» υπογράμμισε.

«Να αφήσουμε εκτός αντιπαράθεσης τα παιδιά» είπε για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών

Τονίζοντας πως τα παιδιά πρέπει να μείνουν εκτός της όποιας αντιπαράθεσης, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πως «προφανώς ακούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό τις απόψεις όλων και τις απόψεις της Εκκλησίας, πάντα τη συντριπτική πλειοψηφία των απόψεων που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Γιατί νομίζω, η Εκκλησία, η θρησκεία μας, όσα πιστεύουμε έχουν πρώτα διδάξει την αγάπη, το «αγαπάτε αλλήλους». Κυρίως σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινούμαστε όλοι. Χωρίς να είμαι εγώ αυτός που θα κάνει υποδείξεις στον οποιοδήποτε».

Διευκρίνισε πάντως πως «με όλο τον σεβασμό στην Εκκλησία, υπάρχει η Νομοθετική, η Εκτελεστική και η Δικαστική εξουσία στη χώρα με διακριτούς ρόλους. Και με βάση το πρόγραμμά της η Εκτελεστική εξουσία -εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μια συγκεκριμένη νομοθέτηση μέσα στην τετραετία- προχωράμε για το συμφέρον της κοινωνίας. Και καμιά φορά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ρυθμίζονται, αποκαθίστανται κάποιες αδικίες για κάποιους ανθρώπους χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει ότι μετράμε, ζυγίζουμε δημοσκοπικά κάθε μεταρρύθμιση. Αλίμονο αν πρέπει να διορθωθεί μια αδικία, αν πρέπει να λυθεί μια εκκρεμότητα και να μην το κάνει αυτό μια Κυβέρνηση γιατί μπορεί να βλέπει μια δημοσκόπηση σε ένα συγκεκριμένο θέμα».

Όπως μάλιστα ανέφερε υπάρχει παρανόηση τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σχολιάζοντας και τους διαφωνούντες εντός της Ν.Δ. «Πολλά πράγματα στα οποία ήμουν απόλυτος και πίστευα πως δεν υπάρχει άλλη άποψη, όταν βλέπεις την πραγματικότητα, ένα κείμενο, ποια είναι η φιλοσοφία μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, αρχίζεις και διατυπώνεις μια άποψη».

Για το λόγο αυτό είπε πως «ας δούμε τι θα φέρει η Κυβέρνηση, γιατί εγώ που είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος- που είναι υποχρέωσή μου και τιμή μου να υπερασπίζομαι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μιας Κυβέρνησης που δεν θέλει να βάλει νερό στο κρασί της- δεν το έχω δει ακόμη το κείμενο. Να ξέρουμε δηλαδή για τι μιλάμε. Το «όλα στην ώρα τους» δεν είναι πρόσχημα, δεν είναι σχήμα λόγου και δεν έχει αιτίες στο να αποφύγουμε τη συζήτηση. Είναι για να γίνει σωστά η συζήτηση».

Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη στάση για την υπόθεση Μπελέρη

«Δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Δεν είναι ένα ζήτημα μεταξύ δύο Κρατών. Είναι ένα ζήτημα σεβασμού του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σε αυτά τα ζητήματα εμείς εκπτώσεις δεν κάνουμε» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη στάση της. Η στάση της είναι συγκεκριμένη. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό, να γίνουν σεβαστά τα αυτονόητα δικαιώματα του Φρέντι Μπελέρη, ως νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου. Και ως προς το θέμα της ορκωμοσίας, ως προς το να αναγνωριστεί, δηλαδή, το εκλογικό αποτέλεσμα και ως προς το θέμα του τεκμηρίου αθωότητας. Γιατί έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος πρέπει να δικαστεί με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του. Το γεγονός ότι είχαμε την απόλυτη στρεβλότητα και ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος να μην έχει ορκιστεί και αυτός ο οποίος έχει καταψηφιστεί, κατά πρωτοτυπία σε όλη την Ευρώπη , δεν υπάρχει άλλος δήμος να παραμένει αυτός που καταψηφίστηκε, αυτό ήταν η απόλυτη παραδοξότητα. Σίγουρα, λοιπόν, αν εν μέρει αρθεί αυτή η παραδοξότητα, σίγουρα είναι κάτι το οποίο καταγράφεται θετικά. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν έχει ορκιστεί».

Και έσπευσε να προσθέσει: «Συνολικά η ενταξιακή πορεία μιας χώρας περνάει από τον σεβασμό των Κανόνων του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι οριζόντιο. Τα όπλα της, τα συνολικά θεσμικά όπλα που έχει μια Κυβέρνηση και εκτός συνόρων, εν προκειμένω, τα χρησιμοποιεί με βάση τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και τις ισχύουσες συνθήκες. Σίγουρα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα Κράτους Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματα να γίνουν σεβαστά ενός ανθρώπου ο οποίος εξελέγη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ