Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Το «μαύρο χρήμα» σε… δημόσια διαβούλευση – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα

Μέχρι την Τετάρτη 23 Ιουνίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση. Αφορά ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το «μαύρο χρήμα» σε… δημόσια διαβούλευση – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα

Στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου, καθώς και την επικαιροποίηση του καταλόγου των βασικών αδικημάτων που αφορούν στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την αναδιαμόρφωση των προβλεπόμενων πλαισίων ποινής και των κυρώσεων και την ευθυγράμμιση των προϋποθέσεων και της διαδικασίας δέσμευσης και δήμευσης των προϊόντων του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με τον Ποινικό Κώδικα στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που ενσωματώνει σχετική κοινοτική Οδηγία και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την περασμένη Τετάρτη. «Τίθεται από σήμερα, Τετάρτη 9.6.2021 και ώρα 18:00, σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Τροποποίηση του ν. 4557/2018 – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου». Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 23.6.2021 και ώρα 18:00» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Κώστα Τσιάρα. Τσιαρας βουλή

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι

Όπως αναφέρεται στην «ταυτότητα» του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου επιδιώκεται «η βελτίωση και η ενίσχυση της εφαρμογής της υφιστάμενης εθνικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ούτως ώστε αυτή να επικαιροποιηθεί και να ευθυγραμμιστεί με τις πρόσφατες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο και να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών».

Παράλληλα, τονίζεται πως η επικαιροποίηση αυτή καθίσταται αναγκαία από τις «διαρκώς εξελισσόμενες πρακτικές στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων για τρομοκρατικούς σκοπούς», που – όπως επισημαίνεται «απαιτούν διαρκή επανεξέταση και προσαρμογή των υφιστάμενων ποινικών προβλέψεων και τη διαρκή βελτίωση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων αρμόδιων αρχών. e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, Υπουργείο Εργασίας: Πληρωμές αύριο Δευτέρα

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αφορούν οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο (Έλληνα ή αλλοδαπό) τελεί στην Ελλάδα πράξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, καταλαμβάνει πράξεις νομιμοποίησης που τελεί Έλληνας στην αλλοδαπή, καθώς και πράξεις νομιμοποίησης που τελεί αλλοδαπός στην αλλοδαπή προς όφελος νομικού προσώπου ή οντότητας που έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Βασικές προβλέψεις

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο του τέλους Μαΐου και είχαν επισημανθεί και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη (και ανέφερε το vima.gr), μέσω των διατάξεων μεταξύ άλλων:

* Ορίζονται με σαφήνεια οι τρόποι στοιχειοθέτησης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση ως προς την σχέση των προβλεπόμενων εγκληματικών συμπεριφορών με εκείνες του Γενικού και του Ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα.

* Επικαιροποιούνται τα εγκλήματα με βάση τις αλλαγές που επέφερε ο Ποινικός Κώδικας και περιλαμβάνονται νέα αδικήματα.

* Επέρχονται αλλαγές στις επιβλητέες ποινικές κυρώσεις.

* Επικαιροποιούνται οι ρυθμίσεις για την αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου.

* Προσαρμόζεται η δυνατότητα του Προέδρου της Αρχής να διατάσσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προσώπων, όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση των αδικημάτων της νομιμοποίησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ