Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Παν. Τσιμπούκης: Το ανέκδοτο της χρονιάς- Ψυχομετρικά τεστ στους δικαστές

Η αποστροφή δημοσιεύματος μιλάει για το ενδεχόμενο να υποβάλλονται σε ψυχομετρικά τεστ οι δικαστες , ως πρόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παν. Τσιμπούκης: Το ανέκδοτο της χρονιάς- Ψυχομετρικά τεστ στους δικαστές dikastiko.gr/eurokinissi

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Ξεκινώ, αντί για πρόλογο με το τραγούδι «Τσάμικο» του Διονύση Σαββόπουλου το οποίο σε μια αποστροφή του αναφέρει: «… όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει».

Πάντως, γέλασα με την ψυχή μου, με ένα δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας που αναφέρει ότι σχεδιάζεται να υποβάλλονται οι δικαστές σε ψυχομετρικά τεστ.

Απλά, όσοι το λένε και όσοι το καταγράφουν είναι μακριά από την πραγματικότητα και την λογική που επικρατεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Δεν ξέρουν καν τι θα πει Δικαιοσύνη, δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές Ενώσεις και γενικά όλος ο χώρος που περιβάλλει την θέμιδα.

Κάποιος φέρεται να είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη (ενώ οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του υπουργείου Δικαιοσύνης περιμένουν ακόμα στο ακουστικό τους για την ημέρα που ο νέος υπουργός της Θέμιδος θα τους καλέσει για μια πρώτη ενημέρωση) και όσα ελέχθησαν τα μετέφερε στο χαρτί Κυριακάτικου εντύπου.

Το δημοσίευμα

Μεταξύ των άλλων αναγράφεται στο εν λόγω δημοσίευμα ότι στις αλλαγές που ετοιμάζει ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος όπως χαρακτηρίζεται από τον υπογράφοντα το επίμαχο δημοσίευμα «δεν είναι απαράσκευος», περιλαμβάνεται και η καθιέρωση ψυχομετρικού τεστ στους δικαστές.

Δεν ξέρω αν ειπώθηκε από τον κ. Φλωρίδη, η πρόθεσή του για καθιέρωση ψυχομετρικού τεστ στους δικαστές ή αν ήταν μια κουβέντα της πλάκας «έτσι για να πούμε μια …. να περνάει η ώρα» και από τον αρθρογράφο του Κυριακάτικου εντύπου εκλήφθηκε ως σοβαρή πρόθεση του υπουργού.

Όμως, το γεγονός ότι δεν διαψεύστηκε ούτε από τον κ. Φλωρίδη, αλλά ούτε και από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, αυτομάτως μεταφράζεται ότι η σκέψη για ψυχομετρικά τεστ στους δικαστές, είναι στις προθέσεις τόσο της Κυβέρνησης όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται, ότι όταν η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τα λεγόμενα των υπουργών της, δηλαδή είναι εκτός κυβερνητικής πολιτικής, αναλαμβάνει το βάρος ο κ. Μαρινάκης να διαψεύσει τα ατοπήματα των υπουργών.

Διαψεύσεις

Να σημειωθεί ότι η πρώτη διάψευση του Κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν για τον κ. Φλωρίδη, οποίος ανέφερε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών και ακολούθησαν δύο απανωτές διαψεύσεις για τον υπουργό προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για την σύσταση έφιππης αστυνομίας και την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. 

Μόνο η μεταφορά της επίμαχης πρόθεσης του κ. Φλωρίδη που έγινε στο Κυριακάτικο έντυπο, σηματοδοτεί casus belli (αφορμή πολέμου) για τις δικαστικές Ενώσεις, τους δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αλλά εντελώς πρακτικά και με απλή λογική, ανακύπτει το ερώτημα που θα συμβάλλει το ψυχομετρικό τεστ σε έναν δικαστή των 60 ετών, που έχει διανύσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο χώρο της Δικαιοσύνης και σε λίγο βγαίνει στη σύνταξη!

Συγκεκριμένα, αναφέρει το Κυριακάτικο έντυπο, ότι ο κ. Φλωρίδης: «Θεωρεί απαραίτητο οι δικαστές να περνούν από ψυχομετρικά τεστ αντίστοιχα εκείνων που περνούν οι πιλότοι των πολιτικών και πολεμικών αεροσκαφών, ώστε να αποκαλύπτονται εγκαίρως τυχόν ψυχικά νοσήματα, την ύπαρξη των οποίων συνήθως δεν γνωρίζουν ούτε οι υποψήφιοι δικαστές. Τα ψυχομετρικά τεστ που εφαρμόζονται στους πιλότους είναι αμερικανικής εμπνεύσεως και συγκροτούνται από ευρύ κύκλο συνδυαστικών ερωτήσεων που αποκαλύπτουν τους εξεταζόμενους».

Πότε πρέπει 

Η καθιέρωση ψυχομετρικών τεστ, κατά των υπογράφοντα, μπορεί να γίνει μόνο (και πρέπει να καθιερωθεί) κατά την είσοδο των υποψηφίων δικαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ή κατά το στάδιο φοίτησης τους.

Πάντως, κάποιοι λένε ότι το επίμαχο δημοσίευμα εξέθεσε τον κ. Φλωρίδη, αν και ο συντάκτης του, όπως λέγεται είναι φίλος του από τις παλαιές καλές μέρες.

Πάντως είναι αρχικά καλλίτερα το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να επικεντρωθεί στο τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τη Θέμιδα, που δεν είναι άλλο από τις ατέρμονες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, στις οίκοθεν αναβολές που δίνουν οι δικαστές (έχει φθάσει το κακό μέχρι και 74 αναβολές να έχει δώσει σύμβουλος Επικρατείας σε μια υπόθεση και δεν είναι η μόνη περίπτωση αυτή). Αναγκαίο είναι, επίσης, να ακολουθηθεί η επιτυχής τακτικής της τέως πρόεδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου για άσκηση πειθαρχικών διώξεων και απολύσεις των νωχελικών δικαστών, που λειτουργούν κατά των ευσυνείδητων συναδέλφων τους και επιβαρύνουν την εθνική οικονομία με τεράστια χρηματικά ποσά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ