Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Πάνω από 2 εκ. ευρώ πλήρωσε η Ελλάδα το 2020 για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Μας «καίνε» οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Βελτιωμένη πάντως είναι η κατάσταση τα τελευταία τρία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν λόγω καλύτερων χειρισμών των υποθέσεων από εξειδικευμένους στο αντικείμενο λειτουργούς του ΝΣΚ αλλά και τη δημιουργία Ειδικού Γραφείου, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάνω από 2 εκ. ευρώ πλήρωσε η Ελλάδα το 2020 για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Μας «καίνε» οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Ποσό ύψους 2.131.421 ευρώ για αποζημιώσεις πλήρωσε η Ελλάδα το 2020 μετά από καταδικαστικές σε βάρος της χώρας μας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποζημιώσεων αφορά σε υποθέσεις φυλακισμένων που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που παρατέθηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) το παραπάνω ποσό μας κατατάσσει 6ους (σε σύνολο 47 κρατών) ενώ το 2019 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.562.538 ευρώ.

Όπως σημειώνεται από το ΝΣΚ η Ελλάδα καταδικάζεται και τα υπέρογκα αυτά ποσά καταβάλλονται, γιατί δεν έχουμε θεσπίσει εθνικό ένδικο μέσο, το οποίο θα μπορούσαν να ασκήσουν οι διαμαρτυρόμενοι φυλακισμένοι και να αποφεύγεται έτσι η προσφυγή στο ΕΔΔΑ και η καταβολή αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΝΣΚ αναφέρει:

«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην 14η Ετήσια Αναφορά της για την εποπτεία εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, αναλύει τα πεπραγμένα του έτους 2020, από όπου προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία για την Ελλάδα:

1.Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο γράφημα των 10 χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό ανεκτέλεστων αποφάσεων ενισχυμένης διαδικασίας.

2.Ολοκληρώθηκε το 2020 η επιτήρηση και αρχειοθετήθηκαν 111 αποφάσεις (98 επαναλαμβανόμενες και 13 πρωτότυπες), ενώ πραγματοποιήθηκαν στις ελληνικές υποθέσεις, 24 Φιλικοί Διακανονισμοί που επίσης αρχειοθετήθηκαν χωρίς να εκδοθεί απόφαση από το ΕΔΔΑ.

3.Ο συνολικός αριθμός ανεκτέλεστων υποθέσεων ελληνικού ενδιαφέροντος στο τέλος του έτους, ήταν 120 και ειδικότερα 81 επαναλαμβανόμενες και 39 πρωτότυπες. Ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος της 10ετίας (ενδεικτικά ήταν 195 το 2019, 238 το 2018, 305 το 2017). Από τις 120 αυτές υποθέσεις, 18 συνολικά (11 απλής και 7 ενισχυμένης διαδικασίας) εκκρεμούν στην Υπηρεσία Εκτέλεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για πάνω από 5 χρόνια.

4.Προστέθηκαν συνολικά 35 νέες αποφάσεις (27 επαναλαμβανόμενες και 8 πρωτότυπες). Οι επαναλαμβανόμενες αφορούν κυρίως σε προσφυγές φυλακισμένων για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

5.Καταβλήθηκαν από την Ελλάδα 2.131.421 ευρώ για αποζημιώσεις, το έτος 2020, ποσό που μας κατατάσσει 6ους (σε σύνολο 47 κρατών). Το 2019 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.562.538 ευρώ.

6.Εξάλλου, από τη διεξοδική μελέτη της «Ετήσιας Αναφοράς της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης», η δράση της Ελλάδας το 2020, σε επίπεδο εκτέλεσης αποφάσεων του ΕΔΔΑ, αξιολογείται θετικά.

7.Ιδιαίτερο ρόλο στην επιτυχή πορεία της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια διαδραμάτισε, αφενός ο άρτιος χειρισμός των υποθέσεων από εξειδικευμένους στο αντικείμενο αυτό λειτουργούς του ΝΣΚ και η εξαιρετική συνεργασία τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η δημιουργία στην Κεντρική Υπηρεσία του ΝΣΚ, Ειδικού Γραφείου, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, συνεργαζόμενο στενά και με την «Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ» της Βουλής.

8.Σημειώνεται τέλος, ότι ο μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων που πληρώνει η Ελλάδα, αφορά σε υποθέσεις φυλακισμένων που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Η Ελλάδα καταδικάζεται και τα υπέρογκα αυτά ποσά καταβάλλονται, γιατί δεν έχουμε θεσπίσει εθνικό ένδικο μέσο, το οποίο θα μπορούσαν να ασκήσουν οι διαμαρτυρόμενοι φυλακισμένοι και να αποφεύγεται έτσι η προσφυγή στο ΕΔΔΑ και η καταβολή αποζημιώσεων. Το ΝΣΚ έχει καταθέσει στους συναρμόδιους υπουργούς σχέδιο διάταξης για τη θέσπιση του κατάλληλου εθνικού ένδικου μέσου, με σχετική αιτιολογική έκθεση και αναμένεται σύντομα η ψήφισή του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ