Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Παράταση (1 ημέρας) στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της Αττικής – Οι δικηγόροι ζητούν πλήρεις αποζημιώσεις για τους πολίτες

“Οι οριζόντιες παροχές ποσών δεν υποκαθιστούν την αποζημιωτική ευθύνη και του δημοσίου και των εταιριών”, λένε οι δικηγόροι- Επιτροπή του ΔΣΑ θα αξιώσει νομοθετικές ρυθμίσεις για να μη χαθούν οι προθεσμίες που εξέπνευσαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παράταση (1 ημέρας) στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της Αττικής – Οι δικηγόροι ζητούν πλήρεις αποζημιώσεις για τους πολίτες dikastiko.gr

Κακοκαιρία “Ελπίς” δικαστήρια: Στην παράταση κατά μια ημέρα της αναστολής λειτουργίας (με εξαιρέσεις δικών) των δικαστηρίων της Αττικής προχωρεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεδομένου ότι τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, έχουν μεν υποχωρήσει αλλά δεν έχουν επιλυθεί πλήρως. Έτσι, θα δοθεί και η αυριανή μέρα ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση για να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα δικαστήρια στις περιοχές της Αττικής. Σε Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες όπως έγραψε το dikastiko.gr που ίσχυε η προηγούμενη υπουργική απόφαση (όπως και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας) θα αποφασίσουν οι κατά τόπους διοικήσεις των δικαστηρίων και Εισαγγελιών.

Κακοκαιρία "Ελπίς" δικαστήρια

dikastiko.gr

Κατ’ εξαίρεση :

-Θα συζητούνται προσωρινές διαταγές (αν απουσιάζει ο ένας διάδιακος θα αναβάλλεται)

-Υποθέσεις Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και Μονομελούς και Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εκδικάζονται εφόσον υπάρχει συμπλήρωση 18μηνου εντός 3μήνου

-Κακουργήματα στα οποία συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής τους μέχρι την 31η.12.2023 στον πρώτο βαθμό ή μέχρι την 31η.12.2022 στο δεύτερο βαθμό, εκδικάζονται

-Δίκες που έχουν διακοπεί για τις δικασίμους της 25ης.01.2022 και 26ης.01.2022 και δεν υπάγονται στις ως άνω εξαιρέσεις, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει σε συνεδρίαση, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία των διαδίκων, την εκ νέου διακοπή.

Οι συνεδριάσεις θα αρχίζουν στις 10 και στα Αυτόφωρα στις 12. θα γίνονται επίσης κανονικά απολογίες κατηγορουμένων (από τις 11 το πρωϊ)

-Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που υπάρχουν προβλήματα θα αποφασίζουν οι διοικήσεις των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών.

Επί της ουσίας όμως τα μόνα ακροατήρια που λειτούργησαν ήταν τα αυτόφωρα..

Κακοκαιρία "Ελπίς" δικαστήρια

dikastiko.gr

Κακοκαιρία “Ελπίς” δικαστήρια: Αποζημιώσεις

Οι δικηγόροι απο την πλευρά τους θυμίζουν πως οι πολίτες δικαιούνται να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις : “…Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων , πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν. Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ). Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες”.

Το ΔΣ του ΔΣΑ, μετά τη συνεδρίασή του, στις 25.1.2021, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων , πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν. Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει χωρίς χρονοτριβή τα προβλήματα και τις ζημίες που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Κακοκαιρία "Ελπίς" δικαστήρια

eurokinissi

Κακοκαιρία “Ελπίς” δικαστήρια: Παράταση προθεσμιών

Παράλληλα ζητούν παράταση προθεσμιών λόγω της κακοκαιρίας.

2. Η αδυναμία διενέργειας διαδικαστικών πράξεων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων, να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων και όσες προθεσμίες δεν κατέστη εφικτό να τηρηθούν για τους ίδιους λόγους, να μην χαθούν.

Τούτο αφορά τις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, καθώς και όσες αφορούν σε διοικητικές προσφυγές ή άλλες ενέργειες ενώπιον διοικητικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί και κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή των εργασιών τους λόγω COVID-19 (βλ. άρθρα 83, 84 ν. 4790/2021). Συγκροτήθηκε Επιτροπή του ΔΣ του ΔΣΑ με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και των συμβούλων Φώτη Γιαννούλα, Σωτήρη Διαμαντόπουλου, Δημήτρη Λυρίτση και Θεόδωρου Μαντά, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ