Παρέμβαση Βερβεσού για τα Υποθηκοφυλακεία: Πως θα λειτουργούν στο εξής για να μην χαθούν δικαιώματα πολιτών

Τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι δικηγόροι και οι πρωτοβουλίες του ΔΣΑ που επανέφεραν την κανονικότητα.

NEWSROOM
Παρέμβαση Βερβεσού για τα Υποθηκοφυλακεία: Πως θα λειτουργούν στο εξής για να μην χαθούν δικαιώματα πολιτών

Με παρέμβασή του στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του Ant1, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, ανέφερε τις αγωνιώδεις προσπάθειες από την πλευρά του Συλλόγου να επανέλθει η κανονικότητα στη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και να ελεγχθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις παράνομων συμπεριφορών.

Τα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι δικηγόροι στις συναλλαγές τους με τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, με κυρίαρχο αυτό της αυθαίρετης εξυπηρέτησής τους μόνον μέσω ραντεβού, έφτασαν μάλιστα μέχρι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βερβεσός, «οι παρεμβάσεις μας είχαν αποτέλεσμα καθώς ήδη εκδόθηκαν εγκύκλιοι του Κτηματολογίου (για τα υποκαταστήματα αυτού και τα κτηματολογικά γραφεία) καθώς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης (για τα υποθηκοφυλακεία αρμοδιότητός του), σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι πλέον επιτρεπτό το καθεστώς των ραντεβού για την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έπρεπε να επανέλθει, σύμφωνα και με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις το καθεστώς κανονικής λειτουργίας των  Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, παρατηρήθηκαν αποκλίνουσες πρακτικές, με αποτέλεσμα κάποιες υπηρεσίες να συνέχιζαν παρανόμως να απαιτούν ραντεβού για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων.

«Είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή προκαλούσε μείζονα ανασφάλεια δικαίου που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καθώς υπονομεύει την εμπιστοσύνη των κοινωνών στην ικανότητα του ισχύοντος συστήματος δημοσιότητας να διασφαλίσει τα δικαιώματα και έννομα συμφέροντά τους» τόνισε ο κ. Βερβεσός.

Όπως διευκρίνισε η πρακτική αυτή υπονομεύει τη θεμελιώδη για το εμπράγματο δίκαιο αρχή της χρονικής προτεραιότητας (prior tempore potior iure) και για τους πολίτες αυτό μπορεί να σημάνει ότι:

* Μπορεί να καθυστερήσει η εκταμίευση δανείου για αγορά ακινήτου, όταν πρόκειται να παρασχεθεί ως ασφάλεια προσημείωση υποθήκης , όταν χορηγούνται μακρινά ραντεβού για την καταχώριση στα βιβλία υποθηκών της οικείας δικαστικής απόφασης (περί εγγραφής συναινετικής προσημείωσης).

* Εγκυμονεί ο κίνδυνος κακόπιστοι πωλητές, είτε να πωλήσουν εκ νέου το ακίνητο, είτε να το επιβαρύνουν (εγγράφοντας πχ συναινετική προσημείωση), πριν προλάβει o αγοραστής να προβεί στη μεταγραφή του πωλητηρίου συμβολαίου, λόγω του καθορισμού ραντεβού.

* Επί συρροής ομοειδών περιορισμένων εμπραγμάτων δικαιωμάτων (π.χ. δουλειών, υποθηκών κλπ) επί του αυτού ακινήτου καταλήγει να προηγείται και να προτιμάται εκείνο το περιορισμένο εμπράγματο δικαίωμα για το οποίο κλείστηκε νωρίτερα ραντεβού (και άρα ενεγράφη πρώτο στα δημόσια βιβλία).

Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός ανέφερε πως «για την διευκόλυνση των εμπράγματων συναλλαγών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, που έχουν κατά νόμο αποκλειστικό δικαίωμα πρόσβασης στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία προς διενέργεια ελέγχου τίτλων, όπως έχει αποσαφηνίσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητήσαμε τη διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης».

Και όπως πρόσθεσε «το αίτημά μας έγινε δεκτό και ανακοινώθηκε ήδη η διεύρυνση του ωραρίου προς διενέργεια ελέγχου τίτλων από 09.30 έως 14.00. Αντιστοίχως (από 09:30 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.) διευρύνθηκε και το ωράριο εξυπηρέτησης κοινού.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα των καταγγελιών για φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς έναντι δικηγόρων σε συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία, μακροχρόνιων καθυστερήσεων (για τη χορήγηση ραντεβού, την έκδοση βεβαιώσεων, κλπ) και αδυναμίας επικοινωνίας (τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής).

«Για το ζήτημα των πειθαρχικά ελεγκτέων συμπεριφορών έχει ήδη επιληφθεί η εισαγγελική αρχή, που κατά νόμο εποπτεύει τα Υποθηκοφυλακεία, κατόπιν της σχετικής πειθαρχικής αναφοράς που ασκήσαμε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ