Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Πατέρας παρεμποδιζόταν να δει τις κόρες του από την πρώην σύζυγο: Η δικαστική απόφαση – καταπέλτης για τη μη λήψη μέτρων από τις αρχές

Μετακίνησε τα παιδιά χωρίς ενημέρωση ή συναίνεση του πατέρα. “Δυνατό μήνυμα ευαισθητοποίησης κατά της πατρικής αποξένωσης” χαρακτηρίζουν την απόφαση οι συνήγοροι του Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πατέρας παρεμποδιζόταν να δει τις κόρες του από την πρώην σύζυγο: Η δικαστική απόφαση – καταπέλτης για τη μη λήψη μέτρων από τις αρχές freepik

Απουσία λήψης επαρκών μέτρων, που θα επέτρεπαν την επικοινωνία πατέρα με τις ανήλικες κόρες του, καταλογίζει στις ελληνικές αρχές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σε μία απόφαση που θεωρείται σταθμός για τη γονεϊκή αποξένωση.

Παρά την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων, που του έδιναν δικαίωμα επικοινωνίας με τις δύο ανήλικες κόρες του, μετά το διαζύγιο του τον Ιανουάριο του 2016 παρεμποδιζόταν από την πρώην σύζυγο του να έχει επαφή και επικοινωνία με αυτές.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, η επικοινωνία του πατέρα με τις ανήλικες κόρες του είχε οριστεί αρχικά να γίνεται στο ΑΤ Κηφισίας. Στη συνέχεια η μητέρα των παιδιών μετακίνησε τα παιδιά μόνιμα στο νησί της Τήνου χωρίς την ενημέρωση ή την συναίνεση του πατέρα. 

Ο ίδιος προσέφυγε στις αρχές καταγγέλλοντας ότι τις δυσκολίες και τα εμπόδια επικοινωνίας που αντιμετώπιζε, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση. Επίσης, ανέφερε στις καταγγελίες αυτές πως η άρνηση των ανήλικων τέκνων του να επικοινωνήσουν μαζί του ήταν προϊόν υποβολής και επηρεασμού της βούλησής τους, από την πρώην σύζυγο του.

Άδεια μονογονεϊκών οικογενειών

unsplash

Γονεϊκή αποξένωση: Η άρνηση της μητέρας για πραγματογνωμοσύνη

Όπως σημειώνεται, τα ελληνικά Δικαστήρια διέταξαν πραγματογνωμοσύνη από παιδοψυχίατρο για να βρεθούν τα αληθινά αίτια της άρνησης των ανήλικων τέκνων να επικοινωνήσουν με τον πατέρα τους. Διατάχτηκε η ψυχολογική εξέταση των παιδιών και της μητέρας.

Η μητέρα αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να προσέλθει με τα παιδιά στο διορισμένο από το Δικαστήριο παιδοψυχίατρο. Το συμπέρασμα του πραγματογνώμονα ήταν πως η άρνηση της μητέρας είναι ισχυρή ένδειξη πως αυτή επηρέαζε τις κόρες της στην άρνηση επικοινωνίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, πως οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να εκτελεστούν αποτελεσματικά οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν το δικαίωμα του πατέρα, να έχει επαφή και επικοινωνία με τις ανήλικες κόρες του.

ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Freepik

ΕΔΔΑ: Ανεπαρκή μέτρα εκτέλεσης δικαστικών εντολών

Όπως έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να εκτελεστούν οι δικαστικές εντολές για συμβουλευτική στη μητέρα. Δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να εκτελεστεί η δικαστική πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια άρνησης των παιδιών να επικοινωνήσουν με τον πατέρα τους.

Παράλληλα, τονίζεται ότι δεν έλαβαν υπ’ όψη, τις αναφορές των κοινωνικών υπηρεσιών που προέτρεπαν  τη μητέρα να δώσει επικοινωνία των παιδιών με τον πατέρα. Η απόφαση του ΕΔΔΑ έκρινε, πως οι Αρχές ανέχτηκαν τη συμπεριφορά της μητέρας, που δεν συμμορφώθηκε με τις δικαστικές αποφάσεις, και μάλιστα χωρίς καμία συνέπεια για αυτήν.

Γονεϊκή αποξένωση: Τι λένε οι συνήγοροι Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης

Το Δικαστήριο ανωνυμοποίησε τα στοιχεία του προσφεύγοντα πατέρα στην απόφασή του, για προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής.

Οι δικηγόροι του Έλληνα πατέρα που τον εκπροσώπησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύουν πως η απόφαση αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα ευαισθητοποίησης κατά της πατρικής αποξένωσης, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

Κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου στην Ελλάδα πως οι δικαστικές αποφάσεις επικοινωνίας πρέπει να εκτελούνται ουσιαστικά και το κράτος πρέπει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επανενώνονται οι αποξενωμένοι γονείς με τα παιδιά τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ