Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Σήκωσαν το γάντι οι δικηγόροι και στέλνουν μήνυμα στους δικαστές: “Συντεχνιακή κάλυψη δικαστή που πέταξε συνοδεία αστυνομικών έξω από αίθουσα σύμβουλο του ΔΣΑ”

“Αντισυνταγματικές είναι οι διακοπές συνεδριάσεων που κάνατε το 2012 για οικονομικά αιτήματα και σας στηρίξαμε”, λένε οι δικηγόροι στους δικαστές. “Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία” καταγγέλλει η μειοψηφία για “την «έφοδο» στα ακροατήρια των δικαστηρίων μελών του ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων οι οποίοι διακόπτουν την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να επιβάλουν την τάξη και τον σεβασμό στις αποφάσεις της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σήκωσαν το γάντι οι δικηγόροι και στέλνουν μήνυμα στους δικαστές: “Συντεχνιακή κάλυψη δικαστή που πέταξε συνοδεία αστυνομικών έξω από αίθουσα σύμβουλο του ΔΣΑ” Freepik

Σφοδρή σύγκρουση δικαστών και δικηγόρων προκαλεί το αίτημα των τελευταίων για πειθαρχική δίωξη πρωτοδίκη, τον οποίο καταγγέλλουν ότι “πέταξε” έξω από αίθουσα με συνδρομή αστυνομικών σύμβουλο του ΔΣΑ που διαμαρτυρήθηκε για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ του ΔΣΑ, να απέχουν οι δικηγόροι εφόσον δεν εκδοθεί απόφαση για αναβολή δίκης που αφορά σε πλημμελήματα μετά την πρώτη διακοπή. Οι δικηγόροι μιλούν για «απαξιωτική και ονειδιστική» συμπεριφορά του δικαστή και με απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ, προχωρούν σε «αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από όλες τις δίκες που ο συγκεκριμένος Δικαστής είτε σε μονομελή είτε σε Πολυμελή σύνθεση συμμετέχει».

Η αντίδραση των δικαστών ήταν έντονη και με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων καταγγέλλει ως αντισυνταγματικές τις αποφάσεις αυτές και σημειώνει πως “η δυνατότητα της αναβολής στην ποινική δίκη ρυθμίζεται από τον ΚΠΔ, τον οποίο και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν οι Δικαστές. Είναι δε οξύμωρο να βάλλονται οι Δικαστικοί Λειτουργοί ως βασικοί υπαίτιοι για την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης και παράλληλα να στοχοποιούνται, όταν, σύμφωνα με το νόμο, απορρίπτουν αιτήματα αναβολής”.

Η απάντηση

Για “περιστατικά δικαστικής αυθαιρεσίας” μιλάει, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, απαντώντας στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «περί αντισυνταγματικότητας αποφάσεων Δικηγορικών Συλλόγων».

Σε αυτή κάνει λόγο για “συντεχνιακή κάλυψη” αλλά και δυσάρεστη έκπληξη από την “εκκωφαντική σιωπή της ΕνΔΕ για το μείζον ζήτημα της χρήσης αστυνομικής δύναμης για την αποβολή από την δικαστική αίθουσα Συμβούλου του ΔΣΑ, που προσήλθε για να ενημερώσει για την απόφαση της Ολομέλειας. Μία ενέργεια που προσβάλλει το σύνολο του δικηγορικού σώματος”.

Πειθαρχική δίωξη Πρωτοδίκη

FREEPIK

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο επίσης για προσπάθεια να φωτιστεί μονόπλευρα το θέμα της αναβολής δίκης με βάση την αποχή δικηγόρων, και απορρίπτουν τα περί “αντισυντγματικότητας” ρίχνοντας μάλιστα καρφιά στους δικαστές για τις διακοπές δικών που έκαναν το 2012 (επισυνάπτουν και σχετικά δημοσιεύματα) με οικονομικά αιτήματα : “…Τουναντίον, προβληματική είναι η συμβατότητα με το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος των επανειλημμένων στάσεων εργασίας/διακοπής συνεδριάσεων/αναστολής δημοσίευσης αποφάσεων, που είχε αποφασίσει το 2012 η ΕνΔΕ για τη διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων, στα οποία το δικηγορικό σώμα είχε σταθεί αλληλέγγυο”.

Και τα καρφιά συνεχίζονται τόσο για τη στάση της ΕνΔΕ σε “ζητήματα έντονου κοινωνικού και θεσμικού ενδιαφέροντος” όσο και στο θέμα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη: “…Θα αναμέναμε από την ΕνΔΕ την ίδια ευαισθησία και επίκληση και σε μείζονος εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος θέματα, που τέθηκαν πρόσφατα στο δημόσιο διάλογο και άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και της διάκρισης των εξουσιών.

Οι σοβαρές παθογένειες στην απονομή της Δικαιοσύνης όπως οι τεράστιες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των υποθέσεων, που αγγίζουν το όριο της αρνησιδικίας, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, οι επανασυζητήσεις υποθέσεων κ.ο.κ., δεν οφείλονται στους δικηγόρους”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής έχει ως εξής:

“Θα αναμέναμε μία διαφορετική προσέγγιση από την ΕνΔΕ, πέραν της συντεχνιακής κάλυψης δικαστικού λειτουργού, στo πλαίσιο μιας κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης.

Μεμονωμένες συμπεριφορές δικαστών, που δεν εφαρμόζουν το νόμο, προσβάλλουν τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης και αγνοούν τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, πρέπει απερίφραστα να καταγγέλλονται και να απομονώνονται.

Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές, που εκδηλώθηκαν σε δικαστήρια της χώρας ( ενδεικτικά, Αθηνών, Ιωαννίνων, Ζακύνθου), είναι προφανές ότι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που τηρεί η πλειοψηφία των συναδέλφων τους κατά την αντιμετώπιση των ιδίων θεμάτων.

Μας εξέπληξε δυσάρεστα η εκκωφαντική σιωπή της ΕνΔΕ για το μείζον ζήτημα της χρήσης αστυνομικής δύναμης για την αποβολή από την δικαστική αίθουσα Συμβούλου του ΔΣΑ, που προσήλθε για να ενημερώσει για την απόφαση της Ολομέλειας. Μία ενέργεια που προσβάλλει το σύνολο του δικηγορικού σώματος.

Πειθαρχική δίωξη Πρωτοδίκη

EUROKINISSI

Ταυτόχρονα, επιχειρήθηκε να φωτισθεί μονόπλευρα το ζήτημα της αναβολής, λόγω αποχής Δικηγόρου, κατ’ άρθ. 349 ΚΠΔ. Επί του ζητήματος αυτού, ομιλώντας αμιγώς επιστημονικά, επιθυμούμε να σημειώσουμε τα κάτωθι:

Οι αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων περί αποχής, είναι διοικητικές πράξεις με άμεση εκτελεστότητα, οι οποίες ερείδονται στις διατάξεις του ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και πρέπει να γίνονται σεβαστές από τα Δικαστήρια.

Καθήκον του Δικαστή είναι η εφαρμογή του νόμου, πέραν από όποιες προσωπικές συμφωνίες ή διαφωνίες του, εκτός αν θεωρεί αυτόν αντισυνταγματικό. Η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ αποτελεί ισχύον δίκαιο παρά τη διαφωνία του συγκεκριμένου Δικαστή στη σχετικά δημοσιευμένη αρθρογραφία του.

Ζήτημα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης δεν έχει εγερθεί μέχρι σήμερα από οποιονδήποτε.

Τουναντίον, προβληματική είναι η συμβατότητα με το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος των επανειλημμένων στάσεων εργασίας/διακοπής συνεδριάσεων/αναστολής δημοσίευσης αποφάσεων, που είχε αποφασίσει το 2012 η ΕνΔΕ για τη διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων, στα οποία το δικηγορικό σώμα είχε σταθεί αλληλέγγυο.

“Επιλεκτικά”

Είναι σαφές ότι η επίκληση του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά.

Θα αναμέναμε από την ΕνΔΕ την ίδια ευαισθησία και επίκληση και σε μείζονος εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος θέματα, που τέθηκαν πρόσφατα στο δημόσιο διάλογο και άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και της διάκρισης των εξουσιών.

Οι σοβαρές παθογένειες στην απονομή της Δικαιοσύνης όπως οι τεράστιες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των υποθέσεων, που αγγίζουν το όριο της αρνησιδικίας, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, οι επανασυζητήσεις υποθέσεων κ.ο.κ., δεν οφείλονται στους δικηγόρους.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να αντιδικούμε με λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Αλλά δεν πρόκειται να ανεχθούμε την έλλειψη σεβασμού στον θεσμικό μας ρόλο, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και στις αποφάσεις των θεσμικών μας οργάνων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι μόνο με ειλικρινή συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό στο θεσμικό ρόλο ενός εκάστου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και να διασφαλίσουμε τη λυσιτελή δικαστική προστασία στους πολίτες, όπως το Σύνταγμα επιβάλλει”.

Πειθαρχική δίωξη Πρωτοδίκη

freepik

Μειοψηφία ΕνΔΕ: “ “Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία”

Παράλληλα με ανακοίνωσή της (που είχε προηγηθεί) η μειοψηφία του ΔΣ της ΕνΔΕ, χαρακτηρίζει ευρωπαϊκή πρωτοτυπία “την «έφοδο» στα ακροατήρια των δικαστηρίων μελών του ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων οι οποίοι διακόπτουν την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να επιβάλουν την τάξη και τον σεβασμό στις αποφάσεις της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων”

Στην ανακοίνωση “για τις αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων σε βάρος Δικαστικών λειτουργών” αναφέρονται σε “πομπώδους ύφους” εμπρηστικές ανακοινώσεις, που εν τέλει “καλλιεργούν πολεμικό κλίμα”.

Αναφέρουν:

“…Ως προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την περίοδο 2020-2022 εκδίδαμε ανακοινώσεις και εξηγούσαμε την πραγματικότητα κάθε φορά που δικηγορικός σύλλογος θεωρούσε ως δικαιολογημένη αντίδραση σε μια δικαστική απόφαση η οποία απορρίπτει αίτημα αναβολής, την αποχή των μελών του από όλες τις δίκες στις οποίες μετέχει ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση. Ο τρόπος αυτός αντίδρασης γενικεύτηκε και λαμβάνεται πλέον ως δραστικό μέσο πίεσης ώστε ο «απείθαρχος» δικαστής να απομακρυνθεί από τα δικαστήρια και να μετατεθεί αλλού, σε συνδυασμό με την «έφοδο» στα ακροατήρια των δικαστηρίων μελών του ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων οι οποίοι διακόπτουν την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να επιβάλουν την τάξη και τον σεβασμό στις αποφάσεις της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων! Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει αντίστοιχο ευρωπαϊκό προηγούμενο ή αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Πειθαρχική δίωξη Πρωτοδίκη

EUROKINISSI

Η ίδια πρακτική συνεχίστηκε και αυτή τη φορά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όπως προκύπτει από την με ημερομηνία 16-3-2023 απόφασή του αλλά και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων. Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμα περισσότερο με δημόσιες αναρτήσεις του προέδρου του ΔΣΑ ο οποίος αξιώνει την «δημόσια συγγνώμη» του δικαστικού λειτουργού και σχόλια συγκεκριμένων δικηγόρων που υβρεολογούν κατά δικαστικών λειτουργών μέσα από τα social media. Οι συμπεριφορές δικαστικών λειτουργών που απάδουν προς τον θεσμικό τους ρόλο καταγγέλλονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου με τη νόμιμη διαδικασία και όπου διαπιστώνεται ευθύνη τους υπάρχει και ανάλογη ποινή. Χωρίς την ανάγκη πομπώδους ύφους, εμπρηστικών ανακοινώσεων και καλλιέργειας πολεμικού κλίματος. Ως ομάδα του ΔΣ της Ε.Δ.Ε. δεν κινηθήκαμε ποτέ με πνεύμα συγκάλυψης ευθυνών ή μιας a priori υπεράσπισης των μελών μας. Αίτημα όλων είναι ο σεβασμός στο λειτούργημα που καθένας επιτελεί. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο εάν υπάρχει πειθαρχικός έλεγχος και τιμωρία δικηγόρου σε προσβλητικές συμπεριφορές που διαπιστώνουμε καθημερινά απέναντι στην έδρα ή στις αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπουν ακόμα και σε άσκηση βίας! Πόσες φορές έχουν συγκληθεί τα πειθαρχικά όργανα των δικηγορικών συλλόγων για να ασχοληθούν με τέτοιες περιπτώσεις και τι ευαισθησία επέδειξαν στην τήρηση ευπρεπούς συμπεριφοράς των μελών τους; Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα μείνουν απροστάτευτοι στις επιθέσεις που ξεκίνησαν εναντίον τους. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα καταγγέλλουμε στο εξής κάθε απαξιωτική συμπεριφορά που διαπιστώνουμε”.

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ