Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Περίπου 200-300.000 υποθέσεις ετησίως περνούν από τους δικαστές στους δικηγόρους με το ερανιστικό νομοσχέδιο – Τα κέρδη της Δικαιοσύνης

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που μπαίνει στις επιτροπές και πάει σύντομα στην Ολομέλεια για ψήφιση, περιγράφεται ως στόχος η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων - Παράλληλα είναι προφανώς ευχαριστημένοι τόσο οι δικαστές όσο βέβαια και οι δικηγόροι. Με ένα σμπάρο...τρία τρυγόνια, που λέει και ο λαός...

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Περίπου 200-300.000 υποθέσεις ετησίως περνούν από τους δικαστές στους δικηγόρους με το ερανιστικό νομοσχέδιο – Τα κέρδη της Δικαιοσύνης FREEPIK

Με ένα σμπάρο…τρία τρυγόνια, κατά παράφραση της λαϊκής ρήσης, πετυχαίνει το νομοσχέδιο για την μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη και αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες. Το πρώτο είναι βέβαια η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από χιλιάδες υποθέσεις, αλλά και τα άλλα δύο είναι εξίσου σημαντικά σε μια περίοδο που οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου συναντούν αντιδράσεις: Κι αυτά είναι προφανώς η ικανοποίηση τόσο των δικαστών όσο και των δικηγόρων για αυτή την πρωτοβουλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αιτιολογική

Όπως περιγράφει η αιτιολογική έκθεση “με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται μια σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164) και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α΄ 182) που αφορούν:

α) στην έκδοση και παροχή κληρονομητηρίου,

β) στην αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας,

γ) στις προσημειώσεις υποθηκών,

δ) στην παροχή ενόρκων βεβαιώσεων.

Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται ύλη στους δικηγόρους η οποία μέχρι προσφάτως απασχολούσε αποκλειστικά τα δικαστήρια, χωρίς όμως να υφίσταται αντιδικία. Οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στο μεταίχμιο της διοικητικής λειτουργίας – με την έννοια της κρατικής πρόνοιας για ιδιωτικά συμφέροντα – και της δικαιοδοτικής λειτουργίας.

Λόγω του κύρους του δικηγορικού σώματος και του χαρακτήρα του δικηγόρου ως άμισθου δημόσιου λειτουργού και συλλειτουργού της δικαιοσύνης εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια στη μεταφορά των διαδικασιών. Σημειώνεται ότι οι ένορκες βεβαιώσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από συμβολαιογράφους και δικηγόρους, αποφορτίζοντας τις γραμματείες των ειρηνοδικείων.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις επιδιώκονται:

α) η αποφόρτιση των δικαστηρίων από διαδικασίες που μπορούν με πρόσφορο τρόπο να διενεργηθούν από τους δικηγόρους μέσω της μεταφοράς ύλης από τα δικαστήρια με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ολοκλήρωση νομικών ενεργειών και κατ’ επέκταση την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, και

β) η άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας στους δικηγόρους μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.

Τέλος, περιλαμβάνονται διατάξεις οργάνωσης του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και της διαδικασίας πληρωμής των αποζημιώσεων των δικηγόρων στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, παρέχοντας στήριξη στο έργο του.

Πλήθος υποθέσεων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, με το νομοσχέδιο μεταφέρονται περί τις 200 – 300.000 υποθέσεις ετησίως, που αυτή τη στιγμή απασχολούν τα δικαστήρια, τονώνοντας αφενός την δικηγορική δραστηριότητα και αφετέρου μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο επίλυσής τους, δίνοντας μια τεράστια ανάσα στα δικαστήρια.

Χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο είναι πως μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικάστηκαν πέρυσι 12.000 εξαλείψεις υποθηκών και στο Ειρηνοδικείο 7.190 ένορκες βεβαιώσεις. Συνεπώς η αφαίρεσή τους αφενός θα δώσει λύσεις στους δικηγόρους που δοκιμάζονται οικονομικά και ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση “τα δικαστήρια της χώρας αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιο όγκο υποθέσεων, αποτέλεσμα τη συμφόρηση και την καθυστέρηση στη απονομή δικαιοσύνης. Η κατάσταση επιδεινώνεται έτι περαιτέρω από την απασχόληση των δικαστηρίων με υποθέσεις μη αμιγώς δικαιοδοτικού χαρακτήρα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις και ειδικά με τη μεταφορά ύλης στους δικηγόρους τα δικαστήρια αποφορτίζονται από χιλιάδες υποθέσεις, ώστε να αυξάνεται η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της απονομής της δικαιοσύνης χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας των πολιτών”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ