Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Πιλοτικές δίκες σε Άρειο Πάγο και ΣτΕ για τις αποζημιώσεις πολιτών από την κακοκαιρία;

Την ώρα που εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε Αττική Οδό αλλά και άλλους δρόμους σκέφτονται να προσφύγουν στα δικαστήρια για αποζημιώσεις, το πλήθος των προσφυγών προβληματίζει τις ηγεσίες των δικαστηρίων, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πιλοτικές δίκες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πιλοτικές δίκες σε Άρειο Πάγο και ΣτΕ για τις αποζημιώσεις πολιτών από την κακοκαιρία; eurokinissi

Αττική Οδός: Μπαράζ αποζημιωτικών προσφυγών κατά της Αττικής Οδού αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου (περιφέρειες, δήμοι, ΔΕΔΔΗΕ κλπ) ετοιμάζουν πολίτες που εγκλωβίστηκαν επι πολλές ώρες στα χιόνια. Το dikastiko.gr αναδεικνύει από την πρώτη στιγμή ιστορίες ανθρώπων που υπέστησαν πολλά τις ώρες της αγωνίας και της καταγγελλόμενης αδράνειας. Πολλοί απο αυτούς περιγράφουν προβλήματα υγείας και επιπτώσεις εξαιτίας των συνεπειών της πολύωρης αναμονής στους παγωμένους δρόμους.

Οι πρώτοι , όσοι δηλαδή επιδιώκουν αποζημίωση πέραν των 2.000 ευρώ απο την Αττική Οδό (στα αστικά δικαστήρια) και την Περιφέρεια για μεγάλους δρόμους (στα διοικητικά δικαστήρια) εξαιτίας της ηθικής βλάβης που υπέστησαν , θα αποτελέσουν πιθανόν τον βασικό κορμό αυτών που θα προσφύγουν. Για αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των μεγάλων δικαστικών σχηματισμών (ΣΤΕ, Αρειος Πάγος) εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδικαστούν με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης οι αποζημιώσεις, δηλαδή σε μια δίκη που θα συγκεντρωθούν κάποιες ομοιειδείς αγωγές που θα κρίνουν μια και έξω το αποζημιωτικό ζήτημα. Απο τη διαδικασία φυσικά θα εξαιρεθούν αγωγές με ειδικά αιτήματα. Με αυτο τον τρόπο εκτιμάται πως θα αποφευχθούν χρονοβόρες (πολυδιασπασμένες) διαδικασίες που θα καθυστερήσουν πολύ την οριστική επίλυση του θέματος.

Αττική Οδός

eurokinissi

Αττική Οδός: Τι δικαιούνται οι πολίτες

Σε δήλωσή της στο dikastiko.gr, η δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ταλαιπωρία των πολιτών και τα όσα βίωσαν δεν έχουν προηγούμενο».

«Μέχρι και σήμερα δυστυχώς δεν έχουν λάβει σαφή απάντηση και ούτε έχει υπάρξει καμία ανάληψή ευθύνης. Σε περιπτώσεις που οι υπεύθυνοι κωφεύουν και υπάρχει μετάθεση ευθυνών, η δικαιοσύνη αποτελεί για τον πολίτη φωτεινό φαπο. Η δικαιοσύνη και ουδείς άλλος δεν νομιμοποιείται “να κοστολογεί” και να κρίνει την ταλαιπωρία εκάστου πολίτη. Οι πολίτες δικαιούνται πλήρους και πραγματικής αποζημιώσεως», πρόσθεσε η κ. Παναγοπούλου.

«Η Αποζημιωτικη ευθύνη των υπευθύνων είτε είναι ιδιώτες είτε δημόσιο θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια με την προσφυγή των πολιτών σε αυτά. Με αφορμή αυτό το γεγονός της χιονοκαταιγιδας και την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε, θα πρέπει συνάμα οι υπεύθυνοι να ξαναδούν το ζήτημα της βραδύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, το οποίο πολλάκις ταλανίζει τον μέσο πολίτη προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγων για την προσφυγή στη δικαιοσύνη και για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Το πάθος να γίνει μάθος και να οδηγηθούμε ως πολιτεία και κράτος δίκαιου σε βαθιές αλλαγές που θα προάγουν την ασφάλεια των πολιτών και την θα τονώσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης τους στους θεσμούς και στην λειτουργία τους», σημείωσε η ίδια.

dikastiko

Αττική Οδός: Οι περιπτώσεις

Στις περιπτώσεις των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν και ετοιμάζονταν προσφύγουν στη δικαιοσύνη βρίσκεται μία γυναίκαι που εκείνη την ημέρα ήταν χειρουργημένη και επέστρεφε σπίτι της από το νοσοκομείο και εγκλωβίστηκε πάνω από 15 ώρες στην Αττική Οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, οι αρχές τους είπαν να φύγουν από το σημείο με τα πόδια, ωστόσο η ίδια λόγω της κατάστασής της δεν μπορούσε να περπατήσεις, ενώ στο χέρι της είχε σημάδι από τον φλεβοκαθετήρα που είχε παγώσει.

Επιπλέον η γυναίακα δεν πήρε τα φάρμακά της και η παυσίπονη ένεση που της είχαν κάνει στο νοσοκομείο μετά από ώρες εξασθένησε και η υγεία της επιδεινώθηκε.

Η έγκυος

Άλλη περίπτωση αφορά έγκυο μητέρα 34 εβδομάδων που είχε πόνους και έπρεπε να πάει για ιατρικό έλεγχο στο μαιευτήριο. Η ίδια και ο σύζυγός της εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό μέσα στην παγωνιά με αποτέλεσμα το κυοφορούμενο να τυλιχθεί στον ομφάλιο λώρο. Λόγω της κατάστασης η γυναίκα γέννησε πρόωρα.

Ο σύζυγός της νέας μητέρας μίλησε στο dikastiko.gr και τα όσα περιγράφει συγκλονίζουν. Όπως εξηγεί αυτός και η γυναίκα του μένουν στο Λαγονήσι και χρησιμοποίησαν την Αττική Οδό για να φτάσουν στο μαιευτήριο έτσι ώστε η γιατρός να εξετάσει την έγκυο αφού είχε νιώσει πόνους. Ο σύζυγός της εξηγεί ότι δεν ήταν προγραμματισμένο να γεννηθεί το παιδί εκείνη την ημέρα.

Αφού πέρασε αρκετή ώρα και κάτω από συνθήκες πολικού ψύχους και χιονοθύελλας, κατάφερε να επικοινωνήσει με το «100» και τους εξήγησε τι συμβαίνει. Τότε από την Αστυνομία του εξήγησαν ότι θα τον συνδέσουν με την τροχαία και μόλις μπήκε στην αναμονή κόπηκε η γραμμή και στη συνέχεια δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά.

eurokinissi

Ο άνδρας είπε στο dikastiko.gr ότι κατάφερε μετά από ώρα να εντοπίσει ένα περιπολικό στην έξοδο «Κάντζα» και έφτασε εκεί και τους εξήγησε την κατάσταση. Οι αστυνομικοί του είπαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν και στη συνέχεια, όπως εξήγησε, είδε το περιπολικό να απομακρύνεται κινούμενο σε έναν παράδρομο.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ όπου του εξήγησαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο λόγω του ύψους του χιονιού. Ο σύζυγος της εγκύου προσπαθούσε μέσα στο κρύο να καθαρίζει συνεχώς το αμάξι για να μην υποστεί βλάβη από το χιόνι και σβήσει η μηχανή που θα είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει θέρμανση για τη γυναίκα του που ήταν κατατρομαγμένη.

Και ενώ βρίσκονταν ώρες αποκλεισμένοι τότε έσπασαν τα νερά της εγκύου με το ζευγάρι να είναι έντρομο. Ο άνδρας συγκλονίζει, καθώς όπως είπε έφτασε σε σημείο να σκεφτεί να αγκαλιάσει τη σύζυγό του για «να πεθάνουν μαζί».

Περίπου οκτώ ώρες μετά τη στιγμή που εγκλωβίστηκε, δέχθηκε μία κλήση από την τροχαία της Αττικής Οδού όπου τον ενημέρωσαν ότι προσεγγίζουν το σημείο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο περιπολικό για να φτάσουν στο νοσοκομείο κάτι που κατάφεραν έπειτα από μία δύσκολη διαδρομή. Η σύζυγός του χειρουργήθηκε και το παιδί γεννήθηκε πρόωρα.

Αττική Οδός: Νεφροπαθής και μητέρα δύο παιδιών εγκλωβίστηκαν στο κρύο

Άλλη μία περίπτωση αφορά έναν νεφροπαθή ινσουλινοεξαρτημένο που εγκλωβίστηκε πηγαίνοντας για αιμοκάθαρση την οποία ωστόσο δεν πραγματοποίησε λόγω της κατάστασης.

Στον αυτοκινητόδρομο ήταν και μία χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών η οποία εγκλωβίστηκε με τα δύο της παιδιά να την περιμένουν στο σπίτι με την άρρωστη ηλικιωμένη μητέρα της χωρίς να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

eurokinissi

Αττική Οδός: Η ιστορία του καρδιοπαθούς

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία καρδιοπαθούς, που εγκλωβίστηκε ενώ επέβαινε σε ταξί επι ώρες στην Αττική οδό. Όπως λέει «πάγωσε» το μπαλονάκι και όταν έφτασε, μετά από ώρες, στο νοσοκομείο είχε μελανιάσει το πρόσωπό του.

Ο άνδρας είπε μιλώντας στο dikastiko.gr ότι ήταν εγκλωβισμένος για δέκα ώρες στην Αττική Οδό. Ο ίδιος εξήγησε ότι λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και λόγω του ότι δεν μπορούσε να τη λάβει και σε συνδυασμό με την έλλειψη τροφής αισθάνθηκε ότι επιδεινώθηκε η υγεία του ενώ βρισκόταν αποκλεισμένος μέσα στο ταξί.

Ο ίδιος εξήγησε ότι κατάφερε να εγκλωβιστεί έπειτα από δέκα ώρες χάρη στη βοήθεια του στρατού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του εξήγησαν ότι αν καθυστερούσε, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ