Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

“Πόλεμος” δικηγόρων κατά εισπρακτικών εταιρειών: Λειτουργούν ως “κράτος εν κράτει” – Εκφοβίζουν πολίτες και ακολουθούν παράνομες πρακτικές

Άμεση παρέμβαση ζητούν 205 δικηγόροι της χώρας. Η καταγγελία που απέστειλαν προς την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, στη Βουλή και στους αρχηγούς των κομμάτων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Πόλεμος” δικηγόρων κατά εισπρακτικών εταιρειών: Λειτουργούν ως “κράτος εν κράτει” – Εκφοβίζουν πολίτες και ακολουθούν παράνομες πρακτικές Pixabay

Τις απίστευτες πρακτικές που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρίες, που λειτουργούν ως “κράτος εν κράτει”, παραβιάζοντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα πολιτών, αναιρώντας το ρόλο των δικηγόρων και φτάνοντας στο σημείο να υπάρχουν ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες σε βάρος τους, καταγγέλλουν 205 μέλη δικηγορικών συλλόγων από όλη τη χώρα.

Στέλνουν εξώδικα και επιστολές σε πολίτες χωρίς λόγο, αρνούνται τις εξουσιοδοτήσεις σε δικηγόρους και τους προτρέπουν να μην λάβουν εκπροσώπηση από αυτούς, δεν δέχονται να συμμορφωθούν με διατακτικά αποφάσεων δικαστηρίων που ορίζουν μηνιαίες καταβολές καθώς και με συμβάσεις που υπογράφονται στα πλαίσια της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Είναι μερικά από όσα περιλαμβάνονται στην καταγγελία των 205 δικηγόρων, η οποία διαβιβάστηκε προς την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και ζητείται η παρέμβασή της – ακόμη και η αποχή από σχετικές διαδικασίες – προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να μπορέσουν οι πολίτες και πελάτες τους να εξυπηρετηθούν.

Η καταγγελία έχει αποσταλεί και στην Βουλή, στα πολιτικά κόμματα και προσωπικά στους αρχηγούς, με την ελπίδα ότι θα κινητοποιηθούν, για να μπορέσουν τουλάχιστον να αλλάξουν έστω και λίγα πράγματα, ώστε οι δικηγόροι να έρθουν σε επαφή με τις εταιρίες αυτές και να λυθούν τα προβλήματα του κόσμου.

Εισπρακτικές εταιρίες

freepik

Ο «παραλογισμός» των εταιριών

Παραθέτοντας συγκεκριμένες μάλιστα εισπρακτικές εταιρίες που ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές, οι δικηγόροι τονίζουν πως «καταγγέλλουμε όλες τις ως άνω συμπεριφορές και πρακτικές των ως άνω εταιριών διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις- “servicers”, διότι αφενός αναιρούν και υποβαθμίζουν τον θεσμικό μας ρόλο ως Δικηγόρων αυτής της χώρας, αφετέρου δημιουργούν πρόσθετες υποχρεώσεις που δεν προβλέπονται με βάση το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο στους εντολείς μας, με συνέπεια την παραβίαση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, ενώ τέλος δεν αποκλείεται να ενυπάρχει και ποινική υπόσταση σε ορισμένες από τις πρακτικές τους».

Επειδή, σημειώνουν, «σε κάθε περίπτωση η πρόθεση ημών των πληρεξούσιων Δικηγόρων των πελατών μας είναι η απρόσκοπτη οριστική διευθέτηση των υποθέσεων τους, που όμως αποδεικνύεται ότι στην πράξη είναι αδύνατο να συμβεί» και υπογραμμίζουν πως «ο κάθε είδους «παραλογισμός» των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις δεν βοηθά προς τούτο, αντιθέτως πυροδοτεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις που οδηγούν σε νέα αδιέξοδα».

Εισπρακτικές εταιρίες

FREEPIK

Εισπρακτικές εταιρίες: Τι αναφέρουν στην καταγγελία οι δικηγόροι 

Στην καταγγελία που συνέταξε η δικηγόρος Αθηνών και μέλος του ΔΣΑ Λυδία Δράμπα καταγράφονται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τα εμπόδια που βάζουν οι εισπρακτικές εταιρίες και η συμπεριφορά τους έναντι πολιτών και δικηγόρων. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:

  • Αποστέλλουν εξώδικα ή επιστολές με περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με μόνο στόχο την δημιουργία τρόμου και πανικού στους εντολείς μας και με απώτερο σκοπό είτε να προσέλθουν οι τελευταίοι και να υπογράψουν υπό πίεση συμβάσεις, που δεν έχουν ελεγχθεί σε κάθε περίπτωση από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, ούτε δε και επιτρέπεται στους τελευταίους να τις ελέγξουν, είτε να καταβάλλουν υπό πίεση χρηματικά ποσά που δεν υποχρεούνται ή δεν υπάρχει ειδική και σαφής αιτιολογία προς τούτο.
  • Προτρέπουν τηλεφωνικά τους εντολείς μας να μην απευθύνονται σε δικηγόρο, προκειμένου ο τελευταίος να τους εκπροσωπήσει είτε σε εξωδικαστικό, είτε σε δικαστικό στάδιο, προσβάλλοντας και συκοφαντώντας την επαγγελματική μας ιδιότητα προσωπικά και υποβαθμίζοντας και υποτιμώντας τον θεσμικό μας ρόλο εν γένει. Ακόμη και όταν επιμείνουν οι εντολείς μας και τελικά μας αναθέσουν την υπόθεση τους οι ως άνω εταιρίες είτε αρνούνται να συνομιλήσουν μαζί μας, είτε θέτουν προσκόμματα πάσης φύσεως, ενώ σε κάθε περίπτωση απευθύνονται προς εμάς με αγενή, προσβλητικό και μειωτικό τρόπο, ο οποίος εκφεύγει από το επίπεδο του ανεκτού.
  • Καθυστερούν επί μήνες να απαντήσουν σε οποιοδήποτε έγγραφο αίτημα των εντολέων μας, ιδίως για χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών ή βεβαιώσεων εξοφλήσεως, αντιγράφων συμβάσεων, τηρούμενων δανειακών λογαριασμών καταβολής ποσών, προτεινόμενης ρύθμισης από πλευράς τους με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες… Η ως άνω πρακτική τους ως προς όλα τα ανωτέρω ενέχει ασφαλώς τον κίνδυνο της απώλειας είτε δικονομικών, είτε ουσιαστικών δικαιωμάτων των εντολέων μας και επί της ως άνω πρακτικής σε συνάρτηση και με την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος προβαίνουν σε περαιτέρω επιβαρυντικές ενέργειες προς βλάβη των συμφερόντων τους (όπως κατάσχεση και πλειστηριασμοί)
Εισπρακτικές εταιρίες

freepik

  • Υπολογίζουν αυθαίρετα και παράνομα τα επιτόκια επί των οριζόμενων ποσών με δικαστικές αποφάσεις είτε Ειρηνοδικείων, είτε Μονομελών Πρωτοδικείων της χώρας.
  • Θέτουν υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις ως προς τη νομιμοποίηση ημών των πληρεξουσίων Δικηγόρων προκειμένου να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν μαζί μας για υπόθεση εντολέων μας. Ενδεικτικά αναιρούν την οποιαδήποτε εξουσιοδότηση συνταγμένη από εμάς τους Δικηγόρους κατά τον νόμιμο πάντα τρόπο και επικυρωμένη πάντα από Δημόσια Αρχή και ζητούν περαιτέρω να αποσταλεί εξουσιοδότηση συνταγμένη κατά τα πρότυπα της εταιρίας. Αλλά ακόμη και όταν αποσταλεί αυτή κατά τα πρότυπά τους, δεν την δέχονται με την φαιδρή αιτιολογία ότι δεν έχει συμπληρωθεί ορθά. Θέτουν δε ως προϋπόθεση στην εξουσιοδότηση την τρίμηνη έως εξάμηνη ισχύ της, ενώ στην ίδια την εξουσιοδότηση αναφέρεται ότι ισχύει μέχρι ανακλήσεως της όπως δηλαδή ορίζει ο νόμος.
  • Ζητάνε από τους εντολείς μας να παραιτηθούν από τις εκκρεμείς αιτήσεις του Ν. 3869/2010, προκειμένου να ρυθμίσουν και όταν προσκομίζουν δήλωση παραίτησης, δεν την δέχονται με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται η ρύθμιση και να κινδυνεύει η κύρια και πρώτη κατοικία τους.
  • Αρνούνται να συμμορφωθούν με διατακτικά αποφάσεων δικαστηρίων που ορίζουν μηνιαίες καταβολές καθώς και με συμβάσεις που υπογράφονται στα πλαίσια της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αφού παρά τα έγγραφα αιτήματα των εντολέων μας αλλά και ημών των πληρεξουσίων Δικηγόρων τους δεν χορηγούν συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών στους οποίους πρέπει να καταβάλλονται τα οριζόμενα ή συμφωνηθέντα ποσά. Σε συνέχεια αυτής της πρακτικής τους και αφού περάσει ικανό χρονικό διάστημα εντός του οποίου δεν έχουν ανταποκριθεί στα ως άνω αιτήματα, οχλούν τους εντολείς μας αναφέροντας με πιεστικό, αγενή, παραπλανητικό και καθ’ όλα παράνομο τρόπο ότι η απόφαση που εκδόθηκε επ’ ονόματί τους ή η σύμβαση που υπογράφηκε δεν είναι σε ισχύ και ότι κινδυνεύουν με απώλεια της κατοικίας τους, ενώ οι ίδιοι δεν φέρουν καμία υπαιτιότητα.
  • Έχουν καταργήσει οι περισσότερες εκ των ως άνω εταιριών τις μέχρι πρότινος υπάρχουσες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους με συνέπεια την επιπλέον δυσχέρεια στην επικοινωνία μας μαζί τους. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας πλέον είναι δια μέσου ειδικής πλατφόρμας που έχουν εισάγει στους ιστοτόπους τους, η οποία καθημερινά δέχεται πλήθος αιτημάτων, χωρίς πάντοτε να είναι λειτουργική και χωρίς συνήθως να δίνει ένα ειδικό αριθμό κατάθεσης επί του αιτήματος σου και αντίγραφο του περιεχομένου αυτού, ώστε να είναι δυνατή η απόδειξη κατάθεσής του. Σε περίπτωση δε που επιθυμούμε ως πληρεξούσιοι Δικηγόροι να επικοινωνήσουμε με τον υπεύθυνο που χειρίζεται την υπόθεση που έχουμε, είναι εντελώς αδύνατο να τον βρούμε.
  •  Προσποιούνται ότι είναι δικηγόροι και συστήνονται ως τέτοιοι, ενώ δεν είναι, παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο τους εντολείς μας, έτι δε περαιτέρω δεν διστάζουν να τους εκτοξεύουν απειλητικές φράσεις όπως ότι «θα τους πάνε στον εισαγγελέα», ότι «την επομένη της συνομιλίας θα τους πάρουν το σπίτι» και διάφορα άλλα φαιδρά.
Εισπρακτικές εταιρίες

Freepik

Παρεμποδίζουν ακόμη και την ολοσχερή εξόφληση

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολίτες- εντολείς μας τους οποίους εκπροσωπούμε να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας χωρίς αντικειμενικές δυσκολίες, που οι ίδιοι οι “servicers”- εταιρίες διαχείρισης δημιουργούν με την ως άνω πρακτική τους, σχεδόν καμία διαπραγμάτευσή τους. Υπάρχουν πλείστα περιστατικά, όπου ένας δανειολήπτης προκειμένου να εξοφλήσει το δάνειο του πλήρως και ολοσχερώς, έχει βρει αγοραστή για κάποιο εμπραγμάτως εξασφαλισμένο ακίνητο του και οι “servicers”- εταιρίες διαχείρισης είτε παρεμποδίζουν την πώληση με γραφειοκρατικές δικαιολογίες, είτε την παρεμποδίζουν με παράλογες απαιτήσεις (επί παραδείγματι ζητούν προκαταβολές που είναι αντικειμενικά αδύνατο να καταβληθούν από τους οφειλέτες)… Αναιρούν εντός λίγων ημερών προτάσεις τις οποίες έχουν ήδη αποδεχθεί οφειλέτης και εταιρία, αλλάζοντας επί τα χείρω βασικούς- ουσιώδεις όρους αυτών» υπογραμμίζουν οι δικηγόροι.

Και καταλήγουν: «Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι να ματαιώνονται πλήθος πωλήσεων ακινήτων και μάλιστα σε πολύ συμφέρουσες τιμές, προκειμένου οι “servicers”- εταιρίες διαχείρισης να τα βγάλουν στον πλειστηριασμό χρεώνοντας τις δανειακές οφειλές με επιπλέον τόκους και έξοδα, υπερθεματίζοντας τις περισσότερες φορές οι ίδιες με χαμηλότερο τίμημα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ