Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

Πολιτική κόντρα για τα ψηφιακά δικόγραφα – Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και οι τροποποιήσεις που ζητά η αντιπολίτευση

Οι αλλαγές που φέρνει η ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων. Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πολιτική κόντρα για τα ψηφιακά δικόγραφα – Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και οι τροποποιήσεις που ζητά η αντιπολίτευση Freepik

Πολιτική κόντρα για τα ψηφιακά δικόγραφα έχει ξεσπάσει μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ) που αποσκοπεί στην «εξάλειψη δυσλειτουργιών του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της».

Με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «εισάγονται σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και ρυθμίσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, αναμορφώνεται το σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών».

Οι αλλαγές που φέρνουν τα ψηφιακά δικόγραφα

Τα ψηφιακά δικόγραφα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου αναμένεται να απαλλάξουν περίπου 1.500 αστυνομικούς που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να διακινούν 1,2 εκατομμύρια δικογράφων, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Σήμερα κάνουμε πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

Freepik

Ειδικότερα με τα ψηφιακά δικόγραφα:

Καθιερώνεται η διενέργεια επιδόσεων στους ενδιαφερόμενους (διαδίκους, μάρτυρες, κατηγορούμενους) με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Συγκεκριμένα, η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα συντελείται με την ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) ή σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ΕΨΠ) ή σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι καταχωρημένη σε φορείς του δημόσιου τομέα ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ενδιαφερόμενου.

-Επιτρέπεται η διενέργεια φυσικής επίδοσης μόνο για συγκεκριμένους λόγους (αδυναμία επίδοσης με ηλεκτρονικά μέσα, ηλικία κατηγορουμένου άνω των εβδομήντα ετών κ.λπ.), ενώ εισάγεται εξαίρεση από τον κανόνα ηλεκτρονικής επίδοσης για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και για τους κρατούμενους σε καταστήματα κράτησης.

-Καταργείται η αρμοδιότητα των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. και της δασοφυλακής για τη διενέργεια επιδόσεων.

Παράλληλα, ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως:

Παρέχεται η δυνατότητα και στους ο.τ.α. α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών να επιχορηγούν, σε είδος ή υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας [..] για την κάλυψη των λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών τους.

Διαφοροποιείται το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων, για την κατάταξη προσωπικού της πρώην δημοτικής αστυνομίας στην κατηγορία των ειδικών φρουρών, το οποίο για τις γυναίκες είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.), αντί 1,70 μ. που ισχύει.

Αποδεσμεύονται οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας από τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής και την επικύρωση αντιγράφων από το πρωτότυπο ή το ακριβές αντίγραφο εγγράφου, καταργούμενων, παράλληλα, των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με την άσκηση κοινοβουλευτικής εποπτείας και ελέγχου από τη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης.

Freepik

Ασφαλιστικές δικλείδες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές επιδόσεις, ζήτησε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στέρεες βάσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, είπε ο κ. Καλαματιανός, που επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να προμηθευτούν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, υπολογιστές, προγράμματα, γρήγορο ίντερνετ. Πρέπει να επαληθευθεί η ορθή λειτουργία της πλατφόρμας και πρέπει βεβαίως, να εκπαιδευτούν και αρμόδιοι υπάλληλοι. “Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών πρέπει να ενισχύει την ασφάλεια του δικαίου. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα ταυτοποίησης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης με το πρόσωπο προς το οποίο απευθύνεται“, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδρά το ΚΚΕ στα ψηφιακά δικόγραφα

Η ηλεκτρονική επίδοση προβάλλεται ως πανάκεια για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, ενώ επί της ουσίας απαλλάσσει τον κρατικό μηχανισμό από την υποχρέωση της υλοποίησης όλων των απαραίτητων μέτρων για την ουσιαστική επίλυση και την απρόσκοπτη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στη δικαιοσύνη”, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. “Επιδιώκεται να αντικατασταθεί πλήρως, η δια ζώσης επίδοση εγγράφων, μια διαδικασία από την οποία εξαρτώνται μια σειρά κρίσιμες προθεσμίες και διαδικασίες για τον μάρτυρα ή και τον κατηγορούμενο” εκτίμησε.

Έμφαση στα προσωπικά δεδομένα από την Ελληνική Λύση

Ασφαλιστικές δικλείδες για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις εγγράφων, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. “Η επίδοση σε διαδίκους, μάρτυρες, κατηγορούμενους, θα γίνεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικών μέσων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ψηφιακή θυρίδα του πολίτη θα χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική επιστολή τέτοιων εγγράφων, ή το e-mail του, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πόσο έτοιμα είναι τα δικαστήρια για κάτι τέτοιο; Είναι ένα ερώτημα. Υπάρχουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;“, ανέφερε ο κ. Χήτας και σχολίασε: “Προφανώς, κανείς αστυνομικός δεν περισσεύει και πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών και να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα που μαστίζει πάρα πολλές περιοχές ανά την επικράτεια. Αυτό όμως σημαίνει κυρίως ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού. Σημαίνει εφοδιασμός με κατάλληλο εξοπλισμό και παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης”.

Η θέση του ΜέΡΑ25

“Αν αποκλειστικό περιεχόμενο του νομοθετήματος ήταν ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση της επίδοσης δικογράφων, η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των πολιτών, ή τέτοια άλλα ζητήματα, κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να σταθεί επικριτικά ή κριτικά απέναντι σε αυτά”, είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα. Υπάρχουν όμως και οι διατάξεις για την κάλυψη θέσεων ευθύνης στις φυλακές: “Είχαμε πριν από λίγες μέρες, τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης όσων διευθυντών και αρχιφυλάκων σωφρονιστικών καταστημάτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά των διώξεων που είχε εξαπολύσει εναντίον τους η κυρία Νικολάου. Με τις αποφάσεις αυτές, άρχισε να ξηλώνεται το ‘πουλόβερ’ που με περίσσιο ζήλο είχε φροντίσει να υφάνει, όσο διάστημα παρέμεινε στη θέση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής”, είπε η κ. Μπακαδήμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ