Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2022

Πολυμελές Πρωτοδικείο: Συλλογικό αίτημα για “πάγωμα” των διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι σημερινές αγωγές είναι πιθανόν να οδηγηθούν σε αναβολή λόγω του αιτήματος της ΔΕΗ και άλλων παρόχων για τη διενέργεια πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο. ΙΚΝΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ και δικηγόροι ζητούν προσωρινή διαταγή μη διακοπής ρεύματος- Στις 14 Ιουνίου αποφασίζεται αν θα γίνει τελικά η πιλοτική δίκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πολυμελές Πρωτοδικείο: Συλλογικό αίτημα για “πάγωμα” των διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής eurokinissi

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Σε αναβολή οδηγείται πιθανότατα σήμερα η εκδίκαση της των πρώτων συλλογικών αγωγών του ΙΚΝΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΌΙΖΩ που ζητούν να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους ηλεκτρικούς λογαριασμούς ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.

Η δίκη επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα 1η Ιουνίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά το αίτημα πιλοτικής δίκης που υποβλήθηκε στον Άρειο Πάγο από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους πιθανόν θα οδηγήσει σε αναβολή αφού πλέον αυτές οι υποθέσεις θα συνεκδικαστούν μια και έξω στον ανώτατο βαθμό. Οι προσφεύγοντες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν σε περίπτωση αναβολής της δίκης να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα απαγορεύει την διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στον λογαριασμό του ρεύματος. Το αίτημα θα αφορά οικιακά τιμολόγια (πρώτης και δεύτερης κατοικίας) και μικρές επιχειρήσεις.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

EUROKINISSI

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Το αίτημα

Παράλληλα στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στον Άρειο Πάγο ακρόαση των φορέων (προσφευγόντων και παρόχων) ώστε να αποφασιστεί τελικά η εκδίκαση όλων των σχετικών με τη ρήτρα υποθέσεων σε μια πιλοτική δίκη. Το αίτημα υποβλήθηκε από την ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους και αφορά δίκη που θα ξεκαθαρίζει, μια κι έξω, το τοπίο για την ρήτρα αναπροσαρμογής, που δέχεται νομικά πυρά στα δικαστήρια της χώρας.

Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση την διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα – μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.

Εν προκειμένω θα αποφευχθεί η γιγάντωση ενός κινήματος “δεν πληρώνω” ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις μικρότερων δικαστηρίων.

Υπενθυμίζεται πώς ήδη έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 4 προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την επικράτεια που διατάσσουν να μην διακοπεί το ρεύμα ακόμα κι αν δεν καταβληθεί από πολίτες η ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα, πέραν των ατομικών, ετοιμάζονται και ομαδικές αγωγές από σωματεία εμπόρων , βιοτεχνών κλπ. Όλες αυτές οι υποθέσεις αναμένεται να αναβληθούν εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για να πραγματοποιηθεί η πιλοτική δίκη στο Άρειο Πάγο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ