Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

Το ρεύμα απειλεί το… νερό: Η κραυγή απόγνωσης από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής

Έχει διπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος, βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο, δηλώνουν. Η έκτακτη συνεδρίαση των εκπροσώπων των Επιχειρήσεων, που έγινε στην Καβάλα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ρεύμα απειλεί το… νερό: Η κραυγή απόγνωσης από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής eurokinissi

Παρέχουν όπως λένε οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης καθαρό νερό σε 5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής βρέθηκαν σε απόγνωση λόγω των υπέρογκων αυξήσεων που καταγράφουν οι λογαριασμοί του ρεύματος.

«Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας, βρίσκονται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση. Η παραγωγή πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων που είναι οι κύριες δραστηριότητες των Δ.Ε.Υ.Α. είναι πολύ ενεργοβόρες δραστηριότητες, και για τον λόγο αυτό το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.).

«Τα οριζόντια μέτρα και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν και δεν έχουν αναδρομικότητα για τις Δ.Ε.Υ.Α. και γι’ αυτό οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας μας» τονίζεται.

Λογαριασμοί ρεύματος

eurokinissi

Υποστηρίζεται πως οι Δ.Ε.Υ.Α. «είναι επιχειρήσεις με κοινωνικό πρόσημο, μη κερδοσκοπικές, ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, λειτουργούν ανταποδοτικά και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές τους και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), ο θεσμικός εκπρόσωπος των Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από το 2020 την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% θεωρώντας ότι ειδικά στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας».

Μετά από πρωτοβουλία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαϊου στην Μεγάλη Λέσχη συγκέντρωση των εκπροσώπων των Δ.Ε.Υ.Α. με την παρουσία του Προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργη Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης, για να συζητήσουν το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και να προτείνουν λύσεις για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας σε ποιοτικό και προσιτό νερό.

«Οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενισχύσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. που επλήγησαν οικονομικά από τις επιβαρύνσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα τις διευκολύνουν στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων» σχολιάζουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ