Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Πώς απάντησε η Εισαγγελέας στην Πρόεδρο – Τι είπε για την Πολιτική Αγωγή – Διέκοψε το δικαστήριο για αύριο το πρωί

"Στο κόκκινο" και σήμερα η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής με την ένταση μεταξύ Προέδρου και Εισαγγελέως να συνεχίζεται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πώς απάντησε η Εισαγγελέας στην Πρόεδρο – Τι είπε για την Πολιτική Αγωγή – Διέκοψε το δικαστήριο για αύριο το πρωί

Αύριο στις 11 το πρωί  θα συνεχιστεί η δίκη με την εισαγγελική πρόταση για τα αιτήματα που υπέβαλαν Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση, έχει ζητηθεί να παρουσιαστούν και άλλα βουλεύματα που αφορούν τον Γιάννη Λαγό, τα οποία είναι απαλλακτικά ως προς την παραβίαση των περιοριστικών όρων και είναι μεταγενέστερα κατά το συνήγορό του από εκείνο που αναγνώστηκε σήμερα στο δικαστήριο και μιλούσε για παραβίαση των όρων τρεις φορές κατά το 2015.

Νωρίτερα σήμερα στην αντεπίθεση πέρασε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Σε παρέμβασή της, η εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε «έντονο το ύφος» με το οποίο της απευθύνθηκε χθες η πρόεδρος και επανέλαβε τα επιχειρήματα περί γνωστού τόπου διαμονής, ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής, ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη που την οδήγησαν στην πρότασή της για αναστολή των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες πλην Ρουπακιά. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Γιάννης Λαγός δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους.

Επίσης σημείωσε: «Επειδή αναφερθήκατε στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που καταδικάστηκε σε ηλικία 22 ετών, η πράξη αφορά κατοχή εκρηκτικών πυροτεχνημάτων για την οποία του επιβλήθηκε ποινή έντεκα μηνών. Και όχι για έκρηξη όπως ανέφεραν σε ΜΜΕ συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες προς το πρόσωπό μου φράσεις».

Νωρίτερα ο γραμματέας της έδρας ανέγνωσε βούλευμα σύμφωνα με το οποίο ο Γιάννης Λαγός, παραβίασε κατ’ επανάληψη το περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο συνήγορος του Αλέξανδρος Αλεξιάδης επικαλέστηκε μεταγενέστερο απαλλακτικό βούλευμα σύμφωνα με το οποίο παραβίασε τον όρο λόγω πλάνης. Την παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό επιβεβαιώνει το βούλευμα του 2015. Ειδικότερα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προσκόμισε το συγκεκριμένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για τον Γιάννη Λαγό, από το οποίο προκύπτει πως είχε διαταχθεί η προφυλάκισή του για παραβίαση περιοριστικών όρων.

Σύμφωνα με την ανάγνωσή του βουλεύματος από τον γραμματέα του δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Γιάννης Λαγός παραβίασε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά το πέρα της προσωρινής του κράτησης και κάνει λόγο για «συνειδητή παράβαση των όρων». Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη επεσήμανε ότι οι εφέτες υιοθέτησαν την εισήγηση του αναπληρωτή εισαγγελέα της δίκης, Στέλιου Κωσταρέλου.

Ακόμα δυο βουλεύματα

Ο συνήγορος του Λαγού, Αλ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα βουλεύματα που το ένα, του 2015 , τον αποφυλακίζει αφού δέχεται πως δεν παραβίασε συνειδητά τους όρους και άλλωστε ειχε 24ωρη φύλακη από αστυνομικούς, και το δεύτερο του 2019, επαναλαμβάνει τα ίδια και του επιτρέπει να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο δεν ζήτησε βούλευμα του 2015, αλλά αν υπάρχει τυχόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό και η εισαγγελέας προσκόμισε του 2015.

Συνήγορος Λαγού: Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριό σας δεν ήξερε ότι υπήρχαν άλλα δύο βουλεύματα. Αυτά γιατί δεν τα διαβάζετε;

Πρόεδρος: Τα ανέγνωσε η κυρία εισαγγελέας

Συνήγορος Λαγού: Υπάρχουν όμως και αυτά

Πρόεδρος: Τα δύο επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν σαν Εφετείο

Η εισαγγελέας επ’ αυτού αναρωτήθηκε : “Σε ποια παραπλάνηση προς το δικαστήριο προέβη η εισαγγελέας όταν τα συμβούλια έκριναν ότι δεν τους παραβίασε από πρόθεση;”

Ευχαριστίες στην έδρα έστειλε ο Γ. Λαγός από τις Βρυξέλλες

Ο συνήγορος του Γ. Λαγού μετέφερε στην έδρα τις ευχαριστίες του εντολέα του ο οποίος κρίνει ότι οι χειρισμοί του δικαστηρίου θα τον βοηθήσουν να δικαιωθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια στα οποία θα προσφύγει.

Ηλίας Κασιδιάρης: «Κυβερνητικός παράγοντας μιλούσε με πρόσωπο που ειχε επικοινωνία με τον Ρουπακιά» Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 11.15 έφτασε στο Εφετείο ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κάθισε στα έδρανα πίσω από τους συνηγόρους υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής αντί στα έδρανα των κατηγορουμένων και κατά την ανάγνωση του ονόματός του δήλωσε: «Είμαι παρών και θα ήθελα τον λόγο μετά την εκφώνηση των ονομάτων».

Για κυβερνητικές παρεμβάσεις έκανε λόγο στην τοποθέτησή  του ο Ηλίας Κασιδιάρης, επιχειρώντας να εμπλέξει στη δίκη πολιτικά πρόσωπα.

Προσκόμισε στοιχείο που – όπως είπε – υπάρχει στη δικογραφία και από το οποίο προκύπτει πως μετά τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου βρέθηκαν κλήσεις κυβερνητικού παράγοντα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά προς πρόσωπο που συνδέεται με τον Ρουπακιά, καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα. Ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του με τον εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για αναστολή στην έκτιση των ποινών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ