Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες των δικηγόρων για Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία: Καταθέτει σήμερα ο Δημ. Βερβεσός

Η δικαιοσύνη διερευνά τις καταγγελίες που διατύπωσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον περασμένο Νοέμβριο οι δικηγόροι, μιλώντας για “χάος και ανασφάλεια Δικαίου” σε Υποθηκοφυλακεία και Κτημοτολογικά γραφεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες των δικηγόρων για Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία: Καταθέτει σήμερα ο Δημ. Βερβεσός eurokinissi

Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία: Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημ.Bερβεσός καταθέτει σήμερα στον πταισματοδίκη που διενεργεί την έρευνα για τις καταγγελίες του Συλλόγου τον περασμένο Νοέμβριο, όταν με αναφορά τους μίλησαν για “συνθήκες χάους” και ζήτησαν την παρέμβαση ττου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τη “σύννομη” όπως έλεγαν λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών γραφείων.

Κυρίως όμως επισήμαιναν τον κίνδυνο να χαθούν εμπράγματα δικαιώματα πολιτών καθώς η μετεγγραφή του ακινήτου (δικαιώματος) γίνεται μετά από (ακόμα και 12 ) μήνες σε ορισμένα υποθηκοφυλακεία, γεγονός που οδηγεί μαθηματικά σε απώλεση δικαιώματος.

Αδικήματα

Υποθηκοφυλακεία - Κτηματολογικά Γραφεία

Το πρόβλημα αρχικά αφορούσε το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονταν, όπως έλεγαν οι δικηγόροι, οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και των σχετικών εγκυκλίων, ιδίως εκείνων που επιτρέπουν την εξυπηρέτηση των δικηγόρων καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους ή ζητούνται ραντεβού για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, κατά παράβαση της ισχύουσας ΚΥΑ για τις εγγραπτέες πράξεις. Όπως έλεγαν ενώ το σύστημα των ραντεβού καταργήθηκε από τις 15/9, η πρακτική συνεχιζόταν

Το θέμα των ραντεβού όμως λύθηκε εγκύκλιο του γγ του Υπουργείου Δικαιοσύνης Παν. Αλεξανδρή, όμως προφανώς ερευνάται αν ήδη αν εχουν αναδειχτεί παράνομες συμπεριφορές με αποτέλεσμα να χαθούν δικαιώματα πολιτών. Γιατί όμως περιέγραφαν οι δικηγόροι, “επιπροσθέτως, παραβιάζεται η θεμελιώδης για το εμπράγματο δίκαιο αρχή της χρονικής προτεραιότητας (ΑΚ 1198, 1205), καθώς ο ακριβής χρόνος σύστασης, μετάθεσης, τροποποίησης ή κατάργησης του εμπράγματου δικαιώματος καταλήγει να συναρτάται προς το χρόνο του εκάστοτε ραντεβού”.

Υποθηκοφυλακεία - Κτηματολογικά Γραφεία

Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία: Μήνες

Ενώ λοιπόν η πολιτεία παρενέβη για το θέμα των ραντεβού, φαίνεται πως το πρόβλημα παραμένει σε άλλο επίπεδο και έχει να κάνει με τις ουρές που σχηματίζονται και το γεγονός ότι πλεον για τις μετεγγραφές απαιτούνται σε ορισμένα υποθηκοφυλακεία ακόμα και 8-12 μήνες. Με τους δικηγόρους να έχουν ήδη πεί πως “..δημιουργούνται σημαντικές καθυστερήσεις και ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στην περίπτωση καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων, όπου ισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας και η εγγραφή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση κτήσης του δικαιώματος….”.

Για το θέμα έχουν ήδη δώσει κατάθεση οι καταγγέλλοντες δικηγόροι και σήμερα καταθέτει ο προεδρος τους Δημ. Βερβεσός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ