Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

PwC για Folli Follie: Ανύπαρκτος ο έλεγχος – Καμία συνεδρίαση επί 20 και πλέον χρόνια της Επιτροπής Ελέγχου με επικεφαλής τον πεθερό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

Ο έλεγχος ήταν ανύπαρκτος όπως διαπιστώνει η ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PwC αφού η Ελεγκτική Επιτροπή της εταιρείας παρόλο που όφειλε να συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφότου η Folli Follie μπήκε το 1997 στο χρηματιστήριο, η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της καταγράφεται στις 21 Ιουνίου 2018.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
PwC για Folli Follie: Ανύπαρκτος ο έλεγχος – Καμία συνεδρίαση επί 20 και πλέον χρόνια της Επιτροπής Ελέγχου με επικεφαλής τον πεθερό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

Σαν να ήταν ένα δικό της «μαγαζί» χρησιμοποιούσε τη Folli Follie η οικογένεια Κουτσολιούτσου, μέχρι και λίγο πριν οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βρεθούν στη φυλακή. Αυτή ήταν το «πορτοφόλι» τους ούτως ώστε να καλύπτεται η μεγάλη ζωή που έκαναν και να αυξάνεται η προσωπική τους περιουσία.

Άλλωστε ο έλεγχος ήταν ανύπαρκτος όπως διαπιστώνει η ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PwC αφού η Ελεγκτική Επιτροπή της εταιρείας παρόλο που όφειλε να συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφότου η Folli Follie μπήκε το 1997 στο χρηματιστήριο, η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της καταγράφεται στις 21 Ιουνίου 2018.  Ένα και πλέον μήνα δηλαδή μετά την δημοσίευση της έκθεσης της QCM που αποκάλυψε πως η ευρωστία της ήταν εικονική. Και πώς να μην ήταν ανύπαρκτος ο έλεγχος αφού επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας ήταν ο πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, οδοντίατρος στο επάγγελμα.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται για την Επιτροπή Ελέγχου πως «Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της, οι εσωτερικοί ελεγκτές οφείλουν να ενημερώνουν εγγράφως το Διοικητικό Συμβούλιο, τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο, για το διενεργούμενό από αυτούς έλεγχο και να παρίστανται κατά τις γενικές συνελεύσεις των μετοχών…Στις ευθύνες της επιτροπής συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά η παρακολούθηση της διαδικασίας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, η παρακολούθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και η παρακολούθηση της πορείας του υποχρεωτικού ελέγχου.

Από την επισκόπηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της ελεγκτικής επιτροπής διαφαίνεται πως η πρώτη επίσημη καταγεγραμμένη συνεδρίαση της από τον καιρό που εισήχθη η εταιρεία στο χρηματιστήριο πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2018 και πλέον ένα μήνα μετά από την δημοσίευση της έκθεσης της QCM.

Αυτό αποτελεί σημαντική απόκλιση από το νομοθετικό πλαίσιο περί εταιρικής διακυβέρνησης και αποδεικνύει πως η εταιρεία είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα σοβαρές ελλείψεις στον τομέα αυτό και ειδικότερα στην εταιρική διακυβέρνηση. Σημειώνεται επίσης πως στην ελεγκτική επιτροπή διετέλεσε μέλος τουλάχιστον από το 2009 μέχρι και την παραίτηση του στις 8 Ιουνίου 2018 ο Ζ.Μ., συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας Κουτσολιούτσου και οδοντίατρος στο επάγγελμα. Ο Ζ.Μ. σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2010 μέχρι και 2016 αναφέρεται επίσης ως πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής…».

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ