Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Πυρ ομαδόν των δικαστών για το άρθρο 40 του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστών

Για «άστοχη» ρύθμιση κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ Ελευθερία Κώνστα και Δημητρης Φούκας, ενώ η Ομάδα « Δικαστική Πρωτοβουλία» καλεί όλους να συμμετάσχουν στην αυριανή ηλεκτρονική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρ ομαδόν των δικαστών για το άρθρο 40 του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστών esdi

ΕΣΔΙ: Έντονες είναι οι αντιδράσεις των δικαστικών λειτουργών στη ρύθμιση του άρθρου 40 που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και προβλέπει την βαθμολόγηση των εν ενεργεία Δικαστών μετά από παρακολούθηση υποχρεωτικών επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Για «άστοχη» ρύθμιση κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ Ελευθερία Κώνστα και Δημητρης Φούκας, ενώ η Ομάδα « Δικαστική Πρωτοβουλία» καλεί όλους να συμμετάσχουν στην αυριανή ηλεκτρονική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο. ΕΣΔΙ

ΕΣΔΙ – Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους οι πρώτοι αναφέρουν:

«Διεθνώς, ο βασικός σκοπός της δικαστικής εκπαίδευσης είναι η ανάπτυξη εκείνων των δεξιοτήτων που αφορούν αφ’ ενός τον κατάλληλο χειρισμό των δικογραφιών, ώστε η εκδιδόμενη απόφαση να είναι τεχνικά άρτια και εμπεριστατωμένη, αφ’ ετέρου την διεύθυνση και διαχείριση της δημόσιας διαδικασίας στο ακροατήριο. Σταθερά προσκόμματα συνιστούν τόσο οι συχνές και συχνά βιαστικές μεταβολές στο νομοθετικό καθεστώς, όσο και οι προκλήσεις που ανακύπτουν εξ αιτίας της εξέλιξης των κοινωνιών και των διεθνών σχέσεων. Αναδεικνύεται έτσι η αναγκαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης των λειτουργών της δικαιοσύνης σε νέους τομείς της νομικής επιστήμης και της διαμόρφωσης ενός συστήματος επιμόρφωσης, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες εκάστου εθνικού Δικαστικού Σώματος και –κυρίως- στην ιδιότητα των προσώπων στα οποία απευθύνεται. ΕΣΔΙ

Κατά την διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για την ΕΣΔΙ με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, στο άρθρο 40 αυτού, προβλέπεται η διενέργεια εξετάσεων και βαθμολόγησης μετά την παρακολούθηση υποχρεωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων και η εισαγωγή του αποτελέσματος στον υπηρεσιακό φάκελο του συμμετέχοντος λειτουργού. Επ’ αυτού επισημαίνουμε ότι από τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας της ΕΣΔι προβλέπεται ήδη η «υποχρέωση» συμμετοχής σε επιμορφωτικά σεμινάρια, η οποία δεν συνάπτεται με συνέπειες ή κυρώσεις.

Εικάζουμε ότι σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης περί εξετάσεων και βαθμολόγησης μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου, είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης πραγματικής και ουσιαστικής παρακολούθησης και συμμετοχής στις εργασίες του σεμιναρίου και η τόνωση του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων σε αυτό. Ωστόσο, έχουμε την άποψη ότι οι σκοποί αυτοί εξυπηρετούνται με την υιοθέτηση πρακτικών που ακολουθούνται διεθνώς σε αντίστοιχες διοργανώσεις, όπως η προηγούμενη σύνταξη και αποστολή εργασίας σε θέμα που άπτεται της θεματικής του σεμιναρίου, η συμμετοχή των εκπαιδευομένων σε ομάδες εργασίας, η προηγούμενη συμπλήρωση ερωτηματολογίου κλπ. ΕΣΔΙ

Σε κάθε περίπτωση, η προτεινόμενη ρύθμιση είναι άστοχη διότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ανωτέρω σκοπούς, άτοπη διότι παραβλέπει το επιστημονικό και υπηρεσιακό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, απαράδεκτη διότι πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, επιχειρώντας να μετατρέψει αυτούς σε «βαθμοθήρες μαθητές» και αντισυνταγματική διότι αναθέτει καθήκοντα οιονεί αξιολόγησης των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών σε όργανα εκτός του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και των Οργάνων Επιθεώρησης.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί στην απόσυρση της ανωτέρω διατάξεωςΕΣΔΙ

Η Ομάδα της Ένωσης «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» από την πλευρά της αναφέρει στο κάλεσμά της:

«ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, Παρά το γεγονός ότι δεν συγκλήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να καθορισθεί η στάση της Ένωσης, παρά το ότι ολόκληρο το Δικαστικό Σώμα είναι αντίθετο στη διάταξη του άρθρου 40 και συνεπώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεδομένο, παρά τις προκλήσεις που δεχθήκαμε.

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ Η ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40.

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης

Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης

Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης

Μέλη του ΔΣ της ΕΝΔΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη νομοθετικά επιχειρούμενη εισαγωγή της εκ πλαγίου αξιολόγησης των Δικαστικών & Εισαγγελικών λειτουργών μέσω της διαδικασίας υποχρεωτικής επιμόρφωσης, καθόσον συνιστά ανεπίτρεπτο θεσμικά και ηθικά μέσο ελέγχου και πίεσης της προσωπικής κρίσης των Δικαστικών & Εισαγγελικών λειτουργών και ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ μόνον την καθιερωμένη συνταγματικά και θεσμικά διαδικασία επιθεώρησης των Δικαστικών & Εισαγγελικών λειτουργών από τους αρμόδιους Δικαστές και Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου και των κατά τόπους Εφετείων. Ως εκ τούτου ζητούμε την άμεση απόσυρσή των σχετικών διατάξεων του Κεφαλαίου Ε του επίμαχου νομοσχεδίου.

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΕνΔΕ

Σωτήριος Μπακαΐμης, Εφέτης Λάρισας

Βασίλειος Κατέρης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Χρήστος Τριανταφυλλίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Δράμας

Ιωάννης Αρβανίτης, Πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης

Ιωάννης Γραμματικός, Πρωτοδίκης Σερρών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ