Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

Πυρ ομαδόν των δικηγόρων για την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

Τεχνικά προβλήματα και τεράστιες καθυστερήσεις δυσχεραίνουν το έργο τους και επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στους δανειολήπτες. Αναφορά του Δ. Βερβεσού στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρ ομαδόν των δικηγόρων για την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

Δικηγόροι: Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους δικηγόρους τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν με τη λειτουργία της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Σύμφωνα με αναφορές που έχουν φτάσει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) παρατηρούνται διαρκώς ποικίλα τεχνικά προβλήματα κατά τη χρήση της πλατφόρμας, η λειτουργία της οποίας προβλέφθηκε με το ν. 4738/2020, ενώ εντοπίζονται και προβλήματα επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία. δικηγόροι

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό να υποβάλλει την περασμένη Παρασκευή σχετική αναφορά στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

«Με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις που προκαλεί το σύστημα έχουν προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους οφειλέτες (αδυναμία ρύθμισης, τόκοι και προσαυξήσεις κλπ) και δυσχεραίνουν ουσιωδώς το έργο των δικηγόρων καθίσταται επιτακτική η άμεση αντιμετώπιση των εντοπιζόμενων ζητημάτων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δικηγόροι

Δικηγόροι-Ειδικότερα, με την αναφορά ο κ. Βερβεσός ζητεί την άμεση επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και ιδίως των εξής:

  1. Καθυστέρηση στην άντληση δεδομένων.
  2. Αδυναμία άντλησης δεδομένων μετά από ακύρωση αίτησης.
  3. Αδυναμία πλήρους και ορθής αντιστοίχισης περιουσιακών στοιχείων.
  4. Άντληση (εκ του συστήματος) ακινήτων που δεν ανήκουν στην κυριότητα του αιτούντος.
  5. Αναγκαία αποσαφήνιση του τρόπου άντλησης του ποινικού μητρώου.

Παράλληλα, τονίζεται πως «προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στους συναδέλφους ότι δεν υπάρχει τρόπος λυσιτελούς επικοινωνίας με την υπηρεσία, ενώ οι όποιες απαντήσεις δίδονται στα ερωτήματα των δικηγόρων περιέχουν κατά κανόνα παραπομπή στη οδηγίες, χωρίς να επιλύεται κανένα από τα πρακτικά προβλήματα που επισημαίνονται». δικηγόροι

Τα γενικότερα προβλήματα εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί από τους δικηγόρους. Ενδεικτικό είναι πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είχε αποφασίσει παράταση της αποχής από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεδομένου ότι δεν είχε συσταθεί ο προβλεπόμενος από το νόμο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης και δεν είχε θεσπιστεί το δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Αιχμές είχαν υπάρξει από τους δικηγόρους και τον περασμένο Ιούνιο, όταν τυπικά είχε εκκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, αλλά δεν είχαν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις. Κυρίως, όπως αναφερόταν τότε, δεν είχε συσταθεί «ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» και η σχετική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παρέμενε «αδειανό πουκάμισο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ