Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Πυρά Βερβεσού στον Άρειο Πάγο για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών στην υπόθεση Λύτρα: “Επικοινωνιακού τύπου παρέμβαση”

«Το κύρος της Δικαιοσύνης διαφυλάσσεται με την αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων και όχι με την επιλεκτικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις και την έκδοση Δελτίων Τύπου, ανάλογα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα.-»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρά Βερβεσού στον Άρειο Πάγο για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών στην υπόθεση Λύτρα: “Επικοινωνιακού τύπου παρέμβαση” EUROKINISSI

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός για την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, στην υπόθεση Λύτρα, με την οποία δόθηκε εντολή για πειθαρχική έρευνα για την ανακρίτρια και τον Εισαγγελέα που αποφάσισαν τη μη προσωρινή κράτηση του ποινικολόγου.

Ο Δημήτρης Βερβεσός, σε δήλωσή του κάνει λόγο για «επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις», τονίζοντας μάλιστα πως δεν είναι η πρώτη φορά και υποστηρίζει ότι «πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου».

«Ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών οφείλει να γίνεται μέσω των θεσμικών διαδικασιών», αναφέρει η ανακοίνωση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και συμπληρώνει πως η υποκατάστασή τους «οδηγεί σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής λειτουργίας της Δικαιοσύνης».

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, η σύμφωνη απόφαση Εισαγγελέα κι Ανακρίτριας να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας, ο οποίος απολογήθηκε για την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης βλάβης εναντίον της συζύγου του, προκάλεσε την έμμεση αποδοκιμασία της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάππα και η Εισαγγελέας, Γεωργία Αδειλίνη, διέταξαν «κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας», περιγράφει η παραγγελία. Ο πειθαρχικός έλεγχος δεν σημαίνει βέβαια, αφενός πως θα καταλήξει σε ευθύνες των δικαστ’ων, αφετέρου πως θα αλλάξει η νομική εξέλιξη (ελεύθερος με όρους) για τον κ.Λύτρα.

δικαστές και εισαγγελείς αποχωρούν από ΣτΕ και Άρειο Πάγο

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δημήτρης Βερβεσός: “Το κύρος της Δικαιοσύνης δε διαφυλάσσεται με επικοινωνιακές παρεμβάσεις” – Ολόκληρη η δήλωσή του

«Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί με επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, που ανακύπτουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, κάτι που, άλλωστε, έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις «του κινήματος της πετσέτας», των συμβασιούχων, στο έγκλημα των Τεμπών, στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στην υπόθεση βιασμού ανηλίκου από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της 11χρονης. Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του θεσμού και των λειτουργών του…

Ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών οφείλει να γίνεται μέσω των θεσμικών διαδικασιών, όπως η Επιθεώρηση Δικαστηρίων και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς. Δυστυχώς, η επιχειρούμενη υποκατάσταση θεσμικών διαδικασιών και ιδίως της αναποτελεσματικής μέχρι σήμερα λειτουργίας της Επιθεώρησης Δικαστηρίων, μέσω επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεων, προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη και οδηγεί σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής λειτουργίας της. Έτσι, περιπτώσεις πολιτών, που έχουν προφυλακιστεί και έχουν εκτίσει πολύμηνες ποινές φυλάκισης και στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς επίσης και περιπτώσεις προδήλως παράνομων αποφάσεων εις βάρος της ελευθερίας και της περιουσίας πολιτών δεν έχουν ελεγχθεί από τα θεσμικά δικαστικά όργανα. Το κύρος της Δικαιοσύνης διαφυλάσσεται με την αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων και όχι με την επιλεκτικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις και την έκδοση Δελτίων Τύπου, ανάλογα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα.-»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ