Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

“Κόκκινη κάρτα” δικηγόρων για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων – Τι απαντάνε στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας

Η Πολιτεία δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις θέσεις μας και εξακολουθεί να πορεύεται σε ένα δρόμο χωρίς καμία συναίνεση, τονίζει ο ΔΣΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κόκκινη κάρτα” δικηγόρων για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων – Τι απαντάνε στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας

Διευκρινίζοντας πως το «δικηγορικό σώμα αποφάσισε να συμμετέχει στο όλο εγχείρημα, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος, για το οποίο ευθύνεται η Πολιτεία αποκλειστικά και μόνο», ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) εκφράζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ενστάσεις του στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

"Κόκκινη κάρτα" δικηγόρων για συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων

Και προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των διατάξεων, ο ΔΣΑ «επιφυλάσσεται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα και συνδικαλιστικά μέσα που διαθέτει, προς εξασφάλιση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος και την προστασία των μελών του».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται την ανακοίνωση του ΔΣΑ:

«To Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σε συνέχεια των ειλημμένων αποφάσεών του περί συμμετοχής των δικηγόρων στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, αφού έλαβε υπόψη του το από 2/7/2021 δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Έρχονται οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές/φοροτεχνικοί στον e-ΕΦΚΑ», στο οποίο παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, και «τιμοκατάλογος» των προβλεπομένων αμοιβών για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών, εκφράζει την ακόλουθη θέση:

  1. i. Θεωρεί απαράδεκτη την πρόβλεψη περί εις ολόκληρον ευθύνης (με τον αχρεωστήτως λαβόντα) για την επιστροφή ποσών που καταβλήθηκαν εξαιτίας τυχόν σφάλματος στην έκδοση της σχετικής Πράξεως.
  2. ii. Θεωρεί απαράδεκτες, ιδιαίτερα χαμηλές και σε πλήρη αναντιστοιχία με την απασχόληση και ευθύνη του δικηγόρου, τις αναφερόμενες στο δελτίο τύπου αμοιβές, εξεταζόμενες είτε ανά πράξη, είτε συνολικά

iii. Καλεί την Πολιτεία έστω την ύστατη στιγμή να αναλογιστεί πως υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η συμμετοχή του δικηγορικού σώματος στο όλο εγχείρημα και να επανεξετάσει τη στάση της ρυθμίζοντας τα δύο ανωτέρω θέματα».

"Κόκκινη κάρτα" δικηγόρων για συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων

Το μήνυμα των δικηγόρων

«Θέλουμε να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση, πως το δικηγορικό σώμα αποφάσισε να συμμετέχει στο όλο εγχείρημα, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος, για το οποίο ευθύνεται η Πολιτεία αποκλειστικά και μόνο» σημειώνεται.

Ωστόσο, τονίζεται στην απόφαση πως «εξέφρασε τη θέση πως θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά η σειρά αρχαιότητας κατά την ανάθεση των εκκρεμών υποθέσεων, ενώ ζήτησε να μην υπάρχει καμία υποχρέωση (οικονομική ή άλλη) των ήδη θιγέντων ασφαλισμένων, που περιμένουν επί έτη την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους αποφάσεων, ούτε φυσικά καμία συναλλαγή των ασφαλισμένων με τους δικηγόρους». "Κόκκινη κάρτα" δικηγόρων για συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων

Και καταλήγει: «Η Πολιτεία δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ανωτέρω θέσεις και εξακολουθεί να πορεύεται σε ένα δρόμο χωρίς καμία συναίνεση, ενώ ισχυρίζεται πως αποζητά τη συνεργασία των δικηγόρων. Η συνεργασία όμως δεν μπορεί να γίνεται εσαεί με μονομερείς ενέργειες και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ