Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

“Μαρία Τσάλλα”: Τα στοιχεία που μπαίνουν στο μικροσκόπιο – Που στρέφονται οι έρευνες των Αρχών – ΒΙΝΤΕΟ

Γρίφο για τις Αρχές αποτελεί η επιλογή του Παγκρατίου ως τόπο διαμονής και επαγγελματικής δραστηριότητας της Ρωσίδας κατασκόπου καθώς και το πώς και με ποιον τρόπο έκανε κατασκοπεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Μαρία Τσάλλα”: Τα στοιχεία που μπαίνουν στο μικροσκόπιο – Που στρέφονται οι έρευνες των Αρχών – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν οι Αρχές τις έρευνες γύρω από την “Μαρία Τσάλλα”, τη Ρωσίδα κατάσκοπο που αποκάλυψε η ΕΥΠ και που επί τέσσερα χρόνια ζούσε στην Ελλάδα, με ψεύτικη ταυτότητα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ερευνώνται η είσοδός της στην Ελλάδα και η ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου, καθώς και η εγγραφή της στα δημοτολόγια Κύμης – Αλιβερίου αλλά και η απόκτηση ελληνικής ταυτότητας και ΑΦΜ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ληξιαρχείο διαπιστώθηκε αναντιστοιχία ανάμεσα σε χειρόγραφα και ηλεκτρονικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, στα έγγραφά της αναγραφόταν ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, ιθαγένεια ελληνική και ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας 21/12/2018.

Η “εικονική” μητέρα που είχε δηλώσει ονόματι Αναστασία, διαπιστώθηκε ότι απεβίωσε το 2013 ενώ στα έγγραφα δηλωνόταν ως αγνώστου πατρός.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος με τη βοήθεια ενός δικτύου, το οποίο ερευνούν οι Αρχές, χρησιμοποίησε την ημερομηνία ενός βρέφους που πέθανε το 1991 και “εξαφανίζοντας” τον θάνατο του από τα κρατικά έγγραφα, η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα και πήρε τη θέση του ως «Μαρία Τσάλλα».

Η Μαρία Τσάλλα έλαβε ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Μαρούσι. Πηγές από τον Δήμο Αμαρουσίου ανέφεραν: «Την τριετία 2015-18 γίνονταν η ψηφιοποίηση των αρχείων. Αυτό το διάστημα φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση ζήτησαν την πλήρη συνεργασία των υπαλλήλων του ληξιαρχείου».

“Μαρία Τσάλλα”: Τα άλυτα ερωτήματα γύρω από τη Ρωσίδα κατάσκοπο

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τις Αρχές είναι γιατί η πράκτορας επέλεξε για τόπο διαμονής και άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας το Παγκράτι. Πιθανότητα γιατί πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας και κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. Ωστόσο, άλυτος γρίφος παραμένει που και με ποιον τρόπο έκανε κατασκοπέια.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια, υπάρχει δίκτυο που την έχει βοηθήσει και όλα δείχνουν ότι συνεργοί της είχαν παρεισφρήσει στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ασφάλεια ζήτησε τη συνεργασία όλων των υπαλλήλων του ληξιαρχείου Αμαρουσίου. Επίσης, υπάρχει έγγραφο που η Μαρία Τσάλλα, το βρέφος που έχει πεθάνει, εμφανίζεται ζωντανό.

Οι Αρχές είναι ενήμερες και για το στενό κύκλο της Ρωσίδας κατασκόπου η οποία φαίνεται να έκανε παρέα με μία Γαλλίδα, με άλλες δύο γυναίκες με ξένη υπηκοότητα και με έναν άνδρα.

“Δεν θυμάμαι την περίπτωση” λέει ο δικηγόρος που τη βοήθησε με τα χαρτιά της

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr την Ρωσίδα κατάσκοπο που αποκάλυψε η ΕΥΠ, “Μαρία Τσάλλα” ή Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, φαίνεται ότι είχε βοηθήσει το 2018 προκειμένου να γραφτεί στο δημοτολόγιο του Αλιβερίου, ο δικηγόρος Νίκος Λυμπερόπουλος.

Μαρία Τσάλλα

Eurokinissi

Ο κ. Λυμεπρόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Δεκατιανοί» στο ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται την υπόθεση. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Ρωσίδα κατάσκοπος, απευθύνθηκε σε δύο δικηγόρους της περιοχής προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι είτε τη φιλοξενούσαν, είτε τη γνώριζαν επειδή μένει στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα στο ληξιαρχείο. Τελικά, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ στις 21 Δεκέμβριου του 2018 καταφέρνει και γίνεται δημότης Αλιβερίου.

«Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτή την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά απλά ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο. Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, πχ ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας» σημείωσε ο κος Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Λυμπερόπουλος, ο οποίος τυγχάνει και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΜΕΡΑ25, δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερωτήσεις πώς ακριβώς γνώρισε την Μαρία Τσάλλα, πώς την βοήθησε να βγάλει τα χαρτιά της ούτε εάν την φιλοξένησε στο σπίτι του, όπως έχει γίνει γνωστό.

«Προσπαθώ να θυμηθώ, ίσως με πήρε τηλέφωνο κάποιος δικηγόρος από Αθήνα να εξυπηρετήσω πελάτη του, όπως γίνεται συνήθως εδώ στην επαρχία… δεν θυμάμαι να την φιλοξένησα ούτε να την δήλωσα ως φιλοξενούμενή μου…» είπε ο δικηγόρος.

Ο ίδιος ο κ. Λυμπερόπουλος δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν ούτε τον έχουν καλέσει κανείς από τις αρμόδιες αρχές.

Μαρία Τσάλλα: “Δεν προκύπτει λάθος της υπηρεσίας” λέει η αρμόδια υπάλληλος για τις εγγραφές στο δημοτολόγιο

Η ιστοσελίδα evima.gr επικοινώνησε με τον αρμόδια υπάλληλο που είναι υπεύθυνη για τις εγγραφές στο δημοτολόγιο, η οποία υποστήριξε ότι η υπηρεσία έκανε άψογα τη δουλειά της και δεν προκύπτει καμία παράλειψη ή λάθος.

Όπως ανέφερε, η «Μαρία Τσάλλα» προσήλθε έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εγγραφεί στο δηματολόγιο ενώ είχε και ληξιαρχική πράξη.

Μαρία Τσάλλα

Eurokinissi

«Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε εμείς να αναλύουμε την γνησιότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν μπόρεσε να το κάνει η ίδια η αστυνομία. Έγω από την πλευρά μου όφειλα να ελέγξω- και αυτό έκανα για ένα μήνα» είπε η υπάλληλος σημειώνοντας ότι η Ρωσίδα κατάσκοπος διέθετε και διαβατήριο.

Η υπάλληλος ανέφερε ότι η «Μαρία Τσάλλα» μετέβη στην υπηρεσία του δήμου με δύο δικηγόρους ο ένας εκ των οποίων είναι ο Νίκος Λυμπερόπουλος ο οποίος, κατα την περιγραφή της, εξυπηρέτησε την Ρωσίδα εξηγώντας την διαδικασία στα Αγγλικά και για την ανάγκη προσκόμισης μισθωτήριου το οποίο και εισέφερε στην υπηρεσία η «Μάρια Τσάλλα» με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής στο δηματολόγιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ