Τρίτη 16 Απριλίου 2024

“Όχι” από το ΣτΕ για πολυόροφα κτίρια στην περιοχή Μακρυγιάννη – Τι προβλέπει νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Μη νόμιμο έκρινε για άλλη μία φορά το σχέδιο Προεδρικό Διατάγματος για τα ύψη και τους όρους δόμησης στην περιοχή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Όχι” από το ΣτΕ για πολυόροφα κτίρια στην περιοχή Μακρυγιάννη – Τι προβλέπει νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου eurokinissi
Νέο ηχηρό «όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ανέγερση πολυόροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, καθώς με απόφαση του Έ τμήματος κρίθηκε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους λοιπούς ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή.
ΣτΕ: "Όχι" σε πολυόροφα κτίρια στην περιοχή Μακρυγιάννη
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι καθορίζονται ζώνες ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης, στις οποίες περιλαμβάνεται και το επιτρεπόμενο ανώτατο ύψος των κτιρίων. Στη ζώνη 1 (α) που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Λεωφ. Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης, Πετμεζά, Λεωφ. Συγγρού, Καλλιρρόης και
ζώνη 1(β) που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης,  Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος καθορίστηκε στα 21 μέτρα.
 
Αντίστοιχα, στη ζώνη 2 που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Λ. Συγγρού, Πετμεζά, Καλλιρρόης, περιλαμβανομένων  των  οικοδομών που έχουν πρόσοψη επί της Λ. Συγγρού σε τμήμα από την οδό Καλλιρρόης έως την οδό Πετμεζά και σε επαφή με τη Ζώνη 1(α), το σχέδιο προεδρικού διατάγματος καθορίζει μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 24 μέτρα.
ΣτΕ: "Όχι" σε πολυόροφα κτίρια στην περιοχή Μακρυγιάννη
Για αδικαιολόγητη αύξηση κάνουν λόγο στην απόφαση τους οι σύμβουλοι του Έ τμήματος αναφερόμενοι στην ζώνη 1 Β. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι «αυξάνεται αδικαιολόγητα κατά 6,5 μέτρα το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και φτάνει τα 21 μέτρα, κάτι που αποτελεί ανεπίτρεπτη επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος, μη συνάδουσα προς το διακηρυγμένο στόχο ελέγχου του ύψους των οικοδομών χάριν της προστασίας του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως και δεν εναρμονίζεται προς τα ύψη των γειτονικών περιοχών».
Αρνητική ήταν η απάντηση του ΣτΕ και για την ζώνη 1(α), καθώς -όπως εξηγούν- το προβλεπόμενο ύψος των κτιρίων στα 21 μέτρα δεν αιτιολογείται νόμιμα. «Το έδαφος της περιοχής είναι κατηφορικό, κάτι που δεν ελήφθη υπόψη από την Διοίκηση ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στη θέαση προς την Ακρόπολη και τον περιβάλλοντα χώρο». Στο σκεπτικό τους αναφέρονται και στην προβλεπόμενη προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1μ. για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος, κρίνοντας ότι είναι «δυσμενέστερη ρύθμιση, καθώς εμποδίζεται περαιτέρω η θέαση του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως».
ΣτΕ: "Όχι" σε πολυόροφα κτίρια στην περιοχή Μακρυγιάννη
Στο μεταξύ, μέχρι τις 11 Μαρτίου 2022 πρέπει να κατατεθεί στο ΣτΕ νέο σχέδιο διάταγματος για την επίμαχη περιοχή, καθώς λήγει η προθεσμία αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ έχουν παρέλθει και 17 χρόνια από την έκδοση υπουργικής απόφασης (29.1.2004) αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού  χώρου της Αθήνας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ