Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός μετά τον σάλο για τη “διαλογή καρκινοπαθών” – ΒΙΝΤΕΟ

Η επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρώτη αντίδρασή του "κομμένου" κυρίου Πνευματικού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός μετά τον σάλο για τη “διαλογή καρκινοπαθών” – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις καθώς το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε πως τίθεται εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας Σπύρος Πνευματικός.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε από την Αιδηψό ο Κυριάκος Μητσοτάκης “επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα” είπε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι “ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση”. Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που τα ψηφοδέλτια εγκρίθηκαν από τον ‘Αρειο Πάγο, δεν ήταν δυνατή η απόσυρση από αυτά του κ.Πνευματικού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στον τομέα της Υγείας και επισήμανε ότι “σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη, ο Σπύρος Πνευματικός, προχώρησε χτες σε μία δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, μιλώντας για το ΕΣΥ και την αντιμετώπιση που πρέπει να υπάρξει, σύμφωνα με τον ίδιο, απέναντι στους καρκινοπαθείς τελικού σταδιού.

Όπως ο ίδιος πιστεύει, για να μειωθεί το κόσμος στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ, προτείνει διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio).

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είναι μία «ανθρώπινη πρόταση»: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων».

Η πρώτη αντίδρασή του “κομμένου” κυρίου Πνευματικού

Λίγο μετά την είδηση ότι κόβεται από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός έκανε την εξής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά

Σπύρος Πνευματικός: Η δήλωση που προκάλεσε… θύελλα!

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”.

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα.

Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ