Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Στα ενδότερα του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου: Ποιους έκοψε από τις εκλογές, ποιοι τα κατάφεραν τη 2η φορά και πόσοι συμμετέχουν τελικά

Τα 32 κόμματα και συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Εκτός ο Κασιδιάρης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στα ενδότερα του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου: Ποιους έκοψε από τις εκλογές, ποιοι τα κατάφεραν τη 2η φορά και πόσοι συμμετέχουν τελικά EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο νομικός μανδύας με τον οποίο επιχείρησε ο Ηλίας Κασιδιάρης να πάρει το πράσινο φως για συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δηλαδή αυτός του ανεξάρτητου υποψηφίου και του συνδυασμού των ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο συμμετείχε δεν φάνηκε να πείθει ούτε και αυτή τη φορά τα μέλη του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όπως αποφάσισαν τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο καταδικασθείς για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής μένει εκτός και της επικείμενης αναμέτρησης, όπως και άλλα 11 κόμματα που είχαν καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής.

Αντιθέτως, δεύτερη ευκαιρία είδαν κάποιοι σχηματισμοί που είχαν «κοπεί» κατά την ανακήρυξη ενόψει των προηγούμενων εκλογών της 21ης Μαΐου. Μετά τον αποκλεισμό από τις προηγούμενες εκλογές, ο συνασπισμός Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου είχε δώσει εξαρχής ραντεβού στις δεύτερες κάλπες του Ιουλίου κατά τις οποίες, όπως αναφερόταν, θα επιχειρήσει και πάλι την αυτόνομη συμμετοχή με διαφορετικό όνομα και έμβλημα. Κάτι το οποίο πέτυχε καθώς έλαβε την έγκριση από τον Άρειο Πάγο.

Μπογδάνος

eurokinissi

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Στις κάλπες και το κόμμα Λατινοπούλου

Την προηγούμενη φορά κυριάρχησε η κόντρα Λατινοπούλου- Μπογδάνου, μετά από προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου έληξε υπέρ του δεύτερου. Συγκεκριμένα μπλόκο του Αρείου Πάγου στο κόμμα Λατινοπούλου αποφασίστηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση του αρμόδιου Α1 Τμήματος που έθεσε εκτός της εκλογικής αναμέτρησης το κόμμα Μπογδάνου- Εμφιετζόγλου.

Λόγω κλοπής του ονόματος του κόμματος «ΠΑΤΡΙΔΑ» της Αφροδίτης Λατινοπουλου έγινε δεκτή η προσφυγή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Κατά τους δικαστές υπάρχει «ονοματοκλοπή» και παράνομη ιδιοποίηση συμβόλου, από το κόμμα που έχει ιδρύσει αρχικά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και προέρχεται η ίδια η κ. Λατινοπουλου, μέχρι την ημέρα που διεγράφη.

Σημειώνεται πως στα μέσα Μαρτίου και λίγες μέρες μετά τη διαγραφή της από το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου λόγω της εναντίωσης της στη συμπόρευση με το κόμμα Εμφιετζόγλου, η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Αφροδίτη Λατινοπούλου πέρασε στην αντεπίθεση και προανήγγειλε με ένα «πύρινο» διάγγελμα στο instagram την ίδρυση του κόμματος «ΠΑΤΡΙΔΑ».

Στις επικείμενες εκλογές, ωστόσο, το κόμμα Λατινοπούλου θα συμμετέχει κανονικά καθώς έγινε δεκτή η αίτηση συμμετοχής από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου. Μεταξύ των κομμάτων που τώρα θα έχουν ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, ενώ την προηγούμενη φορά δεν μπόρεσε είναι και το κόμμα «Πράσινο και Μωβ».

Πηγές ΝΔ για Λατινοπούλου

facebook

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Οι αριθμοί των συμμετοχών

Ο αριθμός των 44 κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές ήταν μικρότερος κατά 6 από τις υποψηφιότητες που είχαν δηλωθεί στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Στον πρώτο γύρο των περασμένων εκλογών είχαν καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 50 κόμματα και από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου «κόπηκαν» 14 κόμματα και τελικά κατήλθαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, 36 κόμματα και  συνασπισμοί κομμάτων, όπως και ένας μεμονωμένος.

Στην επικείμενη αναμέτρηση το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, που προχώρησε την Πέμπτη στην ανακήρυξη των κομμάτων τα οποία νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές έκοψε 12 κόμματα από τα συνολικά 44 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της  25ης Ιουνίου 2023.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των δηλώσεων συμμετοχής για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως και στις προηγούμενες της 21η Μαΐου, είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον εκλογών των περασμένων ετών.

Η κρίση του Αρείου Πάγου

Με την απόφαση της Α1 Ολομέλειας του Πολιτικού Τμήματος στις εκλογές θα συμμετέχουν 26 κόμματα, 4 συνασπισμοί  κομμάτων και 2 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι:

Τα κόμματα

1)    ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

2)    ΑΝΤΑΡΣΥΑ

3)    ΟΚΔΕ

4)    ΚΚΕ (μ-λ)

5)    ΝΕΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

6)    ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

7)    ΜΕΡΑ 25

8)    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

9)    ΣΥΡΙΖΑ

10)  ΝΙΚΗ

11) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

12) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

13) Μ-Λ ΚΚΕ

14) ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-Τ.Ρ.Α.Μ.Π.

15)  ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

16)  ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

17)  ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

18)  ΟΑΚΚΕ

19)  ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

20)  ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ.)

21) ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

22) ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ

23)  ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

24)  ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

25) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

26) ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΤΟ ΟΛΟΝ

Συνασπισμοί κομμάτων

1)ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

2)ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

3) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

4) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι

1)    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2)    ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΘΥΤΗ 1978- ΤΡΙΓΩΝΟ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ -UFO- USO EXTRATERRESTIALS- EINSTEIN- ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Εκλογές 25ης Ιουνίου

eurokinissi

Οι «κομμένοι»

Αντιθέτως, από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου «κόπηκαν» τα εξής κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων, συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι:

1) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

2) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ (ΔΗΚΕΑ)

3) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.Σ.)

4) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

5) ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ –ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

6) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)

7) ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

8) ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

9) ΕΛΛΗΝΕΣ –ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΚΗΣ

10) ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

11) ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

12) ΖΟΤΟΣ ΙΑΓΚΟΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ