Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2022

Ρήτρα αναπροσαρμογής: “Προσχηματικό και παρελκυστικό το αίτημα αναβολής εκδίκασης της συλλογικής αγωγής” – Να υπάρξει “δίχτυ προστασίας” των καταναλωτών ζητούν οι προσφεύγουσες ενώσεις

Εάν γίνει δεκτή η αναβολή λόγω της επικείμενης απόφασης του Αρείου Πάγου για διενέργεια πιλοτικής δίκης, που ζήτησε η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι, ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ και δικηγόροι επιδιώκουν την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για μη διακοπή ρεύματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρήτρα αναπροσαρμογής: “Προσχηματικό και παρελκυστικό το αίτημα αναβολής εκδίκασης της συλλογικής αγωγής” – Να υπάρξει “δίχτυ προστασίας” των καταναλωτών ζητούν οι προσφεύγουσες ενώσεις eurokinissi

«Μάχη» για να μην δοθεί αναβολή στην εκδίκαση της συλλογικής αγωγής καταναλωτικών ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων για τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ καταβάλλουν αυτή την ώρα στο Πρωτοδικείο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των τελευταίων.

Η πλευρά της ΔΕΗ ζήτησε αναβολή της δίκης ενόψει της επικείμενης απόφασης μετά από δική της αίτηση για να κριθεί με το θεσμό της πιλοτικής δίκης το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Άρειο Πάγο.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Ρήτρα αναπροσαρμογής: “Προσχηματικό και παρελκυστικό το αίτημα αναβολής εκδίκασης της συλλογικής αγωγής”

Ωστόσο, οι δικηγόροι των καταναλωτών χαρακτηρίζουν προσχηματικό και παρελκυστικό το αίτημα αναβολής και κυρίως ζητούν από την πλευρά της ΔΕΗ να δεσμευθεί πως μέχρι να κριθεί η υπόθεση από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα υπάρξει διακοπή ρεύματος σε κανέναν καταναλωτή.

Επικαλέστηκαν και μαρτυρία της ΔΕΗ ότι σε καθημερινή βάση υπάρχουν δεκάδες αιτήματα διακοπής ρεύματος ακόμα και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γι’ αυτό ζήτησαν από το δικαστήριο ακόμα και αν αναβάλει την αγωγή να εκδώσει απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων ως δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές που κινδυνεύουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν και μπορεί  να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr το ενδεχόμενο αναβολής είναι πιθανό στη σημερινή εκδίκαση των πρώτων συλλογικών αγωγών του ΙΚΝΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΌΙΖΩ που ζητούν να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους ηλεκτρικούς λογαριασμούς ρεύματος. Στη διαδικασία πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποίησε και η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, και μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

dikastiko.gr

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Να υπάρξει “δίχτυ προστασίας” των καταναλωτών ζητούν οι προσφεύγουσες ενώσεις

Σύμφωνα με το dikastiko.gr το αίτημα πιλοτικής δίκης που υποβλήθηκε στον Άρειο Πάγο από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους πιθανόν να οδηγήσει σε αναβολή αφού πλέον αυτές οι υποθέσεις θα συνεκδικαστούν μια και έξω στον ανώτατο βαθμό. Οι προσφεύγοντες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν – όπως και έγινε – σε περίπτωση αναβολής της δίκης να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα απαγορεύει την διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στον λογαριασμό του ρεύματος. Το αίτημα θα αφορά οικιακά τιμολόγια (πρώτης και δεύτερης κατοικίας) και μικρές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ