Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ρόδος: Προσωρινά κρατούμενοι δύο μέλη σπείρας διακίνησης μεταναστών

Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών, πλαστογραφία και για διευκόλυνση παράνομης διαμονής στη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: Προσωρινά κρατούμενοι δύο μέλη σπείρας διακίνησης μεταναστών Pixabay

Ρόδος: Με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας και του Εισαγγελέως Υπηρεσίας κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι την Πέμπτη, μετά την απολογία τους, ένας 37χρονος Σύρος κι ένας 21χρονος Παλαιστίνιος.

Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών, πλαστογραφία και για διευκόλυνση παράνομης διαμονής στη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών.

Την 16η Μαΐου 2022 θα απολογηθεί ένας 39χρονος Σύρος, ο οποίος έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές σε διακεκριμένες υποθέσεις του είδους, συγκατηγορούμενός τους.

Ρόδος

Pixabay

Ρόδος: Το χρονικό της υπόθεσης

Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν την 9η Απριλίου 2022 από λιμενικούς. Σε τηλεφωνική συσκευή του πρώτου βρέθηκε μεγάλος αριθμός φωτογραφιών ταξιδιωτικών εγγράφων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο ρόλος του ήταν να παραλαμβάνει για λογαριασμό του φερόμενου ηγετικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης 39χρονου ομοεθνή του τα συγκεκριμένα ταξιδιωτικά έγγραφα (πλαστά ή κλεμμένα) από συνεργάτες του στην Αθήνα, να ταξιδεύει στην Ρόδο και να τα παραδίνει σε έτερους συνεργάτες του προκειμένου εν συνεχεία να διοχετεύονται στους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα από την Τουρκία στη Ρόδο.

Το απόγευμα της 9ης Απριλίου 2022 συνελήφθη ο δεύτερος, ο ρόλος του οποίου ήταν να προσεγγίζει μετανάστες και να «διαφημίζει» τον 39χρονο ως το άτομο το οποίο μπορεί να τους προμηθεύσει έγγραφα για να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή στην Ευρώπη με αντίτιμο το ποσό των 100€ για κάθε συμφωνία πώλησης εγγράφου. Κατόπιν σωματικής έρευνας που τους έγινε κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα.

Την 10η Απριλίου 2022 οι λιμενικοί συνέλαβαν και τον 39χρονο. Ο 39χρονος αναζητήθηκε στην διεύθυνση που είχε δηλώσει και δεν βρέθηκε να κατοικεί εκεί. Εμφανίστηκε στο Λιμεναρχείο για να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τη δράση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, διότι έμαθε ότι είχαν συλληφθεί τα μέλη του κυκλώματος αυτού. Σημειώνεται ότι είχε συλληφθεί για παράνομη διακίνηση μεταναστών και είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος για να αποφυλακιστεί στην πορεία με περιοριστικούς όρους.

Υποστήριξε ότι όταν αποφυλακίστηκε οι διακινητές από την Τουρκία ζήτησαν να συνεργαστεί μαζί τους, εκείνος αρνήθηκε και στη συνέχεια αυτοί τον απείλησαν ότι κάθε φορά που θα έρχονταν μετανάστες στο νησί θα τους έβαζαν να πουν πως τους παρέλαβε ο ίδιος και θα είχαν φωτογραφία του μέσα στα κινητά τους να να τον δείχνουν.

Πριν δέκα ημέρες του τηλεφώνησαν από την Συρία οι συγγενείς του και του είπαν ότι είχαν φτάσει τρεις εξαδέρφες του στη Ρόδο και χρειάζονταν βοήθεια ώστε να φύγουν και να πάνε στην Αθήνα. Αμέσως επικοινώνησε με τον ομοεθνή του ώστε αυτός να αναλάβει να τις βοηθήσει και να τους εξασφαλίσουν πλαστά έγγραφα.

Οι δύο πρώτοι αρνήθηκαν οιαδήποτε συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ