Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Σε θέση μάχης οι δικαστικοί λειτουργοί για την εισφορά αλληλεγγύης – Οι οδηγίες ενόψει της λήξης προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού πως καταργείται από το 2023, οι Ενώσεις προτρέπουν τα μέλη τους τι πρέπει να κάνουν για το τρέχον έτος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε θέση μάχης οι δικαστικοί λειτουργοί για την εισφορά αλληλεγγύης – Οι οδηγίες ενόψει της λήξης προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις FREEPIK

Μέτρα διεκδίκησης για την εισφορά αλληλεγγύης ανακοίνωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφέροντας βήμα- βήμα τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν και αποστέλλοντας σχετικά σχέδια εντύπων ώστε να συμπληρωθούν.

Όπως αναφέρει η Ένωση παρέχει προς υποβοήθηση στα μέλη της τα σχέδια που αφορούν τη διεκδίκηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε κατά το έτος 2021 κι ενόψει της επικείμενης λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Εισφορά αλληλεγγύης

Eurokinissi/Γεωργία Παναγοπούλου

Συγκεκριμένα, τα σχέδια εντύπων περιλαμβάνουν:

α) δήλωση με επιφύλαξη κατ’ άρθρ. 20 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν.4174/2013), η οποία πρέπει να προσκομισθεί στην αρμόδια για τον κάθε ελεγχόμενο ΔΟΥ μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης, στην οποία πρέπει να έχει επιλεγεί το εικονίδιο περί επιφύλαξης που υπάρχει στο τέλος και

β) ενδικοφανή προσφυγή του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής διαδικασίας (Ν.4174/2013), που κατατίθεται προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διά του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ και στρέφεται κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κ.Φ.Ε., που θα συνταχθεί για το έτος 2021.

«Αφού συμπληρωθούν τα παραπάνω σχέδια από τους ενδιαφερομένους με τις αναγκαίες πληροφορίες, κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες εντός των προθεσμιών που αναλυτικά παρατίθενται και στην υπ’ αριθμόν πρωτ. 39/23-3-2022 ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέως Ελλάδος» σημειώνεται.

Προστίθεται επίσης ότι «αναφορικά με την ενδικοφανή προσφυγή επισημαίνεται ότι ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την υποβολή της συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή: α) τα έγγραφα στα οποία βασίζει το αίτημά του και β) ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο CD, USB κλπ), στον οποίο περιλαμβάνονται σε μαγνητική μορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιμη μορφή αρχείου: i) η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή, ii) έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται, iii) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου (επισυνάπτεται στο παρόν). Διευκρινίζεται ότι δεν είναι απαραίτητο να συνυποβάλλεται η έκθεση ελέγχου και η προσβαλλόμενη πράξη, τις οποίες υποχρεούται να αποστείλει η αρμόδια φορολογική αρχή».

Εισφορά αλληλεγγύης

Freepik

Εισφορά αλληλεγγύης: Μπαράζ προσφυγών 

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως έγραψε το dikastiko.gr και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) είχε προαναγγείλει την κατάθεση προσφυγών προκειμένου να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης  στον δημόσιο τομέα.

Εισφορά αλληλεγγύης

ende/freepik

Η απόφαση είχε ληφθεί από καιρό και είχε ανατεθεί «… σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για την διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021», γεγονός που σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κύμα αγωγών εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, ενώ αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα. Πρακτικά μάλιστα σημαίνει πως η δικαστική απόφαση (εφόσον είναι θετική για τους δικαστές) θα ζητεί αναδρομική εφαρμογή της, κάτι που παραμένει ζητούμενο αν τελικά ικανοποιηθεί. Θα γεννήσει δηλαδή μια νέα απαίτηση αναδρομικών.

Στο θέμα αναφέρεται και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνοντας πως «όσον αφορά την τυχόν άσκηση προσφυγών ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων για τη διεκδίκηση της ως άνω εισφοράς αλληλεγγύης, η Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσβλέπει στην επίλυση του ζητήματος εξωδικαστικά είτε μέσω αποφάσεων της φορολογικής διοίκησης είτε μέσω νομοθετικής παρέμβασης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ