Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Σεβαστίδης κατά Στενιώτη: “Γνήσιοι δημαγωγοί” με “εθνικιστικές κορώνες” που “θυμίζουν έντονα αντιλήψεις του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού”

Βαριές κουβέντες από τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων κατά της μειοψηφίας της Ενωσης : Μιλάει για απόψεις που θυμίζουν Γερμανικό Εθνικοσοσιαλισμό και αναφέρει πως δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω από τους συγκεκριμένους “συναδέλφους”!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σεβαστίδης κατά Στενιώτη: “Γνήσιοι δημαγωγοί” με “εθνικιστικές κορώνες” που “θυμίζουν έντονα αντιλήψεις του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού”

Σφοδρή απάντηση επιφύλαξε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων στην μειοψηφία του ΔΣ υπό την Μαργαρίτα Στενιώτη, στην σκληρή κριτική που του άσκησαν με αφορμή την εισήγησή του στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσε η Ένωση και το Δ.Π.Θ., την 29-5-2021 και δημοσίευσε το dikastiko.gr.

Ο κ. Σεβαστίδης μιλάει για εθνικιστικές κορώνες, σκοταδιστικές απόψεις και αντιλήψεις που θυμίζουν έντονα Γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό και βάζει εισαγωγικά στη λέξη “συνάδελφοι”.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του με τίτλο ‘Ένα σύντομο σχόλιο’

“….Όπως όλοι οι γνήσιοι δημαγωγοί που σέβονται την ιστορική τους διαδρομή, αμφισβητούν μετά βδελυγμίας τις επίσημες έρευνες για τα εγκλήματα που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες και είναι αποτυπωμένες στον Τύπο της εποχής. Προσπαθούν αγωνιωδώς μέσα από εθνικιστικές κορώνες να συγκαλύψουν τις σκοταδιστικές θέσεις που εκφράζουν για ένα έθνος που δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα, θυμίζοντας έντονα τις αντιλήψεις του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι από τους συγκεκριμένους «συναδέλφους» δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω. Οι πεπερασμένες αντιλήψεις τους για τις αιτίες της εγκληματικότητας και την σπουδαιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εποχή που ζούμε, δυστυχώς δεν επιτρέπουν έναν πιο ουσιαστικό διάλογο. Πιθανόν ούτε και οι ίδιοι να μην συνειδητοποιούν τι ακριβώς γράφουν και υπ’ αυτήν την έννοια δεν δικαιούμαι να τους ασκήσω εντονότερη κριτική.

Για το κατά πόσο ο λόγος μου είναι «αντιεπιστημονικός» σύμφωνα με τους διαπρεπείς νομομαθείς Στενιώτη, Βουλγαρίδη, Βελία και Φωτάκη, αρκούμαι στην άποψη της επιστημονικής κοινότητας που εκφράστηκε στην προχθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Ημερίδας, του Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του ΔΠΘ κ. Στέφανου Παύλου: «Το εργαστήριο του Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι πάρα πολύ ευτυχισμένο που έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με την εγκριτότατη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Για μας είναι τιμή που συνεργαζόμαστε με την πράξη, με έναν φορέα ο οποίος αποδεικνύει και σοβαρότητα και περιεχόμενο ουσιαστικό. Όσα ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης μας πάνε στον πυρήνα του προβλήματος τι σημαίνει καταστολή. Εγώ προσωπικά τα προσυπογράφω όλα. Τα θεωρώ πολύ ουσιώδη…»

Απευθυνόμενος σε σκεπτόμενους αναγνώστες που διάβασαν τον προχθεσινό χαιρετισμό μου, συμπληρώνω ότι ο πίνακας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 21ης Μαρτίου 1998, προέρχεται από την «Έκθεση Ουίκερσαμ» και είναι καταγεγραμμένος στο έργο του Thorsten Sellin “Culture Conflict and Delinquency” (New York , Social Science Research Counsil, 1938). Ο Sellin, διαπρεπέστατος κοινωνιολόγος, από τους πρωτοπόρους της επιστημονικής εγκληματολογίας, γράφει μεταξύ άλλων στο έργο του «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο μετανάστης είναι αντικείμενο μιας διαφορετικής μεταχείρισης από την διοίκηση και την δικαιοσύνη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην προέλευσή του και εν μέρει στην οικονομική και κοινωνική του κατάσταση. Ό,τι και να συμβαίνει υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλληφθεί και να καταδικαστεί ένας μετανάστης παρά ένας γηγενής αυτής της χώρας. Και όταν συλλαμβάνεται είναι πιθανότερο να καταδικαστεί σε μεγαλύτερη ποινή ο μετανάστης παρά ο γηγενής». Την κοινωνική και οικονομική διάσταση της εγκληματικότητας τόνισα προχθές στην τοποθέτησή μου. Η αντίθετη άποψη που αποδίδει την εγκληματικότητα σε κάποιου είδους εθνική υπεροχή ή κατωτερότητα είναι επικίνδυνα ρατσιστική και ακραία φασιστική και ως τέτοια αποκρούεται από κάθε δημοκρατικό πολίτη”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ