Τετάρτη 25 Μαϊου 2022

Σφοδρά πυρά κατά Σεβαστίδη απο την μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών- Εισαγγελέων: “Παραθέτει ανθελληνικά στοιχεία- Ο λόγος στους δικαστές”

 Η μειοψηφία της Ενωσης υπό την Μαργαρίτα Στενιώτη, ασκεί σκληρή κριτική για τις αναφορές στην εγκληματικότητα των ελληνων μεταναστών της αρχής του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ και μιλάει για “άνευ ορίου εκλαϊκισμό” στην αναφορά περι “νομοθετικής κουρελούς” στους Ποινικούς Κώδικες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σφοδρά πυρά κατά Σεβαστίδη απο την μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών- Εισαγγελέων: “Παραθέτει ανθελληνικά στοιχεία- Ο λόγος στους δικαστές” Freepik

Νέο κύκλο εσωστρέφειας και σκληρής αντιπαράθεσης προκαλεί στο εσωτερικό του Δικαστικού Σώματος η εισήγηση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδη στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσε η Ένωση και το Δ.Π.Θ., την 29-5-2021 και δημοσίευσε το dikastiko.gr

Σεβαστίδης

Ο πρόεδρος της Ένωσης στην εισήγησή του άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο δρομολογούνται αλλαγές στους Κώδικες με βάση την “πολιτική δημαγωγία και τον λαϊκισμό” και μίλησε μια “νομοθετική κουρελού”. Ο κ. Σεβαστίδης άσκησε κριτική επίσης και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η απονομή Δικαιοσύνης μετά το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αναφέροντας πως η μείωση της εγκληματικότητας δεν συνδέεται με την αυστηροποίηση των ποινών. Μάλιστα μίλησε για “…ψιλά γράμματα για τους Έλληνες θιασώτες των ισοβίων και της στέρησης του δικαιώματος του κρατουμένου για υφ’ όρον απόλυση”. Ο πρόεδρος της Ένωσης όμως έστρεψε τα πυρά του εμμέσως πλην σαφώς προς την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαϊρη, η οποία αναφερόμενη στο θέμα της εγκληματικότητας με αφορμή αυτό ακριβώς το έγκλημα, την είχε συνδέσει και με την ανάμειξη πληθυσμών.

Απαντώντας ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε σε στοιχεία για τη δράση Ελλήνων μεταναστών στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική.

Ο λόγος στο Δικαστικό Σώμα

Η μειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων (ομάδα «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ») και τα μέλη του ΔΣ Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης, Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης, Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης, μιλούν για “…νέα ατοπήματα και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις του προέδρου, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη δημόσια τοποθέτηση υπέρ καταδικασθέντος τρομοκράτη, υπό το πρόσχημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, καθιστούν προφανές ότι ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, παρασύροντας και την Ένωση. Το λόγο πλέον έχει το Δικαστικό Σώμα”.

Συγκεκριμένα μιλούν για “ανθελληνικά στοιχεία” που δεν αντλούνται απο επίσημες πηγές του απόδημου ελληνισμού και για “άνευ ορίων πλέον, εκλαϊκισμό του δημοσίου λόγου της Ένωσης” με αφορμή τη φράση «νομοθετική κουρελού»”.

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξης:

Σε ημερίδα, που συνδιοργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το Δ.Π.Θ., την 29-5-2021, διατυπώθηκαν, δημόσια, (ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ dikastiko.gr) απόψεις του προέδρου της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη (  οι οποίες λόγω του θεσμικού του ρόλου, εκλαμβάνονται ως θέσεις του συνόλου του Δικαστικού Σώματος και ως προς τις οποίες, είμαστε υποχρεωμένοι, οι υπογράφοντες την παρούσα, ως μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης και τέως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας οι δύο πρώτοι, να διαχωρίσουμε τη θέση μας ως ακολούθως:

Α) εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στα ανθελληνικά στοιχεία, που επικαλείται ο πρόεδρος της Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία οι συμπατριώτες μας Έλληνες, μετανάστες του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική, πρόγονοι των σημερινών ομογενών, καταγράφηκαν ως «οι πιο σκληροί κακοποιοί», «είχαν υπερδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες, βιασμούς (και ανηλίκων), κλοπές, ναρκωτικά και ληστείες σε σχέση με τους Ιταλούς και τους λοιπούς», «ήταν πρώτοι στη λίστα της Κου Κλουξ Κλαν» κλπ.

Β) εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον, άνευ ορίων πλέον, εκλαϊκισμό του δημοσίου λόγου της Ένωσης. Η φράση «νομοθετική κουρελού» από Δικαστικό Λειτουργό, εκπρόσωπο όλων των υπολοίπων Δικαστικών Λειτουργών, δεν αποτελεί κριτική των ενεργειών της πανθομολογούμενης εσπευσμένης ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων και των τροποποιήσεων αυτών αλλά προσβολή των συνταγματικά προβλεπόμενων θεσμικών οργάνων, που έχουν την αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και της νομοθέτησης και σε κάθε περίπτωση προσβολή του ίδιου του νομικού μας πολιτισμού.

Καλούμε τον πρόεδρο της Ένωσης, να εκθέσει επίσημες και έγκυρες πηγές άντλησης των στοιχείων που επικαλέσθηκε (στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού), με δεδομένο ότι οι ισχυρισμοί του έρχονται σε αντίθεση με την ιστορία του απόδημου Ελληνισμού, σύμφωνα με την οποία από το έτος 1850 που έφθασαν στην Αμερική οι πρώτοι 150 Χιώτες έμποροι έως το έτος 1910 που οι Έλληνες στη Νέα Υόρκη αριθμούσαν σε 101.282, η συσσωμάτωση των συμπατριωτών μας στην κοινωνία της χώρας υποδοχής ήταν άμεση και τεράστια, με πλήρη συνείδηση της εθνικής μας ταυτότητας και των αρετών της και της πατρογονικής ιστορικής κληρονομιάς μας.

Τα νέα ατοπήματα και οι αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις του προέδρου, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη δημόσια τοποθέτηση υπέρ καταδικασθέντος τρομοκράτη, υπό το πρόσχημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, καθιστούν προφανές ότι ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, παρασύροντας και την Ένωση.

Το λόγο πλέον έχει το Δικαστικό Σώμα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ