Σφοδρή αντίδραση της Ολομέλειας στον ΕΦΚΑ με απειλή λήψης μέτρων: “Δεκάδες δικηγόροι βρέθηκαν παρανόμως ανασφάλιστοι”

Ζητά άμεση αποκατάσταση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικηγόρων και των μελών της οικογένειάς τους. Προειδοποιεί πως θα προβούν σε κάθε δέουσα ενέργεια προς διασφάλιση της νοµιµότητας και της προστασίας τους.

NEWSROOM
Σφοδρή αντίδραση της Ολομέλειας στον ΕΦΚΑ με απειλή λήψης μέτρων: “Δεκάδες δικηγόροι βρέθηκαν παρανόμως ανασφάλιστοι”

Δικηγόροι κατά ΕΦΚΑ: Σε μία επιστολή- καταπέλτη προχώρησε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος δια του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ.

Δημήτρης Βερβεσός

Σε αυτήν αναφέρεται πως αιφνιδίως δεκάδες δικηγόροι βρέθηκαν παρατύπως και κατά παράβαση της αρχής της προηγούμενης ενημέρωσης του ασφαλισμένου ανασφάλιστοι.

«Από χτες οι ∆ικηγορικοί Σύλλογοι και η Επιτροπή Ασφαλιστικού ∆ΣΑ έχουν γίνει αποδέκτες δεκάδων περιπτώσεων συναδέλφων µας οι οποίοι βρέθηκαν παρανόµως ανασφάλιστοι καίτοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις τον Νόµου για λήψη ασφαλιστικής ικανότητας» σημειώνεται στην επιστολή.

Όπως τονίζεται «σε συνεχείς επικοινωνίες του Προέδρου της Επιτροπής Ασφαλιστικού ∆ΣΑ κ. Ανδρέα Κουτσόλαµπρου µε τη ∆ιοίκηση και τις Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, σας αναφέραµε δεκάδες περιπτώσεις παράτυπων διακοπών ασφαλιστικής ικανότητας συναδέλφων µας».

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι «σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν προγραµµατισµένες εξετάσεις ή νοσηλείες ή άλλες ιατρικές πράξεις και οι ασφαλισµένοι ευρέθησαν στη δυσάρεστη θέση να απωλέσουν και µάλιστα µε τρόπο προσβλητικό την δικαιούµενη ιατροφαρµακευτική περίθαλψη».

e-efka

Δικηγόροι κατά ΕΦΚΑ: Τα λάθη δεν γίνονται ανεκτά εσαεί

Στην επιστολή τους οι δικηγόροι παραπέμπουν και σε μία αντίστοιχη κατάσταση, που βίωσαν και το 2018 και τότε κατόπιν παρεµβάσεως τον ∆ικηγορικού Σώµατος η τότε ∆ιοίκηση του Φορέα χορήγησε ασφαλιστική ικανότητα σε όλους µέχρι να οµαλοποιηθούν οι εγγραφές στα αρχεία σας και στο µητρώο ασφαλισµένων.

«Οφείλουµε να σας επισηµάνουµε ότι τα συνεχή λάθη του Φορέα εις βάρος των ασφαλισµένων δεν µπορούν εσαεί να γίνονται ανεκτά. Σε κάθε περίπτωση οι αρχές της χρηστής διοίκησης και δη εν καιρώ πανδηµίας, επιβάλλουν πριν από τη δυσµενή διοικητική πράξη της στέρησης της ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης από τους ασφαλισµένους, την τήρηση της συνταγµατικής αρχής της προηγούµενης ακροάσεως και της παροχής δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων από τον ασφαλισµένο» τονίζεται.

Και η Ολομέλεια καθιστά σαφές πως τα θεσµικά της όργανα, «εφόσον δεν υπάρξει τήρηση των ανωτέρω αρχών της νοµιµότητας και προστασίας των δικαιωµάτων των ασφαλισµένων, θα προβούν σε κάθε δέουσα ενέργεια προς διασφάλιση της νοµιµότητας και της προστασίας της υγειονοµικής περίθαλψης των άµεσων ή έµµεσων ασφαλισµένων δικηγόρων».

dikastiko.gr

Τα αιτήματα προς τον e-ΕΦΚΑ

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος που ανέκυψε, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων καλεί τον Φορέα:

  1. Να αποκαταστήσει την ασφαλιστική ικανότητα σε όλους τους ασφαλισμένους δικηγόρους και στα μέλη των οικογενειών τους, ώστε να μην αποστερηθούν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε περίοδο πανδημίας.
  2. Να προβεί σε εκσυγχρονισμό και οργάνωση των μητρώων και ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ιδίως δε προς το σκοπό της αποφυγής στέρησης δικαιωμάτων χωρίς κανένα λόγο από συνεπείς ασφαλισμένους.
  3. Εφόσον διαπιστώσει πως κάποιοι ασφαλισμένοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας και πριν τη διακοπή της, να προβεί σε προηγούμενη ενημέρωση/ακρόαση αυτών, όπως ο Νόμος και η Ηθική επιβάλλουν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ