Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σημείο “μηδέν” για τη δυσλειτουργία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων: Δυναμικές κινήσεις ετοιμάζουν δικηγόροι και άλλοι φορείς

Κοινή συνέντευξη Τύπου δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σημείο “μηδέν” για τη δυσλειτουργία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων: Δυναμικές κινήσεις ετοιμάζουν δικηγόροι και άλλοι φορείς eurokinissi

Για άλλη μία φορά δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για τα όσα συμβαίνουν καθημερινά σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

Οι τριτοκοσμικές εικόνες, που έχουν καταγγέλλει όπου από τα «μαύρα μεσάνυχτα» προσέρχονται για να πάρουν θέση στην ουρά εισόδου στις υπηρεσίες, αλλά και η αναμονή για περίπου 12 μήνες προκειμένου να λάβουν ένα απλό πιστοποιητικό είναι μερικές από τις διαπιστώσεις.

Σηκώνοντας τα… χέρια ψηλά έναντι της συνεχιζόμενης δυσλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της Αττικής, διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου το μεσημέρι στις 13.00 συνέντευξη Τύπου για το ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) «αίθουσα Μιχάλης Επ. Ζαφειρόπουλος», από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργο Ρούσκα και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Νικόλαο Γιάννη.

Υποθηκοφυλακείο

Eurokinissi

Κραυγή αγωνίας: “SOS” εδώ και μήνες από τους δικηγόρους

Τα προβλήματα έχουν υπογραμμίσει εδώ και καιρό οι δικηγόροι, επισημαίνοντας πως καθημερινά ταλαιπωρούνται οι ίδιοι αλλά και οι πολίτες. Αυτό τέθηκε κατά τη συνάντηση του ΔΣΑ με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου στα τέλη Ιανουαρίου.

Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες του ΔΣΑ από τα τέλη του 2022, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, για «τριτοκοσμικές εικόνες εμφανίζονται από τα «µαύρα μεσάνυχτα», όταν κυρίως δικηγόροι αλλά και πολίτες προσέρχονται έξω από τα κλειστά καταστήματα για να σχηματίσουν μια άτυπη λίστα «ουράς», ενόψει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας που ισχύει κατά νόμο, στην προκειμένη περίπτωση στο εμπράγματο δίκαιο».

Επισημαινόταν πως η ταλαιπωρία δικηγόρων και πολιτών δεν έχει προηγούμενο και σημειωνόταν ότι «για μια ακόμα φορά, με τον πλέον έντονο και πανηγυρικό τρόπο το δικηγορικό σώμα ζητεί από τους συναρμόδιους παράγοντες να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί αυτή η κατάσταση, που απάδει στην αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, τραυματίζει βαθιά την οικονομία της χώρας αλλά και την δημόσια εικόνα της Ελληνικής Πολιτείας».

Τα επιδεινούμενα αυτά προβλήματα στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της Αττικής τόνιζε στο τέλος του 2022 σε συνέχεια προηγούμενων διαμαρτυριών των δικηγόρων, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτριο Σταθάκη.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου κατά την πρόσφατη συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023 μεταξύ αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του ΔΣΘ Δημήτρη Φινοκαλιώτη και τον Πρόεδρο του ΔΣΗ Νικόλαο Λογοθέτη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΗ Νικόλαο Κουβίδη και τον Σύμβουλο του ΔΣ του ΔΣΑ, Ζώη Σταυρόπουλο, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρη Σταθάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση περιγράφηκαν τα 5 βασικά προβλήματα λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων, ενώ από την πλευρά των δικηγόρων κατατέθηκαν και 6 προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυσή τους.

Δημοσιογραφικές Ενώσεις

unsplash

Δεν αποτελεί λύση το νέο ψηφιακό σύστημα

Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι δηλώνουν όπως έγραψε το dikastiko.grπως το νέο σύστημα δεν λύνει τα προβλήματα, καθώς οι καθυστερήσεις θα παραμείνουν με την αναζήτηση ενός απλού πιστοποιητικού να χρειάζεται έως και 12 μήνες αναμονή για την έκδοσή του.

Για “Λερναία Ύδρα” κάνει λόγο ο Γιώργος Ρούσκας, Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, με αφορμή την αντικατάσταση του υποθηκοφυλακείου από το μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο στην Αθήνα, με την ψηφιακή καταχώριση όλων των πράξεων και τη δυνατότητα ψηφιακής αναζήτησης στα αρχεία του. Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα θα γίνει το καλοκαίρι, οπότε και το γραφείο θα περάσει στην οριστική δομή του Κτηματολογίου, προσφέροντας όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Δεν είναι Εθνικό Κτηματολόγιο αυτό είναι εθνική τραγωδία» περιγράφει. «Η ψηφιακή λειτουργεί κανονικά στις άλλες περιοχές, που είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει στην Αθήνα; Θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Είναι χρονίζοντα τα συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν γίνονται σωστές εγγραφές και δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να το υποστηρίξει. Θα δημιουργηθούν τεράστιες ουρές και αναμονές» τονίζει.

Ο κ. Ρούσκας αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή, ένας πολίτης που έκανε χθες την αίτησή του, πρέπει να περιμένει 3 μήνες για το έγγραφο, ενώ για ένα χαρτί από την Καλλιθέα κάποιος χρειάζεται να περιμένει 6 μήνες.

Για το λόγο αυτό, οι συμβολαιογράφοι έκλεισαν την “πόρτα” στον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου και προχωρούν μετά το Πάσχα σε πλήρη αποχή από τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ