Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ανοικτή “πληγή” το Κτηματολόγιο: Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι στα… κάγκελα – Περιμένουν έως και ένα χρόνο για πιστοποιητικά

Με αποχή προειδοποιούν οι συμβολαιογράφοι μετά το Πάσχα, διαμαρτυρόμενοι για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου. Δε συνιστά διευκόλυνση λένε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανοικτή “πληγή” το Κτηματολόγιο: Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι στα… κάγκελα – Περιμένουν έως και ένα χρόνο για πιστοποιητικά freepik

Μετ’ εμποδίων δείχνει να γίνεται η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς συμβολαιογράφοι και δικηγόροι δηλώνουν πως το νέο σύστημα δεν λύνει τα προβλήματα, καθώς οι καθυστερήσεις θα παραμείνουν με την αναζήτηση ενός απλού πιστοποιητικού να χρειάζεται έως και 12 μήνες αναμονή για την έκδοσή του.

Για “Λερναία Ύδρα” κάνει λόγο ο Γιώργος Ρούσκας, Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, με αφορμή την αντικατάσταση του υποθηκοφυλακείου από το μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο στην Αθήνα, με την ψηφιακή καταχώριση όλων των πράξεων και τη δυνατότητα ψηφιακής αναζήτησης στα αρχεία του. Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα θα γίνει το καλοκαίρι, οπότε και το γραφείο θα περάσει στην οριστική δομή του Κτηματολογίου, προσφέροντας όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Δεν είναι Εθνικό Κτηματολόγιο αυτό είναι εθνική τραγωδία» περιγράφει μιλώντας στο enikos.gr. «Η ψηφιακή λειτουργεί κανονικά στις άλλες περιοχές, που είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει στην Αθήνα; Θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Είναι χρονίζοντα τα συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν γίνονται σωστές εγγραφές και δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να το υποστηρίξει. Θα δημιουργηθούν τεράστιες ουρές και αναμονές» τονίζει.

Ο κ. Ρούσκας αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή, ένας πολίτης που έκανε χθες την αίτησή του, πρέπει να περιμένει 3 μήνες για το έγγραφο, ενώ για ένα χαρτί από την Καλλιθέα κάποιος χρειάζεται να περιμένει 6 μήνες.

Σύμφωνα με το dikastiko.grοι συμβολαιογράφοι έκλεισαν την “πόρτα” στον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου και προχωρούν σε πλήρη αποχή από τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή.

Νομοσχέδιο Κτηματολόγιο

eurokinissi

Κτηματολόγιο: Σε αποχή οι συμβολαιογράφοι

Όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών -Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσων, του μεγαλύτερου της χώρας, θα απέχουν από τη χρήση της μέχρι την επίλυση σωρείας αιτημάτων και διαδικαστικών ζητημάτων της πλατφόρμας.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της εφαρμογής αυτής και αμφισβητούν ότι εξυπηρετεί και υποστηρίζει συμβολαιογράφους και πολίτες. Για το λόγο αυτό προειδοποιούν με αποχή από τα καθήκοντά τους μετά το Πάσχα, καλώντας την Πολιτεία να ακούσει τις προτάσεις τους για το κρίσιμο και για την εθνική οικονομία ζήτημα της μεταβίβασης ακινήτων.

Όπως σημειώνουν, η προσδοκώμενη άντληση ηλεκτρονικά των απαιτούμενων για τη μεταβίβαση δικαιολογητικών, δεν συνιστά διευκόλυνση καθότι εκείνο που παραμένει άλυτο και στο ηλεκτρονικό περιβάλλον είναι η σωρεία των απαιτουμένων εγγράφων, η πολυπλοκότητα των διατάξεων που τα προβλέπουν και η δαιδαλώδης διαδρομή για την ολοκλήρωση της έκδοσής τους.

Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν πως επιχειρείται μεταφορά της έγχαρτης γραφειοκρατίας σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, γεγονός που προσθέτει επί πλέον φροντίδες και ευθύνες σε ένα κλάδο που κυριολεκτικά στενάζει κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης πολυνομίας , της κακής νομοθέτησης και της έλλειψης μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

δικηγόρος

freepik

Δ. Βερβεσός: Ακυρώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα

«Τα προβλήματα είναι τεράστια. Έχουμε ακύρωση της επιχειρηματική δραστηριότητας για δύο χρόνια. Όταν ένας πολίτης θέλει 8 έως 12 μήνες για ένα πιστοποιητικό μεταγραφής, τι συζητάμε; Καμία τράπεζα δεν θα δώσει δάνειο. Έχει κολλήσει η δραστηριότητα. Πρόκειται για στρατηγικό λάθος» σχολίασε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός.

Προ μηνών σύμφωνα και με το dikastiko.grοι δικηγόροι εξέπεμψαν “SOS” για άλλη μία φορά για τα προβλήματα σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, όπου καθημερινά ταλαιπωρούνται οι ίδιοι αλλά και οι πολίτες κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΔΣΑ «τριτοκοσμικές εικόνες εμφανίζονται από τα «µαύρα μεσάνυχτα», όταν κυρίως δικηγόροι αλλά και πολίτες προσέρχονται έξω από τα κλειστά καταστήματα για να σχηματίσουν μια άτυπη λίστα «ουράς», ενόψει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας που ισχύει κατά νόμο, στην προκειμένη περίπτωση στο εμπράγματο δίκαιο».

Επισημαινόταν πως η ταλαιπωρία δικηγόρων και πολιτών δεν έχει προηγούμενο και σημειωνόταν ότι «για μια ακόμα φορά, με τον πλέον έντονο και πανηγυρικό τρόπο το δικηγορικό σώμα ζητεί από τους συναρμόδιους παράγοντες να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί αυτή η κατάσταση, που απάδει στην αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, τραυματίζει βαθιά την οικονομία της χώρας αλλά και την δημόσια εικόνα της Ελληνικής Πολιτείας».

Βερβεσός

eurokinissi

Κτηματολόγιο: Το… καμπανάκι από τους δικηγόρους

Τα επιδεινούμενα αυτά προβλήματα στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της Αττικής τόνιζε στο τέλος του 2022 σε συνέχεια προηγούμενων διαμαρτυριών των δικηγόρων, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτριο Σταθάκη.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του ΔΣΘ Δημήτρη Φινοκαλιώτη και τον Πρόεδρο του ΔΣΗ Νικόλαο Λογοθέτη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΗ Νικόλαο Κουβίδη και τον Σύμβουλο του ΔΣ του ΔΣΑ, Ζώη Σταυρόπουλο, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρη Σταθάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ