Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο: Η εμπλοκή της Εύας Καϊλή που οδήγησε σε διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – BINTEO

Έρευνες σε 16 σπίτια, μεταξύ αυτών και της ελληνίδας ευρωβουλευτή, πραγματοποίησαν οι βελγικές αρχές, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο: Η εμπλοκή της Εύας Καϊλή που οδήγησε σε διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – BINTEO EUROKINISSI

Τριγμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν οι εξελίξεις για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής του κόμματος Εύα Καϊλή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

Αμέσως μετά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προχώρησε στην απομάκρυνσή της από το κόμμα, με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, τα ονόματα των ατόμων από το Ευρωκοινοβούλιο που συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας ως ύποπτοι για δωροληψία από χώρα του Κόλπου δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Λούκα Βιζεντίνι, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, Πιέρ Αντόνιο Πανζερί καθώς και ο «FG» πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Πανζερί, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή».

έρευνα για διαφθορά

Freepik

Οι έρευνες και η ήπια στάση έναντι του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Παράλληλα, σύμφωνα με το Politico.eu η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε 16 σπίτια και συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερα άτομα μέσα και γύρω από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, στο πλαίσιο έρευνας για λόμπι από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι έρευνες οδήγησαν στη δημιουργία ειδικού φακέλου στο Ευρωκοινοβούλιο για την υπόθεση και ειδικότερα – όπως αναφέρεται – για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της απέναντι στο Κατάρ σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και στόχευαν κυρίως βοηθούς του κοινοβουλίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

ευρωκοινοβούλιο

Freepik

Οι επίμαχες δηλώσεις Καϊλή

Η βελγική εφημερίδα Le Soir δημοσίευσε ότι μεταξύ των ατόμων που ερευνήθηκαν ήταν η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Όπως αναφέρει το Politico.eu η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή χαρακτήρισε πρόσφατα το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις συνθήκες κατασκευής γηπέδων.

Παράλληλα, ένας πρώην ευρωβουλευτής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των συνδικάτων ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν από την αστυνομία και προσήχθησαν για ανάκριση, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Knack.

Το κράτος του Κόλπου αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης διαμάχης ως οικοδεσπότης του συνεχιζόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει επικριθεί για τις οπισθοδρομικές πολιτικές του έναντι των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ και των μεταναστών εργαζομένων.

Εύα Καϊλή

EUROKINISSI

Τα “δώρα” σε ευρωβουλευτές

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ανακριτές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Το Κατάρ κατηγορείται ότι έβαλε στο στόχαστρο αξιωματούχους «με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στο Κοινοβούλιο, στέλνοντάς τους «σημαντικά χρηματικά ποσά» και «σημαντικά δώρα», σύμφωνα με τη δήλωση του εισαγγελέα.

Οι Βέλγοι ερευνητές εξετάζουν εάν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει ευρωβουλευτές με τρόπους που «ξεπερνούν το κλασικό λόμπι», σύμφωνα με τον Knack. Η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμό υπολογιστών στις επιδρομές.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ανέφερε ότι «είναι απογοητευμένη από τις καταγγελίες για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» και «θα συνεργαστεί πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές».

«Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Διαφθορά

unsplash

Η ανακοίνωση της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ανέφερε σύμφωνα με το ertnews.gr νωρίτερα ότι κρατά «στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά». Σε ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι: «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

έρευνες για διαφθορά

unsplash

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ