Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 υπέρ και 142 κατά το νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης

Πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Αντιπαράθεση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 υπέρ και 142 κατά το νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης EUROKINISSI

Εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων από την Ολομέλεια της βουλής, με ψήφους 156 υπέρ και 142 κατά, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων την παύση των υποδιοικητών της ΕΥΠ και την προσωρινή ανάληψη των καθηκόντων τους από το διοικητή.

Ειδικότερα, στο άρθρο 48 προστέθηκε παράγραφος η οποία προβλέπει ότι παύει αυτοδικαίως η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ, αλλά και ότι δεν θα καθορίζει ο διοικητής της ΕΥΠ ανά εξάμηνο την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης, αλλά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του ΠΚ.

Παράλληλα, στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η διαδικασία παράδοσης της διάταξης άρσης του απορρήτου στους παρόχους επικοινωνίας και στην ΑΔΑΕ με ηλεκτρονικά κρυπτογραφημένο μήνυμα, προστέθηκε το χρονικό επίρρημα «αμελλητί», για να διασφαλίζεται η υποχρέωση άμεσης και κατεπείγουσας διαβίβασης και εκτέλεσης της διάταξης.

Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις

EUROKINISSI

Τσιάρας: Θωρακίζεται η πολιτεία, η κοινωνία και η ασφάλεια της χώρας

«Επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο θεσμικό κενό που υπήρχε και αναδείχθηκε μετά την αποκάλυψη της επισύνδεσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κλείνοντας στην ολομέλεια της Βουλής, τη διήμερη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Ο υπουργός χαρακτήρισε άδικη τη κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία κλίματος και εντυπώσεων.

«Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση όχι στη λογική πυροτεχνημάτων για τη δημιουργία εντυπώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, συνεχίζοντας: «Το ερώτημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι: Θέλουμε μια ΕΥΠ που να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων και όρων για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας; Εμείς ερχόμαστε και ορίζουμε το πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας με στενότερη έννοια από ότι την ορίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για πρώτη φορά υπάρχει στενός προσδιορισμός της».

Ακόμα, ο κ. Τσιάρας μίλησε «για πολλές ανακρίβειες που ειπώθηκαν και επιχειρήθηκε σκόπιμα να διαστρεβλωθεί η αλήθεια» σε ό,τι αφορά την καταστροφή του υλικού και την ενημέρωση του θιγόμενου, ενώ τόνισε ότι εφόσον δεν προκύπτει θέμα εθνικής ασφάλειας, δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσής του από την ΑΔΑΕ μέσα σε έξι μήνες.

«Το νομοσχέδιο θωρακίζει την ελληνική πολιτεία, πάει την Ελλάδα βήματα μπροστά και απαντά ταυτόχρονα στα σύγχρονα θεσμικά ζητήματα. Δεν πρέπει λοιπόν να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι η στιγμή που ο καθένας στέκεται μπροστά στον καθρέφτη της εθνικής του ευθύνης».

Μητσοτάκης - Τσιάρας

EUROKINISSI

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Το νομοσχέδιο προκάλεσε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η ένταση κορυφώθηκε με αφορμή τις αιτιάσεις για παρακολούθηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων από την ΕΥΠ, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στις θεσμικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στον κρίσιμο ρόλο της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως: «Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έθετε ερωτήσεις και ήθελε, ταυτόχρονα, να πάρει την απάντηση που αυτός είχε στο μυαλό του ότι θα τον ικανοποιούσε. Ο πρωθυπουργός και χθες ήταν πάρα πολύ σαφής και πάρα πολύ συνεπής με αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να υπερασπίσουμε και να προστατεύσουμε και τη θεσμική σοβαρότητα και να αποφύγουμε όλοι και την τοξικότητα και τις συνθήκες διχασμού».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ