Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Στ. Κασσελάκης στο 4ο συνέδριο: “Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές, ας έρθει να αναλάβει” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

"Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη", τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στ. Κασσελάκης στο 4ο συνέδριο: “Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές, ας έρθει να αναλάβει” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Από το βήμα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης τονίζει ότι “Είμαστε εδώ για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση, τώρα”.

Όπως ανέφερε “Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%”.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι “δεν φυτεύτηκα στην ηγεσία του κόμματος, αλλά από τα μέλη του κόμματος”, και ανακοίνωσε ότι πάει σε νέες εκλογές για ηγεσία του κόμματος.

“Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος.Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο.Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”, υπογράμμισε.

“Σε ένα κόσμο που η τεχνολογική πρόοδος θα μπορούσε και θα έπρεπε να εξασφαλίζει τη συλλογική ευημερία, οι ανισότητες διευρύνονται: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τα μεσαία στρώματα συμπιέζονται χάνοντας ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούσαν αυτονόητο, ενώ  τα λαϊκά στρώματα παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις, χωρίς ελπίδα και προοπτική”, είπε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι, “ο πραγματικός εχθρός των λαών της Ευρώπης είναι η μεθοδευμένη κατεύθυνση της οργής των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που δεν έχουν, προς την ακροδεξιά. Ο στόχος όσων το κάνουν αυτό είναι να μείνει άθιχτος ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού που επιχειρεί να μεταμφιεστεί σε μια κεντρώα δύναμη». Και συνέχισε: «Αυτό δηλαδή που κάνει στην Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης. Η Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα από την άνοδο της Ακροδεξιάς στις επερχόμενες Ευρωεκλογές”.

“Κρίσιμες οι ευρωεκλογές”

Άσκησε κριτική στην ΕΕ, λέγοντας πως “η αποτυχία να προβλέψει τα προηγούμενα χρόνια τις εξελίξεις μετατράπηκε στο σημερινό τέρας του στασιμοπληθωρισμού και της ακρίβειας. Μιας ακρίβειας που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα. Για τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες είναι εισαγόμενη και για τις περιφερειακές, όπως εμείς, εγχώρια γιατί από εμάς από τον Ευρωπαϊκό Νότο επιχειρούν να αντλήσουν μέσω της κερδοσκοπίας τα αναγκαία κεφάλαια τα μεγάλα ολιγοπώλια”, σημείωσε.

Κασσελάκης

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Και υποστήριξε, “Αυτή τη δομική κρίση ταυτότητας της Ε.Ε. εκμεταλλεύονται οι ακροδεξιές δυνάμεις, για να αυξήσουν δραματικά την εκλογική τους δύναμη σε εθνικές αναμετρήσεις, αλλά και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.  Και αυτή η αύξηση της επιρροής της ακροδεξιάς θα έχει τραγικές συνέπειες σε κρισιμότατες πολιτικές της Ένωσης, όπως η κλιματική και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Για όλους αυτούς τους λόγους, η κρισιμότητα των Ευρωεκλογών είναι μεγάλη για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν εθνική κυβέρνηση. Καθορίζουν όμως την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόμενα 5 χρόνια, με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε πως το κόμμα είναι το μόνο που έχει «ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το αποδείξαμε με τους αγώνες στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας στις προτάσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης”.

Είμαστε ξεκάθαρα με τη δημοκρατική Ευρώπη, για αυτό θα πετύχουμε ένα μεγάλο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και για αυτό θα στείλουμε τους καλύτερους Ευρωβουλευτές μας να δώσουν την μάχη”, ανέφερε.

Αναφορικά με το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρώπη, υποστήριξε πως, “χρειάζεται μία ΕΕ με στρατηγική αυτονομία, ζητώντας άμεσες διπλωματικές πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και ειρήνευση στην Ουκρανία”.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης κατέθεσε την πρόταση για “εκλογή του 10% των Ευρωβουλευτών από κοινές λίστες ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων”.

Για το μεταναστευτικό και την διεύρυνση της ΕΕ

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι “διεκδικούμε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου με ασφαλείς, νόμιμες διόδους και υποχρεωτική, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα 27 κράτη μέλη. Είναι η μόνη στρατηγική για να αποσυμφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου και να χτυπηθούν αποφασιστικά τα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων”

Ως προς τη διεύρυνση της ΕΕ, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ “της απονομής  καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία την Ουκρανία και Γεωργία, εφόσον εκπληρώσουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η ευρωπαϊκή ένταξη αυτών των χωρών διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και όχι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ”.

Σχετικά με την Αλβανία, έκανε έμμεση αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη, διαμηνύοντας πως “για εμάς σαφές κριτήριο της ευρωπαϊκής της προοπτικής είναι ο σεβασμός του κράτος δικαίου και ειδικά των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όπως κατοχυρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019”.

Κασσελάκης: “Κάλεσμα για ενωτική πορεία με Σοσιαλιστές και Πράσινους”

Υπογράμμισε ότι υπάρχει “ανάγκη για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να απευθύνει κάλεσμα για ενωτική πορεία στους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και την Ακροδεξιά».

Στη συνέχεια, τα βέλη του έστρεψε στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι “στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, η  υπονόμευση του κράτους δικαίου”.

“Η στρατηγική της ΝΔ πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και υποβαθμίζει το περιβάλλον. Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και των νέων ανθρώπων. Υπηρετεί ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους. Ωθεί  συνειδητά στο κλείσιμο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών με την επιβολή του τεκμαρτού φόρου. Κρατάει αποκλεισμένες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ, ενώ η πλειονότητα δεν μπορεί να πάρει ούτε δάνειο.

Τα 2/3 της αύξησης των επενδύσεων δεν είναι τίποτε άλλο από εξαγορά κόκκινων δανείων. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργούν μεγάλες ανάγκες, που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Τα ζήσαμε με τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο, αλλά και από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία”, είπε επίσης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δε μειώνει τους έμμεσους φόρους “όπως έκαναν 12 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, ζητώντας την μείωση στον ΦΠΑ.

Σημείωσε πως τα κέρδη των τραπεζών για το 2022 και 2023, ήταν 7,5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε: “Τα επιτόκια χορηγήσεων και οι προμήθειες είναι στα ουράνια και τα επιτόκια καταθέσεων σχεδόν στο μηδέν. Και σχεδιάζουν να επιβάλλουν και έξτρα μηνιαία χρέωση σε κάθε καταθετικό λογαριασμό! Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε την απόσυρση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών”.

“Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ», είπε και κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της ΝΔ, επεσήμανε σε υψηλούς τόνους: «Τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων στην ηλεκτρική ενέργεια και στα διυλιστήρια ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών. Η ΝΔ τροφοδοτεί τον πληθωρισμό απληστίας. Η ακρίβεια στην Ελλάδα εξελίσσεται σε μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος, από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους μεγάλους. Οι όποιες ελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις δεν καλύπτουν καν τις απώλειες  αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό” επισήμανε.

Ο ίδιος εξέφρασε τη στήριξη του ‘χωρίς αστερίσκους’, στις κινητοποιήσεις των αγροτών, λέγοντας πως “ο αγώνας τους αφορά την ίδια την επιβίωση της υπαίθρου και την προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής”.

Υπογράμμισε δε πως “και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κου. Μητσοτάκη βλέπουν ότι η κυβέρνησή του απαξιώνει το Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο η ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στον Άδωνι Γεωργιάδη, τον άνθρωπο που το 2013 υπερηφανευόταν ότι έκλεισε 7 νοσοκομεία και απέλυσε 2.500 ιατρούς και νοσηλευτές, αρκεί να μας δείξει τις σημερινές κυβερνητικές επιδιώξεις”. Χαρακτήρισε δε τον κ. Γεωργιάδη ‘χαμελαίωντα’.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ