Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για πολίτες άνω των 60 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για πολίτες άνω των 60 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ EUROKINISSI
Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών και με τη “βούλα” του ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην απόρριψη των αιτήσεων τόσο κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών όσο και κατά της  επιβολής προστίμου 100 μηνιαίως.
ΣτΕ-υποχρεωτικός εμβολιασμός

EUROKINISSI

ΣτΕ-υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η απόφαση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο.

dikastiko.gr

Κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ.
ΣτΕ

EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ