Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2022

Στην Ελλάδα έρχεται η Ευρωπαία Εισαγγελέας μετά τις αντιδράσεις για το “βέτο” σε δυο εισαγγελείς εφετών – Τους υπέβαλλαν σε “μεταπτυχιακού τύπου πανεπιστημιακή εξέταση”!

Από τις 28 Ιουνίου που υποβλήθηκαν σε συνέντευξη μέσω τηλεδιάσκεψης οι δυο Έλληνες εισαγγελείς για τους οποίους ζητήθηκαν “επιπλέον στοιχεία” η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έχει απαντήσει (μέχρι χθες το απόγευμα) αν τελικά θα αποδεχθεί καθ΄ ολοκληρίαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για τους εισαγγελείς πουν θα επικουρούν τον Έλληνα Ευρωπαίο εισαγγελέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην Ελλάδα έρχεται η Ευρωπαία Εισαγγελέας μετά τις αντιδράσεις για το “βέτο” σε δυο εισαγγελείς εφετών – Τους υπέβαλλαν σε “μεταπτυχιακού τύπου πανεπιστημιακή εξέταση”! ypourgeio

Στην Αθήνα έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Codruta Kövesi, προκειμένου να συναντηθεί με την ομάδα των Ελλήνων εισαγγελέων που θα επικουρούν τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Δημ.Zημιανίτη. Παράλληλα αναμένεται να επιχειρήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτα.

Ευρωπαία Εισαγγελέας: Έρχεται Ελλάδα μετά το "βέτο" σε 2 εισαγγελείς Ευρωπαία Εισαγγελέας: Έρχεται Ελλάδα μετά το "βέτο" σε 2 εισαγγελείς

Αν και το περίβλημα της συνάντησης θα είναι – προφανώς – η επιτάχυνση εφαρμογής του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα στη χώρα μας , το βασικό αντικείμενο της κυοφορούμενης επίσκεψης εκτιμάται ότι θα είναι η προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές – στην Ελλάδα- εντυπώσεις για το βέτο στις 2 από τις 7 ομόφωνες επιλογές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας για τους εισαγγελείς που θα επικουρούν τον Δημ. Ζημιανίτη.

Ευρωπαία Εισαγγελέας: Έρχεται Ελλάδα μετά το "βέτο" σε 2 εισαγγελείς

Κι αυτό γιατί η αλήθεια είναι πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και δυσαρέσκεια για τη στάση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σχετικά με το βέτο στους δυο εισαγγελείς Εφετών , Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη, για τους οποίους (αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς την με 11-0 ψήφους απόφαση του ΑΔΣ) ζήτησε περισσότερα στοιχεία. Μάλιστα τότε διατυπώθηκαν και έμμεσες αιχμές κατά του κ.Ζημιανίτη, ο οποίος έχει το ρόλο (εκ των αποφάσεων -13-2020 – της Ολομέλειας του οργάνου ) να δώσει όλες τις πληροφορίες για τις επιλογές του Ανωτάτου Δικαστικού οργάνου της χώρας μας.

Σε επιστολή του δε που αποκάλυψε το dikastiko.gr προς την ευρωπαία εισαγγελέα ο κ. Τσορμπατζόγλου, απάντησε πως δέχεται να δώσει προφορική συνέντευξη στα μέλη της Επιτροπής «εφόσον μέχρι τώρα απέτυχε ο νεότερος μεν, διακεκριμένος δε, συνάδελφός μου κύριος Δημήτριος Ζημιανίτης να σας ενημερώσει θεσμικά».

Ευρωπαία Εισαγγελέας: Έρχεται Ελλάδα μετά το "βέτο" σε 2 εισαγγελείς

Εξέταση πανεπιστημιακού χαρακτήρα

Στις 28 Ιουνίου οι εισαγγελείς Εφετών Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη (μετά την αποδοχή του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας) υποβλήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέντευξη από 5μελές όργανο που αποτελείται από εισαγγελείς της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και της Αυστρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρότι οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί (με μεγάλη εμπειρία, ανωτέρου βαθμού και με μεγάλη προϋπηρεσία) υποβλήθηκαν ουσιαστικά, σε “πανεπιστημιακού τύπου εξέταση για νομικά θέματα”(!!!) σχετιζόμενα με τυχόν προβλήματα προβλήματα στο μέλλον για την εφαρμογή του θεσμού , αποδέχτηκαν να το κάνουν – όπως λένε αρμόδιες πηγές- “για να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας τους”.

Παρότι δε έχουν περάσει πάνω από 15 ημέρες η απάντηση του συμβουλίου δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα (τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα).

Ανοχή;

Δεν αποκλείεται βέβαια την απάντηση να κομίσει η ίδια η κα Kövesi στις ελληνικές αρχές. Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με 11 ψήφους υπέρ και 0 κατά επέλεξε τους 7 εισαγγελικούς λειτουργούς , δηλαδή:

-την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαρία Μαλλούχου,

-τους Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη και

-τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Νικόλαο Ορνεράκη, Πόπη Παπανδρέου, Χαρίκλεια Θάνου και Διονύσιο Μουζάκη.

Το βέτο της ευρωπαίας εισαγγελέα όμως αφορούσε τους δυο ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό σύμφωνα με πληροφορίες, προκαλώντας αναταραχή, όσο κι αν αποτελεί δικαίωμά της να κάνει την τελική επιλογή. Κι αυτό γιατί απλώς φάνηκε σαν η ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου της χώρας να τίθεται εν αμφιβόλω.

Δεν αποκλείεται λοιπόν η έλευση της κας Kövesi να αφορά σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων ή ακόμα και επίτευξης ανοχής για τυχόν κόψιμο των δυο Ελλήνων εισαγγελέων.

Ευρωπαία Εισαγγελέας: Έρχεται Ελλάδα μετά το "βέτο" σε 2 εισαγγελείς

Η απάντηση

Υπενθυμίζεται επίσης , όπως έγραψε προ καιρού το dikastiko.gr, πηγές της ευρωπαϊκής εισαγγελίας αναφέρουν ότι δεν αμφισβητείται, σε καμία περίπτωση, η κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και το θέμα που έχει προκύψει είναι περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό. Ότι δηλαδή από το βιογραφικό που ζητήθηκε να στείλουν και οι 7 εισαγγελείς που επιλέχθηκαν (στην αγγλική γλώσσα) φαίνεται σε αυτό των δύο εφετών να λείπουν στοιχεία που εμπεριέχονταν στο φάκελο που προσκόμισαν στο ΑΔΣ. Εν ολίγοις ζητούνται διευκρινίσεις και αυτό σε καμία περίπτωση, επισημαίνουν, δεν συνιστά αμφισβήτηση ούτε των εισαγγελικών λειτουργών ούτε του Δικαστικού Συμβουλίου. Προσθέτουν δε ότι επειδή οι υποθέσεις ευρωπαϊκής απάτης εκδικάζονται στη χώρα μας από το Εφετείο είναι λογικό να ζητείται από τους εισαγγελείς εφετών και μόνο να αναφέρουν αν έχουν εμπειρία σε τέτοιες δίκες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ