Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Στο δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα: “Καμπάνα” για την ασφάλεια των πτήσεων – Η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει τις απαραίτητες τεχνολογίες

Η Επιτροπή παραπέμπει στο ΔΕΕ την Ελλάδα και άλλες δύο χώρες που δεν εφάρμοσαν τις απαιτούμενες τεχνολογίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα: “Καμπάνα” για την ασφάλεια των πτήσεων – Η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει τις απαραίτητες τεχνολογίες Freepik

Η Επιτροπή αποφάσισε την Παρασκευή 15 Ιουλίου να παραπέμψει την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Σλοβακία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επειδή δεν παρέχουν και δεν λειτουργούν υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης κατάλληλα εξοπλισμένων αεροσκαφών που πετούν στον εναέριο χώρο ευθύνης τους.

Η προθεσμία που είχαν λάβει οι πάροχοι υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας για τη λειτουργία των υπηρεσιών ζεύξης δεδομένων έχει λήξει και η έλλειψη εξοπλισμού σε ορισμένα κέντρα ελέγχου εμποδίζει ουσιαστικά τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών, οι οποίοι όφειλαν επίσης να εξοπλιστούν με την τεχνολογία αυτή, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων.

Η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει τον Μάιο του 2020 και απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες τον Ιούλιο του 2021. Δεδομένου ότι τα εν λόγω κράτη μέλη εξακολουθούν να παραβιάζουν τον κανονισμό, η Επιτροπή αποφάσισε τώρα να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο. 

Ελευθέριος Βενιζέλος

Eurokinissi

Τι είναι τα συστήματα ζεύξης δεδομένων που οδήγησαν την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ

Τα συστήματα ζεύξης δεδομένων χρησιμοποιούνται για την αποστολή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών και ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και συμπληρώνουν τις παραδοσιακές φωνητικές επικοινωνίες που χρησιμοποιούνται μεταξύ του πιλοτηρίου και των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Η ανάπτυξη αυτής της διαλειτουργικής τεχνολογίας στην Ευρώπη είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επικοινωνιών μεταξύ των πιλότων και των ελεγκτών, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα και την ασφάλεια του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Κάθε κράτος μέλος υποχρεούται από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΚ) 29/2009, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της ΣΕΕ, να λάβει μέτρα ώστε οι πάροχοι υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας να είναι σε θέση να παρέχουν και να λειτουργούν τέτοιες υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ