Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

“Ποινικός λαϊκισμός”: Πώς μία δικαστική απόφαση για έναν “επιφανή” κατηγορούμενο δίχασε τον δικαστικό και δικηγορικό κλάδο και πυροδότησε πολιτικές αντιδράσεις

Οι ψύχραιμες φωνές που ζητούν η απόφαση για την αποφυλάκιση Λιγνάδη να μην αποτελέσει απαρχή για έναν ιδιότυπο δικαστικο-πολιτικό «εμφύλιο».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ποινικός λαϊκισμός”: Πώς μία δικαστική απόφαση για έναν “επιφανή” κατηγορούμενο δίχασε τον δικαστικό και δικηγορικό κλάδο και πυροδότησε πολιτικές αντιδράσεις Unsplash

Μία δικαστική απόφαση, ένας “επιφανής” κατηγορούμενος, ο “ποινικός λαϊκισμός” και οι αντιδράσεις: Το διακύβευμα της αποφυλάκισης Λιγνάδη προκάλεσε… μπόρα. Μία εύθραυστη ισορροπία δείχνει να επικρατεί μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων.

Το βράδυ του Σαββάτου εκδόθηκε μία ανακοίνωση- καταπέλτης του Δ.Σ. της ΕνΔΕ όπως έγραψε το dikastiko.gr. Σε αυτήν γινόταν λόγος για «ωμή απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης σε εκκρεμή υπόθεση» και αναφερόταν ότι «ο εκφοβισμός των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης δεν θα περάσει και κάνει λόγο για υποκινούμενες αντιδράσεις και πολιτικές σκοπιμότητες»

Όπως κατήγγειλε το Δ.Σ. της ΕΝΔΕ «παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα λαϊκά Δικαστήρια, που δυστυχώς είχε προβλέψει πως θα “στηθούν”, άγεται στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των Μελών της Ένωσης μας και Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και ειδικώς της Προέδρου αυτής, ενέχει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες και είναι ξεκάθαρα ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ απ’ αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς».

Παράλληλα τόνιζε ότι «η απαξίωση αυτών (θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους, απ’ αυτούς που κινούνται στην κινηματική λογική παρελθόντων ετών, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πόλωση και το διχασμό, απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ακόμα κρατικός μηχανισμός ενταγμένος στους σχεδιασμούς τους» επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι «ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός των εκπροσώπων της δεν θα περάσει».

Και καλούσε «τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν θέση και να καταδικάσουν τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα για την ευνομούμενη πολιτεία μας».

"Ποινικός λαϊκισμός"

ende/freepik

Η αντίδραση της μειοψηφίας

Για μετατροπή της ΕνΔΕ σε βραχίονα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου έσπευσε να κάνει λόγο ο επικεφαλής της μειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών. «Ξεκάθαρα πλέον λαμβάνει θέση επιθετική εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και μάλιστα φτάνει στα ακραία όρια θεσμικής αμετροέπειας με το να καλεί τα πολιτικά κόμματα να λάβουν θέση» ανέφερε ο Χριστόφορος Σεβαστίδης.

«H χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης είναι μία πρωτοφανής στα χρονικά κομματική τοποθέτηση. Χρειάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν να υπερασπιστούμε συναδέλφους από τη στοχοποίηση που δέχτηκαν σε προσωπικό επίπεδο από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Οι ανακοινώσεις μας δεν έλαβαν ποτέ τον χαρακτήρα συλλήβδην πολιτικής καταδίκης προφανώς διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της Ένωσης» τόνισε.

"Ποινικός λαϊκισμός"

dikastiko

“Ποινικός λαϊκισμός”: Οι πολιτικές διαστάσεις

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε της απόφασης απελευθέρωσης Λιγνάδη με αιχμή του δόρατος βάσει ποιου νόμου ελήφθη.

Η κυβέρνηση μιλούσε για διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το νόμο Παρασκευόπουλου. Η αντιπολίτευση εστίασε στο γεγονός πως δεν ήταν ο νόμος Παρασκευόπουλου αφήνοντας εκτός τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα.

Όπως αποκάλυψε πάντως στο dikastiko.gr ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης πρόκειται για μία πρόβλεψη που ίσχυε ήδη από το 2010 και δεν σχετίζεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

"Ποινικός λαϊκισμός"

eurokinissi

«Οι δικαστικές αποφάσεις, ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι με αυτές, είναι σεβαστές και εκφράζουν την κρίση του φυσικού δικαστή, που είναι ο μόνος θεσμικά αρμόδιος να κρίνει, έχοντας ταυτόχρονα και το βάρος να αιτιολογήσει την κρίση του.

Σε ένα κράτος δικαίου κανένας δεν έχει το θεσμικό δικαίωμα να βιάζεται για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασθείς κατηγορούμενος, πολύ δε περισσότερο όταν η επιβληθείσα ποινή ανήκει σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο και μετά από έφεση υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αλλάξει, να μειωθεί η ποινή ή και να αθωωθεί ο κατηγορούμενος.

Το τεκμήριο αθωότητας επιβάλει υπομονή για τη δευτεροβάθμια κρίση. Οι εκρήξεις και ο θυμοί δεν είναι καλοί σύντροφοι σε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη κοινωνία…» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ