Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Στο ΣτΕ η προσφυγή για καταβολή παραβόλου 20.000 ευρώ για συμμετοχή στις ευρωεκλογές: Αντισυνταγματικός ο νόμος, λέει ο πρόεδρος του κόμματος “Κίνημα 21”

Ζητάει να ακυρωθεί η σχετική διάταξη. Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 2 Απριλίου 2024.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο ΣτΕ η προσφυγή για καταβολή παραβόλου 20.000 ευρώ για συμμετοχή στις ευρωεκλογές: Αντισυνταγματικός ο νόμος, λέει ο πρόεδρος του κόμματος “Κίνημα 21” (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το θέμα που προβλέπει νόμος του 2024 για καταβολή παραβόλου 20.000 ευρώ στις επικείμενες ευρωεκλογές έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα 21» Zώης Μπέχλης ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 5083/2024 κατά  το σκέλος εκείνο που προβλέπει ότι τα κόμματα προκειμένου να συμμετέχουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές (9 Ιουνίου 2024) πρέπει να καταβάλλουν παράβολο 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 5083/2024 το κάθε κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων που θα υποβάλλει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, πρέπει μαζί να καταθέσει ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το παράβολο η αίτηση συμμετοχής του στις Ευρωεκλογές θεωρείται απαράδεκτη. Το ποσό του παραβόλου  επιστρέφεται εφόσον οι συνδυασμοί τους κόμματος λάβουν ποσοστό 1,5% τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Καταβολή παραβόλου 20.000 ευρώ στις επικείμενες ευρωεκλογές: Να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη – Οικονομική αδυναμία, δηλώνει ο Ζ. Μπέχλης

Ο προσφεύγων, απόστρατος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος στις προηγούμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές έλαβε 35.000 ψήφους, επισημαίνει ότι έχει οικονομική αδυναμία να εξεύρει το ποσό του παραβόλου. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο νόμος για τις Ευρωεκλογές ως προς το σκέλος της επιβολής του παραβόλου είναι αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας και το εκλογικό δικαίωμα των πολιτών. Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 2 Απριλίου 2024.

Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο

Όπως αναφέρει το επίμαχο άρθρο του σχετικού νόμου «στην πρόταση κάθε συνδυασμού επισυνάπτεται ηλεκτρονικό παράβολο ποσού είκοσι χιλιάδων (20.000,00) ευρώ, η έλλειψη του οποίου καθιστά την πρόταση απαράδεκτη. Το ποσό αυτό επιστρέφεται στα κόμματα ή τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, των οποίων οι συνδυασμοί έλαβαν ποσοστό ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1,5%) τουλάχιστον του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται έως πενήντα (50) ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών. Αν η ημερομηνία αυτή είναι μεταξύ της Μεγάλης Πέμπτης και της Δευτέρας του Πάσχα, τότε η προθεσμία παρατείνεται έως και την Τετάρτη μετά από το Πάσχα. Πέντε (5) ημέρες μετά από την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους υποψηφίους που προτάθηκαν νόμιμα κατά συνδυασμούς, όπως αυτοί δηλώθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ομοίως, αν η καταληκτική ημερομηνία ανακήρυξης είναι μεταξύ της Μεγάλης Πέμπτης και της Δευτέρας του Πάσχα, η καταληκτική ημερομηνία ανακήρυξης παρατείνεται έως και την Τετάρτη μετά από το Πάσχα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ