Τετάρτη 01 Μαϊου 2024

Στο ΣτΕ οι δικηγόροι για το φορολογικό: Προσφεύγουν μαζί με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα

Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ. “Συνιστά την πρώτη διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του φοροληστρικού νόμου” αναφέρει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο ΣτΕ οι δικηγόροι για το φορολογικό: Προσφεύγουν μαζί με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Επισήμως στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα βρεθούν οι δικηγόροι για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Εκεί θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη της διάταξης για τον νέο τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, ενώ ήδη υπάρχουν συνεννοήσεις για κοινό μέτωπο μαζί με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ενεργοποίηση της κατάθεσης προσφυγής, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από τους ελεύθερους επαγγελματίες ήρθε – όπως λένε – μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για το τεκμαρτό εισόδημα, της «πρώτης διοικητικά προσβλητέας πράξης εφαρμογής του φοροληστρικού νόμου».

Όπως αναφέρεται η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου.

Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας «αποφάσισε μετά τη σημερινή έκδοση της υπ’ αριθμ. Α.1055/2024 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), να προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ. Η άνω κανονιστική απόφαση συνιστά την πρώτη διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του φοροληστρικού νόμου (Ν. 5073/2023).

Η Συντονιστική Επιτροπή θα συντονίσει τη δράση της με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς για την από κοινού δικαστική προσφυγή, σε υλοποίηση της υφιστάμενης απόφασης του Συντονιστικού τους οργάνου».

Δ. Βερβεσός: «Μας τσουβαλιάζουν» – «Είναι αντισυνταγματικό» είχε αναφέρει κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή

Την αντισυνταγματικότητα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είχαν εξαρχής επισημάνει οι δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτι που είχε καταγραφεί και σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε πει πως «η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;».

Ο κ. Βερβεσός παρέπεμψε και σε κρίσεις του ΣτΕ όπου έχει αποφανθεί πως δεν υπάρχει σύγκριση φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος καθενός.

«Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. ‘Αρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

«Από που και ως που ο μέσος όρος του ΚΑΔ, μπορεί να αποτελεί τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία; Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, γιατί ο δικηγόρος δεν έχει τριετίες ή δεν εργάζεται καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα, και συνεπώς δεν μπορεί με τον μέσο όρο του τζίρου, να συγκρίνεται ο δικηγόρος που έχει αβέβαιο εισόδημα με τον μισθωτό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ