Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024

Στον Άρειο Πάγο οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο – Τι λένε σε επιστολή τους

Δίκαιη πολιτική ή δικαστική λύση διεκδικούν οι οικογένειες που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Αναφορά προς τον Άρειο Πάγο, όπου καταγγέλλουν ότι πρόκειται για την πιο αδικημένη κατηγορία δανειοληπτών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον Άρειο Πάγο οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο – Τι λένε σε επιστολή τους

Για οικονομική αλλά και ψυχολογική εξάντληση κάνει λόγο το Πανελλήνιο Σωματείο Συλλόγων Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, ο οποίος απηύθυνε αναφορά στον Άρειο Πάγο.

Σε αυτήν, τονίζουν προς την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου πως «από τον κύκλο των χιλιάδων δανειοληπτών η χρόνια δικαστική αξίωσή τους (η οποία πλέον βρίσκεται σε τελικό στάδιο, Άρειο Πάγο) έχει επιφέρει – μεταξύ άλλων – εξάντληση οικονομική αλλά και ψυχολογική».

Ωστόσο, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι «θα επιμείνουν στη δικαστική οδό καθώς διαχρονικά η ζητούμενη δίκαιη πολιτική λύση έμενε μόνο στις εξαγγελίες ή υπό μορφή επερωτήσεων στη Βουλή, δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα»

Και τονίζουν: «Φτάνει πια! Οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι η πιο αδικημένη κατηγορία καταναλωτών – δανειοληπτών, καθώς ενώ έχουν βρεθεί να αποπληρώνουν (η πλειοψηφία) με συνέπεια το δάνειό τους  το υπολειπόμενο κεφάλαιο αυξάνεται αντί να μειώνεται».

Παράλληλα, δεκάδες οικογένειες δηλώνουν πως έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον ενόψει του επερχόμενου κύματος πλειστηριασμών. Προ μηνών το Πολυμελές Πρωτοδικείο των Αθηνών, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr  γύρισε την πλάτη του στις τράπεζες και υιοθέτησε την άποψη της μειοψηφίας της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου για την δυνατότητα ελέγχου καταχρηστικότητας των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο.

Όλη η επιστολή – αναφορά προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου από τους δανειολήπτες

Όπως αναφέρουν εκ μέρους των χιλιάδων δανειοληπτών η χρόνια δικαστική αξίωσή τους (η οποία πλέον βρίσκεται σε τελικό στάδιο, Άρειο Πάγο), επικρατεί ανησυχία σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καθώς μιλούν για ένα αβέβαιο μέλλον μπροστά στο επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών.

Και τονίζουν:

«Εκδικάστηκε στις 13-1-2020 η με αριθμό 6241/537/2018 υπό αρ. πιν. 30 ενώπιον του Α1 Τμήματος του Δικαστηρίου Σας αίτηση αναίρεσής (περί των δανείων με αναφορά αξίας σε ελβετικό φράγκο) και το σωματείο μας είναι και αυτό διάδικο, όπως και χιλιάδες δανειολήπτες- μέλη μας.

Τα μέλη μας είναι ανήσυχα ενόψει τόσο των αποφάσεων του ΔΕΕ που είναι υπέρ της δικαίωσής μας όσο και των αποφάσεων πρωτοβάθμιων δικαστηρίων που αναστέλλουν την έκδοση οριστικής απόφασης επί ατομικών αγωγών και ανακοπών μέχρι να εκδοθεί απόφαση εκ του ΔΕΕ περί των ερωτημάτων που έχει υποβάλλει το ΠΠρΑθ 1599/2020.

Δεν επαναπαυόμαστε όμως και προσδοκούμε φυσικά στην απεύθυνση από τον ΑΠ, από το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο της Ελληνικής Δημοκρατίας, προς το ΔΕΕ των αντίστοιχων και ορθών ερωτημάτων περί της εφαρμογής της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ υπό το Ν. 2251/1994.

Γνωρίζουμε ότι η κρίση του Σεβαστού Δικαστηρίου Σας θα τάμει με απόλυτη δικαιοσύνη την υπό κρίση υπόθεση».

Για το Δ.Σ. ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.

Ο Πρόεδρος

Νίκος Κοτσιφάκης»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ