Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023

Συγκλονίζει η μητέρα του Άλκη Καμπανού: “Μεγάλη ηθική δικαίωση, αλλά δεν γυρίζει πίσω το παιδί μου” – Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 12 κατηγορούμενους- ΒΙΝΤΕΟ

Στο άκουσμα των ποινών φίλοι και συγγενείς του Άλκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συγκλονίζει η μητέρα του Άλκη Καμπανού: “Μεγάλη ηθική δικαίωση, αλλά δεν γυρίζει πίσω το παιδί μου” – Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 12 κατηγορούμενους- ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης να επβάλλει ποινή των ισοβίων στους 7 από τους 12 κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και για τον τραυματισμό των δύο φίλων του, αναφέρθηκε η μητέρα του 19χρονου έξω από το κτίριο και στους δημοσιογράφους.

«Μπράβο στην ελληνική δικαιοσύνη. Είναι μία μεγάλη ηθική δικαίωση για την οικογένειά μου, αλλά το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω» είπε η μητέρα του φοιτητή, η δολοφονία του οποίου το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022, είχε συνταράξει το πανελλήνιο.

Η ποινή στους καταδικασθέντες

Την ποινή των ισοβίων στους 7 από τους 12 κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες, το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Στο άκουσμα των ποινών φίλοι και συγγενείς του Άλκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Οι ποινές στους 12

Στη συνέχεια και μετά από σύντομη διακοπή, το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές στους 12 καταδικασθέντες:

 • Στον 1ο, συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
 • Στον 2ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 3ο και στον 4ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών
 • Στον 5ο, συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
 • Στον 6ο, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 7ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 8ο, συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών
 • Στον 9ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 10ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών
 • Στον 11ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
 • Στον 12ο, συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)

Μητέρα Άλκη Καμπανού: Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό για τους 12 κατηγορούμενους.

Ειδικότερα, το δικαστήριο υιοθέτησε την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, είχαν ζητήσει τη μείωση της επικείμενης ποινής, σύμφωνα με το άρθρο 133 ΠΚ περί ποινικής μεταχείρισης νεαρών (κάτω των 25 ετών) δραστών που λογίζεται ως ελαφρυντικό.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις, εισηγήθηκε για 7 από τους 12 που καταδικάστηκαν για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Για τους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες η εισαγγελική λειτουργός προτείνει πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις (με εκτιτέα τα 20 έτη). Προηγουμένως το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ελαφρυντικές περιστάσεις, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν

Όλοι, εκτός από τον 1ο, ζήτησαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, καθώς όλοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Τέσσερις (1ος, 2ος, 3ος και 9ος) ζήτησαν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και οι υπόλοιποι το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Οι 7 από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για την ανθρωποκτονία του Άλκη και 5 για συνέργεια. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Α.Β, με ενδεχόμενο δόλο, κρίθηκαν ένοχοι 5 και για συνέργεια 7.

Κατά πλειοψηφία (5-2), ο ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δ.Κ, με ενδεχόμενο δόλο, και οι υπόλοιποι για συνέργεια. Οι δύο τακτικές δικαστές που μειοψήφησαν έκριναν ότι η πράξη έπρεπε να χαρακτηριστεί ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Επιπλέον, κρίθηκαν ένοχοι και οι 12 για συμπλοκή, οι 9 για κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες και για οπλοφορία, οι 7 για οπλοχρησία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ