Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τελικό σχέδιο για την «συνεπιμέλεια» : 1/3 του χρόνου, έγγραφη συμφωνία για αλλαγή διαμονής, ρήτρες κακής άσκησης της επιμέλειας

Η πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής πάντως με τις όποιες αλλαγές έγιναν ή θα γίνουν όταν τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο μετά από 37 χρόνια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τελικό σχέδιο για την «συνεπιμέλεια» : 1/3 του χρόνου, έγγραφη συμφωνία για αλλαγή διαμονής, ρήτρες κακής άσκησης της επιμέλειας

10 μέρες τον μήνα ή 4 μήνες το χρόνο θα βλέπει – κατά ελάχιστον , το παιδί του ένας γονέας που δεν ασκεί την επιμέλεια ανήλικου παιδιού διαζευγμένων γονέων.

Οι ιστορικές αλλαγές στο οικογενειακό Δίκαιο φαίνεται ότι θα ληφθούν με διακομματική συναίνεση καθώς το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους τους από τον Κωστα Τσιάρα  σε δυο συναντήσεις τυγχάνει – καταρχήν- αποδοχής.

Θετική στάση φαίνεται να τηρούν ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ με επιμέρους επιφυλάξεις και υπό την αίρεση εγκρίσεως από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους.

Επιπλέον η κ. Γιαννακοπούλου θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην μειωθεί η διατροφή εφόσον αυξάνεται ο χρόνος που έχει το παιδί ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια.

Η πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής πάντως με τις όποιες αλλαγές έγιναν ή θα γίνουν όταν τεθεί – το επόμενο διάστημα- σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο μετά από 37 χρόνια, όταν το 1983 είχαν γίνει οι βασικές και ριζικές αλλαγές του από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες από τις κομβικές αλλαγές είναι:

-Το παιδί θα έχει επικοινωνία τουλάχιστον το 1/3 της βδομάδας , του μήνα ή του έτους με τον γονέα που δεν εχει την επιμέλεια (προηγουμένως τον καθόριζε ελευθέρως το δικαστήριο)

-Για να αλλάξει τόπο διαμονής το παιδί θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη συμφωνία των δυο γονέων άλλως μόνο με δικαστική απόφαση

-Έγγραφη συμφωνία απαιτείται και το θρήσκευμα, την ονοματοδοσία , ζητήματα υγείας και εκπαίδευσης

-Δεν πέρασε η πρόταση για 50-50 εναλλασσόμενη επιμέλεια και τοπο διαμονής.

Ρήτρες (ακόμα και) αφαίρεσης

Πρόκειται πιθανότατα για ένα από πιο ευαίσθητα νομοσχέδια καθώς ρυθμίζει ζητήματα με άμεση επιρροή στις παιδικές ψυχές.

Με αυτό, επίσης:

-Εισάγεται όμως και ο όρος της κακής άσκησης της επιμέλειας

-Αν ο ένας γονέας δεν επιτρέπει στον άλλο να δει το παιδί

-Προκαλείται η γονική αποξένωση

-Συνεκτιμάται από το δικαστήριο και οδηγεί ακόμα και σε αφαίρεση της επιμέλειας

-Αν ασκείται όμως ενδοοικογενειακή βία τότε αφαιρούνται από τον άλλο γονέα όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το νόμο

Θα υπάρξει και μεταβατικός χρόνος δυο ετών ώστε να προσαρμοστούν και οι υποθέσεις του παρελθόντος και επιτέλους να λυθούν προβλήματα που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο και κυρίως παιδιά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ