Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Τέμπη ένας χρόνος μετά: Η αποχή των δικηγόρων και το υπόμνημα της Ολομέλειας στον ανακριτή Λάρισας – Νεκρώνει η χώρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ – ΒΙΝΤΕΟ

Η κραυγή των συγγενών για δικαίωση των 57 ψυχών που χάθηκαν. Στην ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια, Χρ. Σαλάππα καλούνται ανήμερα της επετείου 23 κατηγορούμενοι μη πολιτικά πρόσωπα για τη σύμβαση 717.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη ένας χρόνος μετά: Η αποχή των δικηγόρων και το υπόμνημα της Ολομέλειας στον ανακριτή Λάρισας – Νεκρώνει η χώρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Η χώρα πενθεί καθώς σήμερα είναι η ώρα της θλιβερής επετείου όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών, το απίστευτο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τις ζωές 57 ατόμων.

Στη σκιά των συνεχιζόμενων ερευνών για την τραγωδία, με πλέον πρόσφατη και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη όπου ζήτησε να εξεταστούν εκτός των άλλων ενδελεχώς και όλες οι καταγγελίες και τα πορίσματα πραγματογνωμόνων από τους συγγενείς των οικογενειών των θυμάτων, η χώρα «παγώνει» το χρόνο σήμερα και στρέφεται στα Τέμπη.

Μεταξύ αυτών δικηγόροι, δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι όπου δίνουν το παρών στη θλιβερή επέτειο, σκύβουν στις πληγές των οικογενειών των θυμάτων και ζητούν να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και η Δικαιοσύνη να οδηγήσει στις αιτίες και τους υπαίτιους του δυστυχήματος.

Πέραν των άλλων αιτημάτων, η ΑΔΕΔΥ προχωράει στην απεργιακή κινητοποίηση με αιχμή του δόρατος την τραγωδία. «Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» αναφέρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία.

Ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών: Το υπόμνημα των Δικηγορικών Συλλόγων

Καθολική αποχή  των μελών του αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, ενώ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει αποφασίσει 3ωρη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους κατά τις ώρες 12 μ.μ. έως και 3 μ.μ.

Στο πλαίσιο της θλιβερής επετείου οι δικηγόροι έχουν προγραμματίσει την κατάθεση υπομνήματος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα ως νομιμοποιηθέντων διαδίκων στην διενεργούμενη προανάκριση, ενώ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και κατάθεση στεφάνου στον τόπο του δυστυχήματος.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, όπου προχωρούν σε συγκέντρωση, με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος να έχει προαναγγείλει «ραντεβού» στις 10 π.μ. έξω από το ΣτΕ.

Ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών

Eurokinissi

Η κλήση από την Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια

Η συγκυρία φέρνει ένα χρόνο μετά την τραγωδία να περνούν σήμερα το κατώφλι της Ελληνίδας Ευρωπαίας Ανακρίτριας, Χριστίνας Σαλάππα 23 κατηγορούμενοι μη πολιτικά πρόσωπα για τη σύμβαση 717.

Ειδικότερα, έχουν κληθεί σε απολογία σχετικά με τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται, ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Στα 23 πρόσωπα, τα οποία αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για την απολογία τους, είναι 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, που κατηγορούνται για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους κατά περίπτωση, 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας που αντιμετωπίζουν κατα περίπτωση τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Η πορεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και η δικογραφία από την Εισαγγελία Λάρισας

Στις 11 Μαρτίου αναμένεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου ολοκλήρωσε προ ημερών τις εργασίες της εν μέσω μίας θυελλώδους συνεδριάσεως όπου συνοδεύτηκε με αποχώρηση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νέα δεδομένα φέρνει, ωστόσο, η ανακοίνωση πως το υλικό που έχει στην κατοχή της η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας θα διαβιβαστεί στα μέλη και το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

«Με δεδομένο ότι ενημερωθήκαμε ότι μέλη της εξεταστικής επιτροπής έχουν υποβάλλει αιτήματα στο Προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής (ΣΥΡΙΖΑ περί παράτασης των εργασιών της εξεταστικής, ΚΚΕ για νέα συνεδρίαση) για την ενημέρωση σας, σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω υλικό δεν έχει παραληφθεί από τη Βουλή και συνεπώς τη γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των συγγενών τους, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε απολύτως θεσμικά με γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας», σημειώνουν πηγές που πρόσκεινται στο προεδρείο της επιτροπής, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι μετά την παραλαβή των στοιχείων, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που κατά πάγια πρακτική ακολουθείται σε δικογραφίες μείζονος ενδιαφέροντος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν», τονίζουν.

Και καταλήγουν υποστηρίζοντας ότι, «μετά την παραλαβή των στοιχείων τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέν υλικό από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση, προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμά τους».

Το χρονικό της εθνικής τραγωδίας

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου 2023, η επιβατική αμαξοστοιχία που πραγματοποιεί το νυχτερινό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συγκρούεται μετωπικά με εμπορικό συρμό στην περιοχή των Τεμπών. Οι 350 μισοκοιμισμένοι επιβάτες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, ξυπνάνε από το απότομο φρενάρισμα και τον εκκωφαντικό ήχο της πρόσκρουσης. Σύντομα τα πρώτα βαγόνια τυλίγονται στις φλόγες. Κάποιοι καταφέρνουν να βγουν από τους εκτροχιασμένους συρμούς, σπάζοντας τα τζάμια. Ακολουθεί πανικός.

Οι εικόνες που αντίκρισαν οι διασωθέντες, μόλις βγήκαν από τα βαγόνια, ήταν απίστευτες. Υπήρχαν παντού φλόγες, άνθρωποι τραυματισμένοι, άλλοι να φωνάζουν και να καλούν σε βοήθεια.

Μέχρι τις 12:00 είχαν φθάσει στο σημείο πυροσβέστες και ασθενοφόρα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, κάποιοι μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και άλλοι στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Τα νοσοκομεία της περιοχής άνοιξαν εκτάκτως, ενώ σε «συναγερμό» βρίσκονταν ορισμένα νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά και το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη ανακοίνωση της Hellenic Train, η οποία έκανε γνωστό ότι 350 άτομα επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

 • Μέχρι τις 02.00 το πρωί είχαν απεγκλωβιστεί 15 νεκροί
 • Λίγο πριν τις 03.00 ήρθε και η πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η οποία έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 85 τραυματίες.
 • Λίγο πριν τις 05.00 το πρωί έγινε γνωστό ότι ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και ο κλειδούχος της γραμμής, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας.
 • Λίγα λεπτά μετά τις 06:00 από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκαν 32 νεκροί και 85 τραυματίες, από τους οποίους παρέμεναν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.
 • Στις 07.00 το πρωί ο δήμαρχος Τεμπών μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αποκάλυψε πως μετά την σύγκρουση, στα πρώτα τρία βαγόνια αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες που ίσως έφταναν και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου.
 • Στις 10.00 το πρωί ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνει δημόσια για τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος ότι θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές.
 • Μία ώρα αργότερα γίνεται γνωστό ότι ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.
 • Παράλληλα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια.
 • Λίγο μετά τις 11:20 έγινε γνωστό ότι συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.
 • Λίγο πριν τις 13:00 ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας, δηλώνοντας: “Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι πως θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο“.
 • Στην εθνική τραγωδία των Τεμπών έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ