Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Τέμπη-“Ο κύβος ερρίφθη”: Ορίστηκαν οι δυο εφέτες ανακριτές – Αναλαμβάνουν άμεσα τις ανακρίσεις για την τραγωδία – ΒΙΝΤΕΟ

Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας ορίστηκαν ο εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης ως τακτικός ανακριτής με αναπληρώτρια την Σοφία Λυμπεριάδου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη-“Ο κύβος ερρίφθη”: Ορίστηκαν οι δυο εφέτες ανακριτές – Αναλαμβάνουν άμεσα τις ανακρίσεις για την τραγωδία – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας, ομόφωνα αποφάσισε τον ορισμό εφετών ανακριτών οι οποίοι αναλαμβάνουν από εδώ και στο εξής τις ανακρίσεις για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας.

Τέμπη

Eurokinissi

Τέμπη: Ποιοι είναι οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίστηκαν εφέτες ανακριτές

Τακτικός ανακριτής εφέτης ανακριτής ορίστηκε ο Σωτήρης Μπακαΐμης και αναπληρώτρια η Σοφία Λυμπεριάδου.

Πρόκειται για έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς με νομική κατάρτιση οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν “φως” στα αίτια της τραγωδίας και να αποδώσουν ποινικές ευθύνες στους υπαιτίους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και το σχετικό αίτημα επιχειρηματολόγησε υπέρ του ορισμού έμπειρων δικαστικών λειτουργών για τις ανακρίσεις για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών και η ανακρίτρια του πρώτου βαθμού (Πρωτοδικείου) που χειρίστηκε ώς σήμερα τις ανακρίσεις, προχώρησε με επιτυχία τις έρευνες με ταχύτατους ρυθμούς και σε βάθος.

Η Ολομέλεια των 21 Εφετών συγκλήθηκε μετά από αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου.

Με έγγραφό του όπως έγραψε το dikastiko.gr ζητούσε συγκεκριμένα τη σύγκληση για να οριστούν ένας εφέτης ανακριτής και αναπληρωτής του ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291) περί διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων».

Ανάλογο αίτημα είχε υποβάλλει προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, και ο πρωθυπουργός ζητώντας σε επιστολή του εφόσον κρίνεται απαραίτητο να αναβαθμιστεί η έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα και να υπάρξει κατά προτεραιότητα διερεύνηση και ανάθεση σε εφέτη ανακριτή της υπόθεσης.

Τέμπη

(eurokinissi)

Στην ίδια κατεύθυνση για την αναγκαιότητα ορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή κινήθηκε και η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει δυο πράγματα:

– Πως την έρευνα θα διενεργήσει ένας αυξημένης εμπειρίας δικαστικός λειτουργός

– Ότι θα εξασφαλιστεί -ει δυνατόν- η ταχύτερη εκκαθάριση της υπόθεσης αφού θα ασχολείται μόνον με αυτή την υπόθεση.

Ολομέλεια Εφετών: Ταχεία και πλήρη διερεύνηση ζητούν οι δικηγόροι, λέει ο Δ. Βερβεσός

Την ανάγκη «να μην επιτρέψουμε συγκαλύψεις και αποπροσανατολισμούς» τονίζει σε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός.

Βερβεσός

eurokinissi

«Η Πολιτεία, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει το ‘ευ ζην’ των νέων μας, στερεί ανάλγητα ακόμη και το ‘ζην’» σημειώνει χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως το δικηγορικό σώμα, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, δια των συλλογικών του οργάνων, θα σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, χωρίς επαγγελματική εμπλοκή, αλλά μόνον θεσμικά προς υποστήριξη της κατηγορίας.

«Η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη, όχι μόνο για λόγους δίκαιης τιμωρίας όλων των υπευθύνων, αλλά και γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον» επισημαίνει και υπενθυμίζει: «Η πικρή πείρα του παρελθόντος (Σάμινα, Λεωφορείο στα Τέμπη, Μάτι, Μάνδρα) δείχνει ότι τα λάθη ουδέν διδάσκουν και η ιστορία επαναλαμβάνεται, σκορπώντας ολοένα μεγαλύτερη οδύνη». Και υπογραμμίζει: «Τώρα που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, πρέπει να χυθεί άπλετο φως παντού. Να μην επιτρέψουμε συγκαλύψεις και αποπροσανατολισμούς».

Τέμπη

Eurokinissi

Τέμπη: Οι νέες διώξεις

Νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν στο μεταξύ την Πέμπτη από τις ανακριτικές αρχές σε βάρος του επιθεωρητή του ΟΣΕ, ο οποίος τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια τον ακατάλληλο και άπειρο σταθμάρχη, καθώς και σε βάρος των δύο σταθμαρχών που έπρεπε να βρίσκονται στη βάρδια τους στο σταθμό της Λάρισας μέχρι τις 11 το βράδυ του μοιραίου δυστυχήματος, αλλά αποχώρησαν νωρίτερα.

Οι διώξεις ασκήθηκαν από την αρμόδια ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση μετά και την παράδοση την Τετάρτη των σχετικών πορισμάτων από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες. Ειδικότερα, τα τρία αυτά πρόσωπα κατηγορούνται για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Οι 3 νέοι κατηγορούμενοι θα λάβουν κλήση προς απολογία, η οποία όμως τοποθετείται χρονικά την επόμενη βδομάδα και σε περίπτωση ορισμού εφέτη ανακριτή για την υπόθεση θα είναι αυτός που θα τις αποστείλει.

Στην πρώτη δήλωση του πάντως ο επιθεωρητής Λάρισας, συνήγορος του οποίου ανέλαβε ο Γιάννης Γλύκας, έδειξε ως υπεύθυνους τους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς. «Πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες και η μη συνακόλουθη τήρηση του ωραρίου σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης, συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού δυστυχήματος» αναφέρει στη δήλωσή του.

Γιάννης Γλύκας

dikastiko

Αντιδράσεις συγγενών

Την ίδια ώρα συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας παρ’ ότι έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Παράλληλα, εξανίστανται διότι έχουν υποβάλλει αίτημα να γίνει κατάσχεση στον ΟΣΕ όλων των τεκμηρίων της υπόθεσης (ηχητικά, εξώδικα εργαζομένων κ.λπ.) όμως δεν έχουν πληροφορηθεί εάν οι αρχές έχουν προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια.

Έχουν περάσει – όπως λένε – τόσες μέρες από το δυστύχημα και στον ΟΣΕ παραμένει ο παραιτηθείς διοικητής του, όπως επίσης και ο διοικητής της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι όμως είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενοι.

Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην διασφαλίζει η Δικαιοσύνη ότι δεν θα υπάρξει καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων. Η μοναδική – γνωστή – παρέμβαση στα γραφεία του ΟΣΕ είναι από την ΡΑΣ πολλές μέρες μετά το δυστύχημα.

Επισημαίνουν δε ότι δεν έχει κληθεί ακόμη κάποιος ούτε από τον ΟΣΕ, ούτε από την διαχειρίστρια εταιρεία των σιδηροδρόμων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ