Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023

Το πλαίσιο αποχής των δικηγόρων για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών – Εντός της εβδομάδος οι οριστικές αποφάσεις

Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη θεσμοθέτηση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το πλαίσιο αποχής των δικηγόρων για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών – Εντός της εβδομάδος οι οριστικές αποφάσεις freepik

Συγκεκριμένο πλαίσιο αποχής των δικηγόρων από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών εκπόνησε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Το πλαίσιο έχει ήδη αποσταλεί στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εισηγηθούν σχετικά, εντός της εβδομάδας, στα οικεία Διοικητικά Συμβούλια προς λήψη αποφάσεων.

Στην απόφαση για αποχή είχε προχωρήσει η Ολομέλεια με προηγούμενες αποφάσεις της, με τις οποίες – όπως έγραψε και το dikastiko.gr – έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα προβλήματα από την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου και τον κίνδυνο να προχωρήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών.

Είχε καταγγείλει μάλιστα πως δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία τους, ενώ σημείωνε πως δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί «Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» και η σχετική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι σήμερα «αδειανό πουκάμισο». Δικηγόροι: Θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών

Με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος οφειλετών αλλά και δικηγόρων η Ολομέλεια θα αποστείλει επίσης άμεσα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία θα ζητήσει την άμεση νομοθετική θεσμοθέτηση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και την πρόβλεψη αποτελεσματικών κυρώσεων σε περίπτωση παράβασής του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ολομέλειας

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 11.6.2021, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η Συντονιστική Επιτροπή, σε εκτέλεση της από 9.6.2021 απόφασης της Ολομέλειας για αποχή των δικηγόρων από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, διαμόρφωσε συγκεκριμένο πλαίσιο αποχής, το οποίο και θα αποστείλει στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγους της χώρας, προκειμένου να εισηγηθούν σχετικά, εντός της εβδομάδας, στα οικεία Διοικητικά Συμβούλια προς λήψη αποφάσεων.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε βάρος οφειλετών αλλά και δικηγόρων, θα αποστείλει άμεσα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία θα ζητήσει την άμεση νομοθετική θεσμοθέτηση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και την πρόβλεψη αποτελεσματικών κυρώσεων σε περίπτωση παράβασής του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ