Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Αιχμές κατά λιμενικού, αστυνομίας αλλά και Στρατού από τον επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

“Διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο” είπε ο Φίλιππος Παντελεάκος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: Αιχμές κατά λιμενικού, αστυνομίας αλλά και Στρατού από τον επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής eurokinissi

Ζητώντας συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων ξεκίνησε την απολογία του ο Φίλιππος Παντελεάκος, τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής, εξαπολύοντας τα «βέλη» του κατά της αστυνομίας και του λιμενικού κατηγορώντας τους για αδράνεια κατά τη διάρκεια για όσα συνέβησαν στην τραγωδία στο Μάτι.

«Όπως αποδείχθηκε, το Κράτος την περίοδο πριν από το Μάτι δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό» ανέφερε και διάβασε σειρά διαλόγων και εγγράφων προκειμένου να αποδείξει την ανεπάρκεια λιμενικού, στρατού και αστυνομίας.

«Καλούσαμε το λιμενικό, τους μεταφέραμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους λέγαμε «SOS – SOS, τι έγινε με τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο» και μας έλεγαν «θα σας καλέσουμε σε λίγο». Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαμε! Θεωρούσαμε ότι θα έχουν αποκριθεί και το βράδυ στις 21.15 διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο. Τους λέμε ότι «Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα» και η απάντησή τους ήταν πως «στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR» Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!» είπε φορτισμένος ο κατηγορούμενος.

Τραγωδία στο Μάτι

eurokinissi

Τραγωδία στο Μάτι: Στράφηκε και κατά του ΓΕΕΘΑ για την αδυναμία να στείλει λεωφορεία εκκένωσης

Ο κ. Παντελεάκος κατηγόρησε και την αστυνομία λέγοντας πως δεν ενημέρωνε επαρκώς και κινητοποιήθηκε μετά τις 19.30, ενώ στράφηκε και κατά του ΓΕΕΘΑ που αδυνατούσε να στείλει 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι όπου υπήρχαν 700 άτομα. 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης έκλεισε την απολογία του ο Χρήστος Γκολφίνος, τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λέγοντας: «Ακολούθησα πιστά το σχέδιο δασών του 2018. Ο κ.πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στο σχέδιο του 2019 που είναι ένα διαφορετικό σχέδιο. Όσον αφορά τα εθελοντικά οχήματα θέλω να σας τονίσω ότι στο σχέδιο δασών του 2018 είναι κανονικότατα ενταγμένα. Βάσει αυτού του σχεδίου μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα υπηρεσιακά με τα εθελοντικά».

Πάντως, σε ερώτηση που δέχτηκε για καταγγελίες πολιτών ότι καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε εξήγησε πως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. «Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος» είπε κλείνοντας την απολογία του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ